Wzmacniacz Burdjak Area-41

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz Burdjak Area-41

Post autor: gsmok »

Piotr - muszę przyznać, że pomiary tego wzmacniacza to spore przeżycie emocjonalne :lol:
Nie wiem ile tych wzmacniaczy zostało wyprodukowanych. Nie udało mi się namierzyć innego posiadacza. Pamiętaj, że to nie jest wzmacniacz Burdjak-Sikora ale wzmacniacz Budrjak - czyli wzmacniacz z wcześniejszego okresu. Ciekawe, że na filmiku z YouTube z linku podanego w tym wątku Pan Burdjak prezentuje sprzęt, na którego częściach składowych jest logo Burdjak oraz Burdiak (czyżby miał problemy z własnym nazwiskiem :wink: ). Polecam posłuchanie co Konstruktor mówi na temat prezentowanego wzmacniacza lampowego OTL. Są tam jakieś dziwne dywagacje sugerujące, że topologia jest równie odjechana jak w tej konstrukcji.

Nie do końca rozgryzłem jeszcze uzwojenia transformatorów głośnikowych. Jak wspomniałem - uzwojenia z każdego trafa głośnikowego dochodzą do anod i katod lamp 6S41S. Sądzę, że z drugiej strony jedno z uzwojeń jest podłączone do zasilacza +600v a drugie do zasilacza +400V, ale niestety te fragmenty nie są możliwe do zdokumentowania bez rozbiórki puszki z trafami :? .