ELL80, ECLL800
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: ELL80, ECLL800
W ten sposób wyrównasz spoczynkowe prądy pracy, ale nachyleń już nie.
Dokładnie tak jak mówi Einherjer - nachylenia są różne przez co różne jest wzmocnienie tych połówek i większe zniekształcenia dobrze myślę Einherjer ?Einherjer pisze:W ten sposób wyrównasz spoczynkowe prądy pracy, ale nachyleń już nie.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
No nie wiem, czy to ma aż tak duży wpływ... ja bynajmniej nie widzę tych zniekształceń na oscyloskopie jak właśnie wyrównam te prądy spoczynkowe.
-
- 2500...3124 posty

Tak właśnie myślałem, że może nie tak wcześnie ale zobaczy te 5%.Einherjer pisze:djivo Dobrze myślisz.
saico Na oscyloskopie zobaczysz dopiero >5%.
To samo się tyczy nachylenia przy różnych napięciach i różnych punktach pracy. To dlatego onkyo w swoich wzmacniaczach na wszystkich tranzystorach w danym bloku ma na przykład 79YP jak pod typ tranzystora .
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Tak czy inaczej te 5% to wystarczający wynik, aby uznać go za dobry dla wzmacniacza PP a jeśli nic nie widać, to znaczy jest jeszcze lepiej
Zresztą zniekształcenia najlepiej wychodzą wpuszczając przebieg prostokątny, na sinusie gorzej to wyłapać.

Myślę że te 5% od razu nie będzie przy mniejszej mocy będzie tego mniej;)saico pisze:Tak czy inaczej te 5% to wystarczający wynik, aby uznać go za dobry dla wzmacniacza PP a jeśli nic nie widać, to znaczy jest jeszcze lepiejZresztą zniekształcenia najlepiej wychodzą wpuszczając przebieg prostokątny, na sinusie gorzej to wyłapać.