Jak demaskować oszustów forumowych?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Jak demaskować oszustów forumowych?

Post autor: romanradio »

romanradio pisze:
gustaw353 pisze:By nie trolować w sąsiednich tematach proponuję nowy wątek. Jak demaskować oszustów forumowych?/quote]
Witam!,bardzo dobry pomysł Kolegi myślę,że należałoby rozszerzyć go na portale aukcyjne
Witam
No i okazuje sie,że jest sposób na oszusta,który doszedł do wniosku,że jeśli za nisko wylicytowane-to nie musi wysyłać,a najwyżej zwróci wpłatę.Jeśli zależy nam na przedmiocie,po przeprowadzeniu procedury sporu,która rzadko coś daje,bo portal aukcyjny (jak pisał któryś z Kolegów),ma to gdzieś,należy wysłać delikwentowi polecone pismo przedprocesowe,z informacją,że w razie nie przysłania przedmiotu ( w terminie...),kierujemy sprawę do Sądu internetowego w Lublinie,wydz.VI Cywilny.W mojej konkretnej sprawie oszust "załamał się" po takim piśmie,wysłał radio (po 1,5 mies!),stać go było nawet na przeprosiny :) Dziękuję Kol. djivo za wsparcie.Pozdrawiam!.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Proszę bardzo i cieszę się, że takie problemy zostają rozwiązane.
Panowie bardzo ważne - w aukcji może zdarzyć się pomyłka.
Raz zdarzyło mi się na kup teraz sprzedać dwa wzmacniacze jeden Yamahy drugi Sony po 1zł.
(Oczywiście jest prawne obejście takiego błędu, i proszę nie dawać się zastraszyć, jest coś takiego zapomniałem jak to się teraz nazywa - w moim przypadku adwokat pisze krótkie pismo i wysyła to na adres kupującego)
Ale PRZYPOMINAM JEST TO FORMA KUP TERAZ - i jeśli ktoś to kupi w krótkim czasie (w formie prawnej nie jest określone ile to jest czasu). Działa to kiedy pomyłka jest znaczna, tzn: wystawiłem coś za 1-10zł a normalna cena wzmacniacza jest 200-400zł a ktoś zakupi go za 1zł.
W prawie jest to określone chyba jakoś procentowo.
Wiadome jest, że nastąpił błąd.
Natomiast co innego jeśli w grę wchodzi aukcja.
Jest to zawarcie umowy cywilno prawnej wiążącej, i możemy się domagać wydania towaru w cenie jaka widnieje na aukcji.
Drażni mnie również brak posiadania czegoś na stanie, i wystawianie tego na aukcji w opcji kup teraz.
Bo często dochodzi do takiego faktu, ceny w internecie są lepsze klikamy ale danej rzeczy nie ma.
Lub dokument sprzedaży zostaje wystawiony po wejściu towaru na magazyn = kilka dni po tym jak były nam potrzebne koszty.
Przypominam, iż w świetle prawa kliknięcie kup teraz + przelanie pieniędzy przez PayU = wystawienie dokumentu z datą wpłaty na konto PayU.
Przeważnie kilka minut.
Często jest tak, że kupujemy coś klikamy a potem się okazuje, że mamy to oczywiście ale z datą zakupu późniejsza.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Udało mi się od opek'a uzyskać zwrot pieniędzy za uszkodzoną Paczkę .
Wysyłałem duży wzmacniacz którego klient nie sprawdził, ale paczkę opisał jak widoczne uszkodzenie, adwokat poprosił o to aby firma kurierska uzasadniła swoją odmowę wypłacenia odszkodowania po 6 miesiącach zapłacili 80% wartości sprzętu.
Dzisiaj właśnie uzyskałem odpowiedź - pytanie brzmi tylko czemu w taki sposób musimy się ubiegać o swoje własne pieniądze.
Zwykły Kowalski tego nie odda w ręce adwokata.
Przywróćcie godność prawu - tak jest napisane w jednym z miast na budynku Sądu Rejonowego
http://ironicznyanglosas.salon24.pl/255 ... nosc-prawu
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

A ja nadal nie mogę wyjść z podziwu, że znany oszust forumowy jest przez administrację forum tolerowany, a wręcz hołubiony. Triodo - dokąd zmierzasz?
Z poważaniem - oszukany za przyzwoleniem admina forumowicz.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Osobnik ponoc mlody jeszcze, trzeba z nim ostroznie bo moze wpasc w kompleksy a to nie wrozy dobrze na jego przyszly wklad w dobro spoleczenstwa.
Obrazek
Aleksander Niemand
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Offtop: VV, gdzie Złote Ucho? Chcę starego avatara! :lol:
_
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Kolejny raz nasz ulubiony kolega KK alias ME dał popis - opisał jednego z kolegów mianem zapijaczonego frustrata.
Znowu z jakiegoś powodu wątek w tajemniczych okolicznościach zniknął z pominięciem kosza.

