Testowy multiplex TVP w Warszawie.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Testowy multiplex TVP w Warszawie.

Post autor: TELEWIZOREK52 »

No to ciekawe. Mam podobne zjawisko tylko u mnie wynika to z innego powodu. W kuchni TV + dekoder + wzm.Denon + kolumny w ścianie/boazerii. W pokoju (obok) TV + antena sat ( TV+tel.+internet). Siedząc w pokoju najpierw słyszę z kuchni co powiedziała babka Mostowiakowa z serialu mojej żony a po chwili w pokoju. Dziwne że opóźnienie masz w głośnikach TV. Przytargałem ogrodowego JVC (wzm) i tu faktycznie jest od cholery różnych opóźnień i inn. cudów i dziwów ale efekt jest odwrotny czyli opóźnienie jest po wzmacniaczu. A nie próbowałeś połączyć przez euro?
cirrostrato pisze: Wniosków nie mam, znam dobrze parametry tylko sygnałów analogowych TV.
Jak wyżej, podobnie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Wewnętrzne przetwarzanie sygnału w TV zajmuje trochę czasu, jest buforowane kilka ramek. Wbudowany tor audio ma odpowiednie opóźnienie kompensujące, najwyraźniej wyjście AUX jest podłączone bezpośrednio do wyjścia dekodera. W razie czego linie opóźniające do audio drogie nie są.

Niektóre monitory profesjonalne też dają opóźnienie obrazu o jedną czy dwie ramki.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Zmiana w Naziemnej telewizji Cyfrowej

http://www.tvp.pl/o-tvp/newsletter/info ... inf6691966
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

I pomyśleć że nie tak dawno jeden program w "radiu z lufcikiem" i to cz-b. Parę godzin dziennie z wyjątkiem wtorków. Co chwilę "przepraszamy za usterki" lub "za chwilę dalszy ciąg programu". Ta 'chwila" trwała czasami 15 minut. Niezapomniany głos panów Suzina i Pacha. Po dziesiątej powtórce reportażu z PGR Manieczki do tej pory pamiętam jaka była wydajność z jednej krowy w roku 1960. To "byli" czasy. :D
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Transmisja z Olimpiady w Rzymie w 1960 roku, to były czasy.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Tak przy okazji tematu nagłośnienia...Chciałem sobie powiesić dodatkowe głośniki w łazience i kuchni, żeby nie tracić wątku przy słuchaniu audiobooków jak się przemieszczam po mieszkaniu - nawet już kupiłem stosowne kolumienki Tonsila na Wolumenie. Do głośników trzeba będzie wbudować jakieś wzmacniaczyki na TDA2030, ale to nie problem.... Zastanawiam się jednak nad tym czy ciągnąć sygnał audio kablem po mieszkaniu czy może spróbować użyć jakiegoś radiowego sposobu przesyłania sygnału audio? Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie? Na Wolumenie występują takie moduły może? ;-) Czy lepiej może uczciwym kablem (ale trzeba będzie dziury wiercić).
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Doświadczenia? Doświadczenia są takie że 22m kw "leży" 80 m kabla głośnikowego 2.5 mm dobrej jakości w odcinkach
10m kupionych okazyjnie, a żal ciąć na wymiar bo są możliwości przestawienia kolumn.
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Też mam to opóźnienie pomiędzy dźwiękiem z głośników TV, a dźwiękiem z kina domowego. Ale zawsze myślałem, że to kino kompensuje różne odległości głośników od słuchacza. Kino jest podłączone przez euro.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

kaem pisze:Też mam to opóźnienie pomiędzy dźwiękiem z głośników TV, a dźwiękiem z kina domowego. Ale zawsze myślałem, że to kino kompensuje różne odległości głośników od słuchacza. Kino jest podłączone przez euro.
To nie jest sprawa odległości, nie ten rząd wielkości. Aby wykonać jakąś operację na sygnale TV trzeba mieć cały obraz, więc wymaga to opóźnienia co najmniej o jedną ramkę (40ms). W zależności od tego jak jest realizowane wewnętrzne przetwarzanie sygnału opóźnienie może mieć wartość kilu ramek. Generalnie opóźnienia o jedną ramkę nie zauważysz o ile nie masz w tym praktyki. Opóźnienie o 3 - 4 ramki jest już wyraźnie widoczne.
_idu

Post autor: _idu »

kaem- niestety tak jest a problemem jest to że oprogramowanie tunera nie pozwala na dopasowanie opóźnienia pomiędzy strumieniem video a strumieniem DD.
tszczesn -to nie chodzi o jedna klatkę...

Podstawową wadą MPEG jest brak podstawy czasu. Z tego też m.in. wynika że MP3 nie pozwala na gapless ponieważ nie można precyzyjnie określić czasu dla dowolnie wybranego sampla. Audio i video mają swoje przestrzenie czasowe całkowicie od siebie niezależne i co gorsze czas w MPEG nie biegnie jednostajnie. Mózg nie zauważa braku synchronizacji dźwięku z obrazem gdy przesunięcie jest mniejsze niż 100ms. Podczas odtwarzania przekazu TV z MPEG - chwilowa wartość opóźnienia jest utrzymywana poniżej 100ms.

