Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: nkas »

2W będzie ok. Na pierwszym kondensatorze zmierzone wyszło niecałe 320VDC, (przy 230VAC z sieci).
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
swisher
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: swisher »

Super, dzięki za pomoc :wink:

Wrzucam kawałek schematu, jest to część za wyjściem z drugiej lampy. Chciałem połączyć E530 z E650, tzn do tego pierwszego dodać potencjometr pętli, wspólna korekcja oraz 2 potencjometry Master. W związku z tym że w Ryszardzie pętla jest na 3 lampie której w 530 nie ma, nie wiem jakie mają być parametry potencjometrów (pętla i Master) i co z resztą elementów:
rezystory wyżej wymienionych potencjometrach
wejście na korekcję - nie powinno być przez rezystor?
rezystor przy potencjometrze Lead Volume

*Jeśli kogoś denerwuje że amator zaśmieca forum nie-amatorów to proszę powiedzieć w jakim innym miejscu mogę pytać o takie rzeczy (oczywiście prócz elektrody, bo tam sami 'fachowcy')
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: thn.technik »

w symulacji wyszło mi coś takiego:

by uzyskać ~1V sygnału na reverb i pętle musiałem zmienić potencjometry volume i przyciąć trochę sygnał
Ostatnio zmieniony pn, 25 listopada 2013, 20:33 przez thn.technik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

swisher pisze: *Jeśli kogoś denerwuje że amator zaśmieca forum nie-amatorów to proszę powiedzieć w jakim innym miejscu mogę pytać o takie rzeczy (oczywiście prócz elektrody, bo tam sami 'fachowcy')
Na tym forum większość to amatorzy. Zawodowców (lampowych) jest zaledwie kilku, także kolego nie miej kompleksów...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
swisher
125...249 postów
125...249 postów

A w jakim programie takie symulacje można robić? Ja używałem LiveWire ale to jest chyba jakiś inny.

Jeśli ktoś miałby tu mieć kompleksy to na pewno nie ja ;] Zacytowany przez Ciebie fragment nawiązywał to Twojego drugiego postu w tym temacie.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Electronic Workbench

niestety program nie umie symulować przesterowanych lamp, trzeba go trochę oszukiwać by uzyskać to co chcemy, np trzeba sobie samemu wyliczyć jaki może być maksymalny sygnał na anodzie i potem przyciąć go odpowiednio bo program potrafi wyliczyć i pokazać kilowolty sygnału hehehe...
Awatar użytkownika
federerer
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: federerer »

Ja polecę LTspice.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Po obejrzeniu tony schematów poskładałem swoją kopie Engl'a, po testach odsłuchowych i na oscyloskopie wyszło mi coś takiego ;-)
musiałem przyciąć sygnał cleana bo się przesterował, przester miał za dużo sopranu wiec go musiałem odfiltrować,
przerabiałem poprzednią konstrukcje, kopie Bugery V22 w której miałem 4 przełączniki, więc użyłem jeden jako przełącznik basu w przesterze, a pozostałe 3 w korektorze - jest się teraz czym pobawić, sygnał na pętle to około 1V~
ogólnie fajna zabawa - cztery kanały w jednym wzmaku ;-)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Przepraszam za mały offtopic - może przegapiłem gdzieś tą informację :? , ale w czym zrobiłeś ten górny rysunek montażowy?
Awatar użytkownika
swisher
125...249 postów
125...249 postów

thn.technik - Ale super, dzięki za schematy! Twoja kopia to jakiś konkretny model Engl'a czy zlepek różnych?
Chciałem zrobić preamp na płytce w stylu często spotykanego JCM800 (w załączniku). Wszystko jest przejrzyste i nie trzeba robić PCB. Może nawet będzie to możliwe

Nie wiem jeszcze jak rozwiązać sprawę pętli, przy użyciu trzeciej lampy czy bez. Gdzieś widziałem taki temat tu na forum.