Pytam oficjalnie - ile takie zachowania będą tolerowane?
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
klik

Post autor: klik »

Przyłączam się do pytania.
Niestety dyskusja w której łobuz zabluzgał odbywała się w wątku zupełnie do tego nie przeznaczonym i dobrze, że zniknęła. Sądzę, że dyskutanci się nie obrazili, ale, że dalej będę bronił
moderatora, czasem trzeba wylać, nomen omen, dziecko :lol: z kąpielą :!:
A poza tym po co trzymać ekskrementy na wieczną rzeczy pamiątkę, choćby to był nawet kosz :?:
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Im dłużej to leżeć będzie, tym mocniej zaśniedzi , gdy się ruszy......
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Koledzy, to ja przeniosłem fragment dyskusji, o której piszecie do archiwum "Triody". Przeniosłem ten "materiał", by nie prowokował do jeszcze większej awantury, a nie usunąłem go zupełnie, by nasz Admin mógł go przeczytać i odpowiednio zareagować. Myślę, że reakcja jest konieczna, gdyż z tego co pamiętam konto młodego użytkownika zostało przywrócone warunkowo, by mógł w miarę możliwości naprawić szkody, które wcześnie wyrządził, i by osoby poszkodowane w wyniku "pechowych" transakcji miały z nim jakiś kontakt (pamiętam, że obiecywał poprawę, no i proszę..:? ).. Zobaczymy co z tego wyniknie..
Przeniesiony przeze mnie fragment wątku można ponownie przenieść, np. do wspomnianego przez Was kosza. Decyzję o tym co dalej zrobić z wypowiedziami i ich autorem może podjąć jedynie Admin, gdyż ma odpowiednie uprawnienia.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Młody elektronik

Post autor: Młody elektronik »

Dobra, niech admin decyduje. Romekd napisał "pamiętam, że obiecywał poprawę, no i proszę.." i jest poprawa viewtopic.php?f=10&t=14045&start=240 i niech nikt nie mówi, że hasam sobie na forum i burdy robię.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Cieszę się, że jakaś poprawa jednak jest. Jednak oprócz uczciwości przy dokonywaniu rozmaitych transakcjach z kolegami obowiązuje jeszcze właściwa kultura przy pisaniu postów, oraz szacunek do osób starszych, posiadających dużą wiedzę i doświadczenie, osób które dużo wniosły w podnoszenie poziomu merytorycznego naszego Forum. To przez takie zachowania, jakie wczoraj zaprezentowałeś i ich tolerowanie w przeszłości, oraz coraz bardziej powszechną ignorancję młodych i ich brak szacunku do osób posiadających większe doświadczenie i wiedzę, z naszego Forum odeszło wielu bardzo wartościowych Kolegów, a wielu innym po prost przestało się chcieć angażować w wyjaśnianie problemów technicznych, poruszanych przez młodszych użytkowników...
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

No cóż, nerwy ludzi ponoszą (z moich obserwacji wynika, że na Forum jest tylko jedna osoba z dużym stażem, która jak dotychczas utrzymała nerwy na wodzy - bynajmniej nie mam siebie na myśli), ale to nie jest żadne usprawiedliwienie.

Tak więc:
1. Przeniosłem krnąbrnego użytkownika do grupy Stażyści, aby być może gdy dojdzie do wieku dojrzałego mógł skorzystać z Forum, ale po akceptacji wypowiedzi oraz aby nie zapomnieć jego dotychczasowych "zasług".

2. Zablokowałem konto na czas nieokreślony :twisted: więc przynależność do jakiejkolwiek grupy jest tylko symboliczna.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

A jaka będzie reakcja, jak gimbus założy sobie kolejne konto?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
klik

Post autor: klik »

Trzecia zasada dynamiki Newtona :mrgreen: