Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne porady

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Re: Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne por

Post autor: Lecho »

Gramofon Unitra Fonica Mister hit WG400, lic.Telefunken, aparat dla proletariuszy wszystkich krajów co się połączyć mieli i nic
z tego nie wyszło, tym razem. Był również Stereo hit oraz Party hit, kto pamięta ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

U mojej babci był taki, z 1971r. końcówka chyba na germańcach (mam gdzieś instrukcję). Jakoś z rok temu przy okazji odwiedzin zapytałem o gramofon, bo zniknął z regału. Okazało się ze wujaszek zezłomował :(
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Ryba »

Ciekawy jestem jaki był wasz pierwszy gramofon?
Mój pierwszy na jaki sam zapracowałem był Fonica GS 464 .
Kupię NTE132
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Ja właśnie reanimuję swojego WG1100 i mam pytanie do posiadaczy schematu - co to za dioda (D909) w emiterze tranzystora T911 w stabilizatorze napięcia 40V? Niestety wszystkie schematy jakie mam pokazują przy oznaczeniu jedynie piksele, chyba to jakaś BZ... ale co dalej... Na oryginalnym elemencie nie ma oznaczenia oprócz C12 i znaku jakości.
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Mój pierwszy gramofon kupiłem za kieszonkowe w latach 50 tych.
Była to sama przystawka do wbudowania./takie można było kupić/
Posiadał ramię zakończone półkolem z dwoma przyciskami do zmiany igły.
Trochę inny kształt jak w Bambinie,również plastikowej obudowy pod ramieniem./czerwona/
Nigdzie w sieci nie mogę znaleść tego gramofonu.
Przez sentyment chciałbym go sobie przypomniec,więc jakby ktoś miał coś o nim to b.proszę.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Piotrek J. pisze:Ja właśnie reanimuję swojego WG1100 i mam pytanie do posiadaczy schematu - co to za dioda (D909) w emiterze tranzystora T911 w stabilizatorze napięcia 40V? Niestety wszystkie schematy jakie mam pokazują przy oznaczeniu jedynie piksele, chyba to jakaś BZ... ale co dalej... Na oryginalnym elemencie nie ma oznaczenia oprócz C12 i znaku jakości.
Mam takiego ze wzmacniaczem wciąż się mam za niego zabrać i nie ma kiedy :) ehh to życie. Pozdrawiam Fanów czarnej winylowej materii:)

Do mnie dojechała właśnie myjka, a że żal mi tego oryginalnego płynu, tymczasowo używam płynu do mycia, potem kąpiel pod prysznicem dużym ciśnieniem. Chrzan ma rację dobra igła i czysta płyta i po sybilantach.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Winyli słucham często. Gramofon z przeciętnej firmy (Universum) ale bardzo udany model Studio Automatik System 6000. Wkładka Ortofon FF10XE. Na potrzeby zdjęcia pokazałem ramię czyszczące. Normalnie nie używam go w czasie grania. Wiele czarnych krążków mógłbym słuchać w wersji CD ale uwielbiam magię, ceremonię towarzyszącą słuchaniu winyli. To tak jak różnica między czytaniem książki prawdziwej a tej z czytnika e-book'ów.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Prawda Waldemarze na co dzień można powiedzieć żę nurkuję w komputerach więc powinienem być przeciw ale niestety ta cała magia mnie porywa. Niech sobie troszkę potrzeszczy - Gramofon masz piękny. Pozdrowionka.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Magia całego uruchamiania płyty winylowej to nie wszystko , od kiedy tylko pamiętam zawsze z winyli bardziej podobała mi się muzyka . Jak tylko wchodziły CD z bratem sprzeczałem się że z winyli dźwięk jest ładniejszy , wtedy on miał CD a ja winyle :wink: Nie jestem audiofilem ,tylko utkwił mi w pamięci dźwięk z lat mojego dorastania. CD też słucham z pierwszych odtwarzaczy jak Philips 300 i paru innych jakie mam .Philips 300 jest najlepszy ,najbardziej przypomina winyl .Kilka dni temu dostałem od kolegi Thorens 105 ,ale trzeba go reanimować i niema zasilacza :(
A tak nawiasem mówiąc to nazwa kącik audiofilski straszne źle mi się kojarzy z jakimś zboczeniem , piszę tu bo niema innego miejsca na tym forum , ludzie szukają dźwięku z lat świetności audio i chyba tak powinien ten kącik się nazywać .
Kupię NTE132
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

A mnie się kojarzy z tym co w załączniku. :P
Ja dodatkowo jestem "birofilem" i z niczym innym jak piwem,mi się to nie kojarzy. :lol:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Audiofil
Pozdrawiam wszystkich gramofoniarzy.
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

I tak nie podoba mi się ta nazwa :wink:
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ryba pisze:Magia całego uruchamiania płyty winylowej to nie wszystko , od kiedy tylko pamiętam zawsze z winyli bardziej podobała mi się muzyka . Jak tylko wchodziły CD z bratem sprzeczałem się że z winyli dźwięk jest ładniejszy , wtedy on miał CD a ja winyle :wink: Nie jestem audiofilem ,tylko utkwił mi w pamięci dźwięk z lat mojego dorastania. CD też słucham z pierwszych odtwarzaczy jak Philips 300 i paru innych jakie mam .Philips 300 jest najlepszy ,najbardziej przypomina winyl .Kilka dni temu dostałem od kolegi Thorens 105 ,ale trzeba go reanimować i niema zasilacza :(
A tak nawiasem mówiąc to nazwa kącik audiofilski straszne źle mi się kojarzy z jakimś zboczeniem , piszę tu bo niema innego miejsca na tym forum , ludzie szukają dźwięku z lat świetności audio i chyba tak powinien ten kącik się nazywać .
A może po prostu dział AUDIO :)
Myjka jednak naprawdę potrafi cuda. Podoba mi się jak działa nawet ze zwykłym płynem do mycia dzisiaj używałem mydła z Tesco też dobrze działa jak temperatura wody jest wyższa. (Nadal nie używałem oryginalnego płynu załączonego przez producenta. Ciekawe jak działa sam czysty izopropanol ? Gdzieś widziałem skład na naszym forum przez kogoś już sprawdzony może warto aby był w tym wątku również.
Pozdrawiam Brać winylową. :)
geguś

Post autor: geguś »

Takie coś:

http://www.vinylengine.com/library/philips/ga-312.shtml

Czysty izopropanol działa dobrze na nozdrza. :wink:
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Pokaż tą myjkę .
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

Ot pralka taka.
lubię szum starej płyty