Telewizorek Neptun 313A

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

maciej_333 pisze:Neptun 313 to już zupełnie inna bajka.
Oba modele odbiorników były produkowane w latach 1970-1971. Wydaje mi się, że N313 to tylko "pionowa" wersja N312, tzn. z panelem regulacyjnym i skalą UHF po prawej stronie ekranu, a nie pod ekranem. Reszta szczegółow technicznych powinna być taka sama. Zresztą na oko widać, że to prawie to samo (takie same tworzywa, takie same pokrętła, wykończenie). Jeżeli w oznaczeniu modelu inna jest tylko ostatnia cyfra, to te modele NIE MOGĄ być zupełnie inne, to chyba logiczne. Te symbole nie były wymyślane z kapelusza, konstruktorzy dawali je według jakiegoś klucza (np. "trzecia generacja odbiorników, pierwsza rodzina, trzecia wersja" albo "3 to 19 cali, 4 to 20 cali, 5 to 21 cali, 6 to 24 cale"). Oba modele są na pewno z tej samej rodziny - weźcie to porównajcie z np. poźniejszymi N628, N629, N630, N631... Kolejne wersje tej samej konstrukcji.
Taki telewizor najlepiej podłączyć do kablówki. Kablówka powinna jeszcze coś nadawać w kanałach 1-12 (praktycznie tylko od 6-12). Odbioru na antenie zewnętrznej może nie być wcale, jeżeli wszystkie stacje TV "przeniosły" się kilka lat temu na UHF (21-60). Zresztą zależy to od rejonu w którym się mieszka.
Właśnie przeczytałem, że nie masz kablówki. Może być kłopot... Ale skoro odbierasz szczątki stacji radiowych na 4 kanale (fonia tego kanału to 91,75 MHz więc by się zgadzało - fonia w telewizji też jest w modulacji FM) to oznacza że chociaż głowica jest sprawna. Czy rozjaśnia się ekran na całej powierzchni, a odbiór stacji radiowej powoduje zamęt w "kaszy"?
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Teraz cos się poknociło i fonii nie ma w ogóle.. :shock: poza tym ekran się tylko rozjasnia a przy pokrecaniu przełącznikiem kanałów występuje jekki trzask w głosniku i na ekranie widoczne jest chwilowe zakłócenie...poa tym czasem ekran robi się cały biały a po chwili ciemnieje i znowu nic nie ma na ekranie...co to może być? :shock:
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Wiesz co, posprawdzaj lepiej:
-wzmacniacz mocy wizji
-zasilacz W.N.
-zasilacz anodowy, głównie to dokręć elektrolity do chassis i sprawdz omomierzem, czy ich obudowa ma połączenie z masą
-pomierz napięcia zgodnie ze schematem, to pomoże, a napewno da jakieś rozeznanie
-napoczątku sprawdz koniecznie gławicę, zobacz, czy heterodyna chodzi, czy lampy w głowicy mają emisję itp.

Z tego co piszesz to możesz mieć gdzieś (np. w głowicy, wzmacniaczu końcowym wizji, w zasilaczu W.N.) jakieś zimne luty, pływające pojemności, luźne przewody itp. Obejrz te bloki choćby wizualnie.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

