EL84 SE transformator głośnikowy kolymna Tannoy M1

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pankracy
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: pankracy »

Rozłożyłem już dwa takie transformatory i rzeczywiście są nawinięte starannie równo zwój przy zwoju, co dwie warstwy są cienkie przekładki i co parę warstw grubsze. Uzwojenie wewnętrzne (przy rdzeniu) drut 0.35mm-405 zw. , zewnętrzne 0.18mm- 2840 zw.. Więc jeśli odwiniesz zwoje z zewnętrznego to jeszcze pogorszysz przekładnie. Wydaje mi się, że najłatwiej będzie dowinąć na zewnątrz uzwojenie wtórne jest tam dość miejsca, a uzwojenie 405 zw. nie używać. Będzie to prawdopodobnie lepiej grało niż moje dotychczasowe dwa wynalazki, które nawinąłem, ale nie poddaje się . Na razie przekonałem się, że domowym sposobem dobrego transformatora szybko się nie nawinie. Tylko sprawdź czy jest przejście przez uzwojenia, bo w moim był przepalony drucik.

Pytanie czy ktoś może podać metodę pomiaru indukcyjności transformatora i Indukcyjność rozproszenia.
byle do piątku
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Albo...

Post autor: ZoltAn »

pankracy pisze: a uzwojenie 405 zw. nie używać.
... wykorzystać je jako uzwojenie do zasilania słuchawek - około 50 omów.

Z tym dowinięciem uzwojenia głośnikowego na wierzchu to całkiem niezły pomysł: wart wypróbowania :) :oops:

Może to nie bedzie najwyższej klasy trafo, ale lepsze takie niż wcale :)

Tym bardziej, że ilością zwojów pierwotnego jest bardzo zbliżone do TG3,5 - wiec i wtórne też by można przyjąć proporcjonalnie (tylko czekam jak mi się oberwie od Jasia B. z Gdańska, który jest "pies na takie sprawy" i nie toleruje - jak na rasowego akademickiego belfra :!: :!: :!: przystało - "drogi na skróty" :( ).

ZoltAn
Ostatnio zmieniony sob, 4 lutego 2006, 11:34 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
pankracy
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: pankracy »

Trochę żałuje, że już nie mam możliwości wypróbowania tego sposobu z dowinięciem zewnętrznego uzwojenia, ale pomysł wpadł mi do głowy jak rozwijałem drugi transformator. Ciekawe czy komuś się uda. Myślę, że nie powinno być zbytniej krytyki, bo można to nazwać zwykłym transformatorem bez wymyślnego podziału na sekcje i z arkusza Jasia wynika, że może mieć pasmo do 13 kHz. Tylko nie jestem pewien, co do szczeliny w rdzeniu, bo zastosowana przekładka była dość cienka około 0.1 mm a chyba powinna być około 0.17mm dla prądu 48 mA. Ewentualnie można nie ruszać przekładki i zakładać, że blaszki rdzenia nie są idealnie złożone i średnia grubość szczeliny jest prawidłowa. Próbowałem mierzyć transformatory wykorzystując wzory z strony Jasia, ale wychodzą mi niedorzeczne wartości Np. TG 2.5-1-666 powinien mieć około 10 mH a wyszło 29 a indukcyjność rozproszenia 2.9. Możliwe, że źle coś robię?
byle do piątku
tompas21
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: tompas21 »

z tym dolozeniem zwoi bede musial przemyslec, tylko kiedy to zrobie ? :P jak czasu brakuje. Narazie chce je wykorzystac jako dlawik anodowy, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
kordek4
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kordek4 »

A ja właśnie wyszperałem na strychu dwie sztuki TWOP 19/40/30/666.
Są to nieliczne z wielu traf głośnikowych, których jako początkujący elektryk-elektronik, 15 lat temu, nie porozbierałem trkatując jako źródło fajnych drucików :oops: bo nie nadawały się na zudowanie zasilacza 6 czy 12V :(
Jak wniskuję z poprzednich wypowiedzi, mogę te trafka spokojnie wykorzystać jako głośnikowe przy budowie SE na EL 84 lub ECL 86 :?:
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Trochę danych na temat tego trafa od ramki można znaleźć w Radioelektroniku nr3/93 w artykule "Transformatory sieciowe". Jest tam m.in. opis eksperymentów z wykorzystaniem traf TWOP 19/40/30/666 i Tg2,5/1/666 jako (O ZGROZO!!) sieciowe oraz dość szczegółowe dane nawojowe tych traf.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.