Wykonanie nowej podziałki do miernika analogowego

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Re: Wykonanie nowej podziałki do miernika analogowego

Post autor: HaMar »

Jado pisze:Pewnie dlatego to tak jest zrobione, że w te tutoriale można bezpośrednio wejść z poziomu programu Inkscape - jak się wejdzie do helpa i wybierze odp. tutoriala.
Innymi słowy - jak się ma zainstalowanego Inkscape'a nie potrzeba wchodzić na stronę WWW, żeby poczytać tutoriale - program prawdopodobnie łączy się z w/w strona WWW i ściąga stamtąd dane.
Witam Szanownego Kolegę, nieźle to wykoncypowałeś, ale.... niestety PUDŁO. Tutoriale otwierane w programie siedzą zaszyte w folderach Inkscape'a jako pliki *.svg :( . Przynajmniej tak jest w wersji portable. Tym sposobem, całkowita blokada internetu nie przeszkadza nauce :wink: .

Pozdrawiam Serdeczne :)
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Danilewicz »

Aktualnie doszedłem do tego:
skala2.png
i nie wiem co dalej :(
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Bardzo dobrze, obrys jest wręcz perfekcyjny :!: Widzę że poszedłeś trochę inną drogą, więc potrzebuję trochę wiedzy. Twój rysunek to skan płytki skalowej z nałożonym obrysem, jak powstał? Wkleiłeś bitmapę do Inkscape'a i na niej narysowałeś obrys i linie wyznaczające punkt osi? Skan jest w oddzielnej warstwie, ma kalibrowane wymiary? Możesz wkleić tu plik źródłowy SVG?
Jeżeli rysunek przygotowałeś zgodne z zasadami sztuki, będziesz miał mniej pracy niż przypuszczasz.

1) Usuń linie wyznaczające oś i wyrysuj je raz jeszcze używając prowadnic kątowych. Prowadnice kładziesz klikając myszką na lewą lub górną linijkę, przytrzymując przycisk myszy i przeciągając nad obszar rysunku. Edycja prowadnic polega na najechaniu na nią myszą i dwukliku gdy się zaczerwieni. Każda z prowadnic ma punkt środkowy zaznaczony małym kółeczkiem. Na Twoim rysunku, wszystkie one powinny znaleźć się w punkcie przecięcia prowadnic. Będzie trochę zabawy z dobraniem kąta "z ręki", ale po chwili pracy będziesz miał wyczucie i nie będzie to stanowiło problemu.

2) Niestety, twoje wskaźniki są mocno nieliniowe (skala ma zmienne zagęszczenie), będzie więc trzeba wyliczać oddzielnie każdą podziałkę skali.
Zanim jednak do tego przystąpisz musisz zdecydować jak zegar ma pokazywać północ i południe. Na tarczy normalnego zegara jest to ten sam punkt, a jak ma to być w Twoim? Liczysz od 0 do 12 (potrzeba 13 kresek) czy 12-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11 (potrzeba 12 kresek)? Oczywiście w zależności od wyboru, trzeba to uwzględnić w sprzętowej strukturze liczników lub oprogramowaniu mikrokontrolera sterującego wskaźnikami.
I tak, dla pierwszego przypadku dzielisz 1,5uV przez 12 co daje 0,125uV na 1 działkę godzinową. Teraz kładziesz prowadnice kątowe, tak aby pokrywały się z osią i punktami na skali:

- 0,125uV
- 0,25uV
- 0,375uV
- 0,5uV
- 0,625uV
- 0,750uV
- 0,875uV
- 1uV
- 1,125uV
- 1,25uV
- 1,375uV
- 1,5uV

Ze względu na zagęszczenie trzeba to robić w dość dużym powiększeniu.
Przyznam, że jakkolwiek wyrysowanie skali minutowej jest fizycznie możliwe a nawet nietrudne, to dla małych wskaźników (a Twoje chyba takie są) czytelność takiego zegara budzi moje wątpliwości :shock: .

3) Kolejny etap, to narysowanie dwóch okręgów o środkach w punkcie osi i średnicach zaznaczających początek i koniec kresek godzinowych:
skala2.png
Tym sposobem otrzymujesz szablon do rysowania kresek skali. Rysujesz je wzdłuż prowadnic kątowych ograniczając długość pomiędzy okręgami.

