Popy podczas przełączania kanałów może powodować brak rezystora, który łączy drugi koniec kondensatora separującego do masy.
Rezystor zaznaczyłem w prostokącie na schemacie.
Razor89 pisze:Nie zaszkodzi go wlutować na stałe, a potem szukać innej przyczyny stuków.
wlutowałem na wyjscie z kanału czystego za kondensatorem 22n, stuków już nie ma. Jednak nadal czysty skręcony na 0 delikatnie buczy, a jak podkrecam volume to zaczyna świszczeć...
Jest wolna jedna sekcja przekaźnika przełączającego kanały? (powinna być po podłączeniu na stałe sygnału na oba kanały)
Jeżeli jest wykorzystałbym ją do zwierania nie używanych kanałów do masy. Do pinu wspólnego podłącz masę a z pinów przełączanych zwieraj środkowe wyprowadzenie potencjometru gain w kanale lead oraz volume w kanale clean. Jeśli to nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.
Jaka jest szansa, żeby na podstawce było jakieś zwarcie ? Dziś na testach 1 stopień ładnie gra czysto nie ma żadnych szumów i przydźwięków. Natomiast po podaniu sygnału na potencjometr vol przed 2 stopniem zaczyna się całe nieszczęście. A sygnał przechodzi przez ten stopień nawet jak jest wyjęta lampa co chyba nie powinno mieć miejsca w normalnych warunkach ? Zakładam więc wstępnie, że wina nie leży po stronie lampy tylko po stronie podstawki. Co o tym sądzicie ?
Przejrzyj jutro na spokojnie jeszcze wszystkie połączenia. Może jest coś źle podłączone albo jakaś pętla mas. Dokładnie sprawdź tą podstawkę z czystego kanału. Zobacz jeszcze ten żółty kabel który łączy siatkę z potencjometrem volume. Czy przez niego siatka nie łapie zakłóceń.
Wymontowałem ten czysty kanał całkowicie. Sprawdziłem elementy, są ok podstawka też. Mimo wszystko zamontuję nową i zamiast obecnego układu fendera, zrobię czysty z krankensteina, topologia identyczna jak w fenderze. Wtedy zobaczymy co jest grane. Dziękuję za Wasze podpowiedzi. Póki co życzę Wam szczęśliwego Nowego Roku. Do tematu wracam już w 2013r.
Witam. Kilka tygodni temu zrobiłem dla kolegi małe pcb z kanałem czystym fendera wg schematu ze strony Toma i układem przełączania jako dokładka do Atoma 5W na płytce projektu Marvela. Też był problem z odpaleniem, po złożeniu były dziwne objawy, wzbudzenia i piski, okazało się że kolega zamontował uszkodzony potencjometr do Volume cleana. Po wymianie potka wszystko działa, więc warto sprawdzić na spokojnie elementy kanału clean. Pozdrawiam i życzę sukcesów w Nowym Roku!
To raczej nie wina potencjometrów. Jak podawaliśmy sygnał na 1 stopień to szedł przez korektor i clean vol do końcówki mocy i było ok. Jak podawaliśmy sygnał na 2 stopień to wpinaliśmy się na wejście potencjometru clean vol i z niego na 2 stopien i na końcówke i wtedy były problemy. Ale gdyby potencjometr vol był uszkodzony to objaw miałby chyba miejsce zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku, natomiast tutaj ewidentnie coś w 2 stopniu powoduje problem.
Nie jestem fachowcem, więc jeżeli jestem w błędzie, niech mnie ktoś poprawi, ale w tym układzie potencjometr volume chyba ma wpływ na polaryzację siatki stopnia drugiego, wiec może jednak jest on uszkodzony albo nie podłączony do masy.