Osłony otworów wentylacyjnych i przepust kabla sieciowego.
Ostatnimi elementami, które wypadało przygotować przed wykonaniem drewnianej skrzynki były siatki osłonne otworów wentylacyjnych. Projektowana obudowa ma być dość ciasna, a moc tracona na samo żarzenie wewnętrzne to ponad 25W idące „w powietrzne”, że o mocy traconej w lampach regulacyjnych nie wspomnę. W tej sytuacji dobra wentylacja wnętrza jest nieodzowna. Dodatkowo chciałem, aby siatki pozwalały na obserwację pracującego wnętrza „w celach estetycznych”

. Powinny również współgrać z tą w panelu front-góra. Postanowiłem rozpiąć siatkę Ledóchowskiego na ramkach aluminiowych z mini-kątowników. Nie mogąc zakupić odpowiednio małych, ciąłem zakupione w Leroi Merlin ceowniki 6x6 mm. Odpowiednio ponacinane, zaginałem i lutowałem właśnie AlumWeld Core, który tu sprawdził się doskonale. Siatkę, identyczną jak w panelu, wlutowałem kilkupunktowo na spoiwo cyna-ołów i zalałem obwodowo Distalem. Następnie, odtłuszczenie i malowanie w identyczny sposób jak panel. Kolejne etapy na poniższych zdjęciach:
cięcie_ceownika.jpg
nacinanie_narożników.jpg
ramka_góra.jpg
ramka_spód.jpg
ramka_siatka_góra.jpg
ramka_siatka_spód.jpg
ramka_siatka_góra_malowane.jpg
ramka_siatka_spód_malowane.jpg
Przepust kabla sieciowego wytoczyłem z wałka rezoteksowego którego powierzchnie przeznaczone do ekspozycji wyszlifowałem i pomalowałem sprayem młotkowym.
przepust_front.jpg
przepust_tył.jpg
Na tym etapie byłem gotów do wykonywania drewnianej skrzynki.
Jest to stan na chwilę obecną, więc na dalszy ciąg opisu będzie trzeba trochę poczekać

.
Mimo wszystko:
C.D.N.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.