Jakość odbioru FM

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Jakość odbioru FM

Post autor: Jado »

Znalazłem wtyk DIN 3-bolcowy w pudle ze szpargałami.
Piny calutkie czarne od siarczku srebra, który się przez lata leżenia wytworzył, ale na szczęście mam preparat który sobie świetnie z takim nalotem radzi - rodzaj mleczka do czyszczenia karoserii samochodów na bazie amoniaku.
Za chwilę było więc po problemie :-)
Tak masz rację - będą w użyciu oba kanały - znowu palnąłem nie patrząc na schemat dobrze :oops:
W tym gnieździe na szczęście nie ma tych rezystorów 100k więc sygnał jest silniejszy - porównywalny z tym z FM'u.
Swoją drogą ciekawe, że wystarczają kondensatory 10nF na wejściu - we wzmacniaczach widywałem 22nF jako sprzęgające między stopniami.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Jakość odbioru FM

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jado pisze:Wykryłem też, że kondensator zmienny AM ma w którymś miejscu zwarcie między płytkami - na razie przydaje się do wyłączania AM'u przy słuchaniu z gniazda zewnętrznego ;-)
Jak to usunąć nie wyciągając kondensatora z radia i nie demolując napędu
Po odlutowaniu przewodów od agregatu przepuść 230V w szereg z żarówką. Przy drobnym zwarciu powinno się przepalić. Można również podłączyć naładowany kondensator o niezbyt dużej pojemności żeby nie zespawać płytek rotora i statora. O zachowaniu środków bezpieczeństwa wspominać chyba nie muszę.