A wie ktoś gdzie mozna znaleźć schemat tego cuda?? szukałem sam i nie znalazłem? Jeśli ktos wie gdzie można znaleźć to proszę o info :)
z góry dzięki
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Jak już wcześniej pisałem mam oryginalny schemat ale od N312. Niestety chwilowo nie mam skanera - pożyczyłem osobie z innego miasta. Jeśli jesteś zainteresowany to może w przyszłym tygodniu będę miał go z powrotem, wtedy poskanuję i udostępnię schemat. Uprzedzam jednak, że schemat jest pożółkły, własciwie zbrązowiały i reperowany (podklejki) - więc może być słabo czytelny.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Najprawdopodobniej Neptun 312 i 313 schemat ideowy mają identyczny i różnią się ewentualnie małymi szczegółami.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Dziś dostrzegłem następne "ciekawe" zjawisko w tym TV...a mianowicie po rozgrzaniu lampa PL 500 w okolicy mostków mikowych zaczyna świecić na fioletowo :shock: :shock: :shock: sprawdzałem też na innej lampie i jest to samo...czy to jest normalne??
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Nie masz się czym martwić bo u pl500 i py88 to jest normalne zjawisko jeżeli anody tych lamp nie robia się czerwone to jest wszystko ok.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Alechłopy wymyślacie :D :D
Jak raz jest sum a raz nie to przede wszystkim sprawdź głowicę z przełącznikiem - sprężyny w tych przełącznikach były srebrzone i co tu dużo gadać - śniedziały już po kilku latach używania. Trzeba ładnie wyjąć głowicę odłączyć (zdaje się, że powinna być podłączana octalowym złączem - choć nie pamiętam, bo może jest i lutowana) - rozmontować, wyjąć bęben przez zdjęcie zawleczek i wyczyścić (broń boże javoxem czy innym świnstwem) zarówno sprężyny stykowe jak i lamelki poszczególnych płytek kanałowych.

Warto sprawdzić też tor p.cz idąc od wzmacniacza wizji do tyłu (tj. do pierwszego stopnia p.cz) - jak nie masz generatora, to wystarczy Ci zwykły wkrętak - dotykając na siatki sterujące lamp w poszczególnych stopniach p.cz będziesz miał szum z brumem na ekranie.

O elektrolitach na razie zapomnij - no chyba, że nie masz co robić...
Jak elektrolity w tego typu odbiorniku są "bejt" to albo masz brum na fonii i wizji (50Hz), albo przy upływnościach charakterystycznie może pływać ekran - to najbardziej typowe przypadki. Tym bym się zajął na końcu.

Dużo tego w życiu nanaprawiałem i mogę powiedzieć, że nie jest to rzaden poziom komplikacji - warto natomiast pomyśleć, a nie postępować sztampowo wymieniając wszystko jak leci....

Pewnie jestem nie ścisły ale na forum trudno określić przyczynę niedziałania elektroniki ...

Pozdro i powodzenia

Irek
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

No tak - czytam od połowy wątku i komentuję :shock:
Chciałem pokomentować wywody na temat "wskakujących szumów" - a tu wątek już dawno poszedł dalej :D :D :D

Chyba coś za gorąco na dworze ....
IdeL
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

IdeL pisze:No tak - czytam od połowy wątku i komentuję :shock:
Chciałem pokomentować wywody na temat "wskakujących szumów" - a tu wątek już dawno poszedł dalej :D :D :D

Chyba coś za gorąco na dworze ....
Ale słusznie prawisz o zaśniedziałych stykach w przełączniku. Było kiedyś o tym w Radioelektroniku - radzili nawet czyścić gumką ołówkową :-) a dopiero potem konserwacja czymś chemicznym. Nawet w Rubinach był to problem.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Schemat i tabele cześci do N312/313 są w tym numerze "RiK": http://archiwa.elektroda.net/dwpl.php?f ... /0572.djvu
Trzeba mieć plugin albo viewera do oglądania plików DJVU.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Rozebrałem głowicę i zobaczyłem przepaloną jedną z płytek na bębnie programatora...poza tym płytka głowicy jest troche okopcona ale nie widać by coś uległo uszkodzeniu..czy ktoś z Was nie ma sprawnej głowicy do tego TV :?: :?: ...
pozdrawiam
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Mam jedną głowicę z lampowego TV, ale wątpię, że od Neptuna. Moja głowica jest na PCC88 i PCF82. Może cię to zainteresuje. A co do spalonej płytki to dziwne. Musiało tam być jakieś zwarcie. Należy wszystko poczyścić i uruchomić głowicę poza TV, z zasilaczem, częstotliwościomierzem i jakąś sondą w.cz.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Tak to ta głowica...byłbym zainteresowany kupnem...jeśli chcesz sprzedac to daj znać :)