Dane audio i video są gromadzone w ramki. Dal audio jest to ~75ms OIDP. Dla video jest sprawa bardziej skomplikowana bowiem nadal mam zaszłość z dawnego kina 24 lub 23.99 klatek/s kontra 50 polobrazów i 60 półborazów. To i tak w skrócie bowiem schematów tzw "inverse telecine" jest znacznie więcej.

W telewizji cyfrowej lub DVD czy BR mamy niezależne strumienie audio i video mające swój punkt startowy w czasie. Różny. Ktoś kto może próbował zabaw z dumpem z satelity lub z DVD zauważył istotne parametr zwany offsetem pomiędzy audio a video. Nie jest to stałą wartość i ma przeciętnie kilkaset ms - czasem nawet powyżej sekundy. W DVB stosuje zmienną wartość bitrate'u i audio i video więc to przesunięcie w czasie ciągle ulega znacznym zmianom. Aby zapewnić synchronizację co pewien czas są nadawane specjalne dane - zwane strumieniem PCR - -zegar referencyjny.
Tunery sat niezależnie od tego czy odtwarzają audio standardowe czy DD dokonują synchronizacji dźwięku. Dla dekodowania zwykłego audio lub downmixu DD do stereo (dokonuje się gdy wybierzemy ścieżkę audio DD) zakłada się dodatkowe standardowe opóźnienie jakie jest konieczne w odbiorniku TV pracującym jako monitor.
Problemem są amplitunery cyfrowe DD. Niestety nie można przyjąć jednego opóźnienia dla strumienia DD. Powoli w przeszłość odchodzą standardy SPDiF i optycznego łączą, obecnie norma jest przesyłanie audio przez złącze HDMI (są dostępne amplitunery ze złączami HDMI, są dostępne audio-extractory HDMI a nawet audio-extractory HDMI z własnym przetwornikiem D/A). Nawet w samym amplitunerze jest często dokonywana konwersja formatu danych na ten natywny dla przetworników D/A. Z tego całego bałaganu wynika konieczność implementowania w tunerach DVB dodatkowego opóźnienia - nastawialnego przez użytkownika. Dla sporej oferty amplitunerów nie jest to wymagane ale jednak potrzeb a jest bowiem nawet dla tunerów z linuksem i Enigmą są oferowane pluginy do regulacji opóźnienie aby zapewnić synchronizację audio z video.

Niestety tani tuner DVB-T nie ma takiej funkcji. Pozostaje niestety eksperymentowanie z różnymi amplitunerami albo uzbierać pieniążki na dreamboxa 800 SE z głowicą DVB-T i w tedy no problem. Piszę dreambox'a ale może to być inny tuner linuksowy z procesorami MIPS w trybie mipsel32 - czyli popularny broadcom - bowiem najwięcej jest dodatków, które są skompilowane na tenże procesor (są dwa typy dodatków- jedne niezależnie od platformy procesora bowiem są jedynie kodem języka python - czyste źródło albo tylko prekompilowany pseudokod niezależny od procesora tak jak Java - używanego do zbudowania GUI Enigmy2 oraz pluginy mające kod binarny i ten musi być skompilowany pod dany procesor w tunerze). Inna droga to próba szukania tunerów nielinuksowych z taką opcją- niestety znajdziemy nieliczne modele ale z głowicami DVB-S2/DVB-S.
Aha mając tuner z linuksem z głowicą satelitarna nie ma kłopotu podłączyć sobie tuner DVB-T USB.

Dodatkowo dam linka do wywołanego problemu braku gapless w MPEG czyli teg żer MP3 nie potrafi tego co potrafi CD czy vinyl:
http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php ... s_playback

Problem synchronizacji:
https://www.google.pl/search?q=MPEG4+AC ... GN7Qa3h4Bw
https://www.google.pl/search?q=MPEG2+AC ... 7Aau_4CwDQ

https://www.google.pl/search?q=MPEG2+AC ... l:official
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Już pięć minut po północy oglądałem. Na jednym i drugim fajne bajeczki. Na jednym dla dzieci, na drugim dla dorosłych. :lol:
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Zapomniałeś o nowym kanale najbardziej bajkowym, Ojca Dyrektora.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tego rodzaju bajki również są wskazane dla pewnej grupy telewidzów.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Tak jest, w przeciwieństwie do wzoru obiektywności TVNu. :evil:
Nie oglądam TV Trwam, ale gdy oglądałem parę wywiadów i debat na youtube, to nie miałem nic do zarzucenia kulturze prowadzących i gości.
Nie podoba mi się to nie oglądam, a nie wypisuję jakieś żenujące docinki.

Ponoć ta część forum miała być apolityczna.