Na każdym etapie pracy możesz wkleić tu plik SVG, dla ewentualnej korekty (i pochwalenia się postępami :D ).
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Udało mi się ustawić prowadnice, ale nie mam pojęcia jak narysować okręgi. Zawsze wychodzą nierówne i nie wiem jak ustawić środek. Z nieliniowością mierników nie ma problemu, przewidziałem to :wink: Mogę ustawić oddzielny poziom napięcia dla każdej minuty i godziny. Skala będzie podzielona od 0 do 11. Jak rozumiem program ma możliwość rozmieszczenia kresek na podziałce według kątów? W załączniku jest plik svg :wink:
Załączniki
skala2.rar
(341.71 KiB) Pobrany 112 razy
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Zrobiłeś bardzo dużo, ale inna metodą niż proponowałem (to nie "grzech") a do Twojej metody nie dałem wskazówek wstępnych. Pierwsza i najważniejsza - wszędzie gdzie coś tworzysz używaj jako jednostek mm a nie px (można to zmieniać na bieżąco więc nic nie straciłeś). Druga jest "trochę" przykra :( , wkleiłeś bitmapę ze skalą nie kalibrując jej wielkości, jak będziesz chciał wydrukować to Twoja skala będzie na 1/2 A4 :shock: .
Rozpocząć należało od zmierzenia średnicy i wysokości płytki skalowej i postawienia czterech prowadnic ograniczających jej wymiary. Następnie wklejenie bitmapy (wskazane w inną warstwę - ułatwi to potem wydruk) i jej zmniejszenie/zwiększenie do wymiarów ograniczonych prowadnicami. A dopiero potem, to co zrobiłeś do tej pory.
Na pocieszenie powiem że te wszystkie zmiany da się wykonać nie tracąc tego co już zrobiłeś, gdyż grafikę wektorową można skalować dowolnie nie tracąc nic na jakości! Możesz nawet pracować dalej nad rysunkiem takim jaki jest a na zakończenie przeskalować. Trochę mniej "elegancko" ale prowadzi do tego samego celu :D
Wpisałem w Twój rysunek potrzebne okręgi, robiąc jednocześnie zrzut ekranu podczas tej czynności, spróbuj przeanalizować jak to jest zrobione.
skala2.zip
(336.3 KiB) Pobrany 201 razy
Inkscape_1.zip
(563.66 KiB) Pobrany 166 razy
Wspaniale że możesz korygować nieliniowości układu wychyłowego. W takim wypadku:
1) odczytaj kąt lewej skrajnej prowadnicy (wg. mnie -42° z -90° co daje -48° "w lewo")
2) odczytaj kąt prawej skrajnej prowadnicy (wg. mnie 46° z 90° co daje 44° "w prawo")
3) Z powyższego wynika że bitmapa jest obrócona o 2 stopnie, co zresztą widać po różnicach kątów prowadnic: poziomej poprowadzonej przez oś wskazówki i stycznej do dolnego brzegu płytki skalowej. Ale to nie problem.
Kąt pełnego wychylenia wynosi więc 92°, dzielisz to przez 11 co daje 8,364°. Co tyle wklejasz prowadnice kątowe prowadzone przez oś obrotu wskazówki.

Odezwij się jak to zrobisz, lub jak będziesz miał dość :wink: tej zabawy. W ostateczności mogę sam zrobić Tobie ten projekt.

:arrow: EDIT No to się przejechałem licząc kąty jak w Corelu :o :( . Tu jest trochę inaczej. Zaraz "wypraktykuję" i policzę raz jeszcze.
:arrow: EDIT EDIT Poprawione :D

A tak to wygląda po naniesieniu prowadnic:
skala2_2.zip
(336.6 KiB) Pobrany 134 razy
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Pięknie dziękuję Szanownemu Koledze :) Już wiem jak podzielić skalę. Nadal jednak nie rozumiem jak narysować idealny okrąg dopasowany do skali i jak narysować półokrąg i kreski na tych prowadnicach (jak rozumiem te okręgi, to prowadnice?).
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Danilewicz pisze:Pięknie dziękuję Szanownemu Koledze :) Już wiem jak podzielić skalę. Nadal jednak nie rozumiem jak narysować idealny okrąg dopasowany do skali i jak narysować półokrąg i kreski na tych prowadnicach (jak rozumiem te okręgi, to prowadnice?).
1) Rozpocznę od końca, okręgi które wrysowałem to nie prowadnice, dobrałem tylko podobną grubość i kolor. Rysowanie elips, kół, półokręgów, okręgów i łuków jest dostępne pod F5 lub "różowym kółeczkiem" z lewego paska narzędziowego. Na zrzucie który załączyłem widać wszystkie potrzebne do takiego rysowania ustawienia. Postaram się jeszcze ten zrzut dodatkowo opisać.

2) Idealny okrąg otrzymujemy edytując narysowany dowolny. Wpisujemy w okienko parametrów wysokość i szerokość (gdy są równe to mamy koło, gdy różne to elipsę). Pierwsze dwa okienka definiują pozycję lewego dolnego narożnika, czyli współrzędne środka okręgu minus promień.

3) Na podstawie położenia osi skali wyliczamy dolny/lewy narożnik okręgu a na podstawie odległości pomiędzy osią a podstawą podziałki, jego promień. Te parametry wpisujemy "z ręki" w odpowiednie okienka definiujące okrąg. I to wszystko.
Chociaż przyznam, że sam zrobiłem to "na czuja". Mając wprawę też tak można z wystarczającą precyzją.

4) Łuk tworzymy, rysując okrąg a następnie "otwierając go" poprzez wybranie opcji łuk z menu F5/"różowe kółko". Od tej chwili jeden ze znaczników obszaru koła/elipsy zmnienia wygląd na okrągły, klikając i ciągnąc go możemy ograniczyć "z ręki" kąt łuku.

5) Prowadnicami (kątowymi) są tylko rozchodzące się promieniście linie.

:arrow: EDIT Tu obiecane opisy printscreen'a:
Inkscape_1.zip
(611.99 KiB) Pobrany 131 razy
Jak idą dalsze prace :?: :)
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
ODPOWIEDZ