*przyłączam się do pytania gsmok
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Obydwa rysunki są zrobione, tak jak kolega TooL46_2 zauważył, w diy-layout-creator,
świetny program polecam:
http://code.google.com/p/diy-layout-creator/

schemat to zlepek wszystkich dostępnych schematów, niestety firma Engl celowo wypuszcza schematy z "drobnymi" błędami - właściwie to błędy aż rażą w oczy :lol:
Dwa najbardziej prawdopodobne schematy są dla preampa E530 - ale on ma podwójną korekcję i dla Screamer50 - w tym schemacie nie podoba mi się tylko kondensator w kanale clean 3,3n - gdyby go zastosować to w cleanie nie było by nic basu :D bardziej prawdopodobne jest że miało to być 33n ale bez niego też jest OK, zupełnie nie rozumiem też po co jest bright dla gaina - ten przester ma bardzo dużo sopranu bardziej wypadało by go przyciąć tym kondensatorem do masy w tym miejscu, ja przyciąłem sopran miedzy 2 i 3 triodą dzięki temu overdrive z cleana też ma teraz mniej wysokich i przyciąłem sopran miedzy 2 i 4 triodą dla przesteru w kanale low gain. Niestety wspólny korektor ma swoje minusy - jak dobrze na cleanie to kiepsko na przesterze, zastosowałem 3 przełączniki którymi da się "wyczarować" to co potrzeba :D, przełącznik przy gain jest 3 pozycyjny i dodaje basu - przydatne, jak niski gain to jest mało basu wtedy można sobie go dorzucić :) sygnał clean był zbyt duży i od połowy obrotu przesterowywał 4 triodę - przyciąłem go o połowę dwoma rezystorami 1M i teraz tylko na maksa jest delikatny przester, większość schematów ma prawidłowo narysowana pętle na lampie - ja u siebie zadbałem tylko by poziom sygnału był odpowiedni dla efektów FX czyli max około 1V~, alternatywnie zamiast lampy na pętle można zastosować wtórnik na tranzystorze tak jak jest w np bugerze V22
W tym combie miałem trafo sieciowe TS50/16 użyte jako głośnikowe - nie polecam takiego rozwiązania, brakuje mu pasma dźwięk jest jakiś taki "płaski", nadaje się to trafo co najwyżej na wokal, po podpięciu tego preampa do końcówki 5W z "prawdziwym" trafem głośnikowym słychać wyraźną różnice na plus. Czeka mnie zakup jakiegoś trafa do PP :(

Pozdrawiam
hybryd15
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: hybryd15 »

Federerer, w jakim formacie muszą być schematy,żeby LTspice4 mógł je otworzyć, bo ani w JPG ani w PDF nie chce,chyba że nastąpił" błąd" podczas pobierania..??
HYBRYD15
Awatar użytkownika
federerer
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: federerer »

.asc :mrgreen: Nie ma tak łatwo, trzeba przerysować, pododawać odpowiednie modele SPICE i można symulować. Tu: http://www.youtube.com/watch?v=63sqqas_JOU w opisie masz gotowca, łącznie z podpięciem pod symulację pliku .wav ;)
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Update schematu,
kanał "clean" mnie nie satysfakcjonował, miał za mało wysokich tonów - zewnętrzne efekty "dudniły" zamiast grać, po kilkunastu próbach, włącznie z powrotem do oryginału ;-) zmieniło się kilka elementów... W "oryginalnym" schemacie mamy w kanale clean kondensator 3,3n który jest próbą ratunku i uzyskania wysokich tonów kosztem obcięcia niskich - niestety nie tędy droga, dołożyłem filtr przed potencjometrem clean oraz za korektorem by uzyskać bardziej stromą charakterystykę, po tej operacji sygnał dla kanału "hi gain clean" był za niski więc wyleciał rezystor 220k do masy - teraz jest podobnie jak E530, podążając za E530 dodałem też Hi Cut na wyjściu dla przesteru, przy okazji zmieniłem potencjometr middle z 25k na 10K bo miałem go ciągle ustawionego na około 25%.
Całość na tą chwilę mnie zadowala brzmieniowo ale muszę go jeszcze trochę ograć :wink:

drugi schemat to wersja bez dodatkowych przełączników z wartościami elementów przy których brzmienie jest najbardziej uniwersalne...