Oscyloskop ST5010 brak poziomej linii

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Oscyloskop ST5010 brak poziomej linii

Post autor: zjawisko »

Jeśli raz działa a raz nie, to pewnie przełączniki isostat nie kontaktują jak należy. Czasami trzeba trochę pomęczyć klawisze żeby styki dobrze zadziałały. Ale skoro oscyloskop coś pokazuje, plamka jest odchylana, to możemy przyjąć, że moduły Y i X działają poprawnie a problem leży w zasilaniu lampy.

Z pomiarami będzie trochę kłopotu, gdyż w większości przypadków nie da się ot tak pomierzyć napięć na lampie oscyloskopowej względem masy ze względu na ich wysokość. Zwróć uwagę na to, że lampa od strony podstawki jest zasilana napięciami uzyskanymi z podziału -1,8KV!

Trzeba będzie trochę pomyśleć jak dokonać pomiarów żeby nie narazić siebie i multimetru na niebezpieczeństwo...
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Wiem już to zauważyłem dzisiaj po raz pierwszy zauważyłem że miernik który ma do 1000V stałego pokazuje 1380V.
Nadal działa chwała mu za to.
Jak się spali nie będzie mi żal. Kupię nowy takiego oscyloskopu już nie kupię bo nie robią.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Miernik to i zmierzy do 1999V. Ale wysoce jest prawdopodobne, że nieprzystosowany do tak wysokich napięć dzielnik wejściowy może tego nie przeżyć. Poza tym izolacja przewodów pomiarowych nie zapewnia już odpowiedniego bezpieczeństwa.

Powiedz mi jakie wartości mają rezystory R420 i R421 /prawy dolny róg schematu z lampą/? Z wartości wszystkich rezystorów wpiętych pomiędzy -1,8KV a masę można obliczyć jakie napięcie powinno być na R421 i je zmierzyć co da nam pojęcie ile wynosi ujemne WN, tylko że nie potrafię tego obliczyć bo schemat jest rozmazany w tym miejscu.
Wisława S.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

r420=3,6Mohma r421=albo8.2Mohm albo 3.2Moh
Mowa o tych w prawo od jasności ? Prawda ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Ostrości.

Ja przy R421 widzę 6,2M... Jeśli jednak ma on 8,2M to suma całego dzielnika zakładając, że ten potencjometr montażowy jest w położeniu środkowym wynosi 20,69M, a jeśli to 3,2M to suma wynosi 15,69M.

Co z prawa Ohma przy napięciu 1800V daje nam prąd płynący przez dzielnik 86,9uA lub 114,7uA. W pierwszym przypadku na R421 powinno być napięcie rzędu 712V, w drugim 367V. Rozrzut jest tak duży, że bez dokładnej znajomości wartości tego rezystora ta metoda na nic się nam nie przyda.

Jest jeszcze możliwość, że suwak potencjometru montażowego Pr403 na płytce WN źle kontaktuje co może może być powodem podawania złych napięć na lampę a co za tym idzie kiepskiej jasności i ostrości. Spróbuj dobrze izolowanym wkrętakiem nieco "rozruszać" ten potencjometr obserwując, czy daje to dobry efekt. Czasami po prostu suwak ma zły kontakt ze ścieżką oporową czego efektem jest uzyskanie nieprzewidzianej rezystancji. Pewnie silniejsze pokręcenie przez zmianę napięć rozjaśni plamkę ale przecież nie tędy droga... Jeśli delikatne pokręcenie nie da oczekiwanych skutków do ustaw go z powrotem do fabrycznego położenia. I będziemy kombinowali dalej...
Wisława S.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

zjawisko pisze: Co z prawa Ohma przy napięciu 1800V daje nam prąd płynący przez dzielnik 86,9uA lub 114,7uA. W pierwszym przypadku na R421 powinno być napięcie rzędu 712V, w drugim 367V. Rozrzut jest tak duży, że bez dokładnej znajomości wartości tego rezystora ta metoda na nic się nam nie przyda.
Nie mam go aktualnie przy sobie ale jutro rano będzie od 10 tej dostępny jak wstanę oczywiście:)
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Teraz ze schematem będzie łatwiej. Swoją drogą możesz go zeskanować dla potomności.
Za kondensatorami C403/C404 (3300pF) zaczyna się układ rozjaśniania i wygaszania plamki. Sterowany jest z generatora podstawy czasu. Sprawdź wszystko w okolicy T401, T402, T403 a zwłaszcza występowanie napięcia 80V. Moduluje (T403) ono ujemne napięcie siatkowe rozjaśniając trasę. Wygaszanie powrotu sterowane jest za pomocą T401. Mogę oczywiście się mylić, ale tak to jakoś powinno działać :) Odłącz dla testu kolejno te kondensatory. Jeśli wszystkie rezystory i potencjometry regulacyjne w szeregu od -1,8kV do masy są OK, to powinna pojawić się biegająca tam i z powrotem plamka.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tą płytkę pomierzyłem sprawdziłem wszystkie kondensatory czy nie mają upływności oraz czy trzymają pojemność.
tranzystory diody wszystko wygląda, że jest ok.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Okay Panowie udało mi się dokonać uruchomienia wedle instrukcji podkręciłem jasność pr403 wszystko działa jak należy.
Wcześniej oczyściłem jednak styki kineskopu ale to nie odniosło takiego skutku jak fakt zmiany jasności wedle instrukcji serwisowej.
Jest w niej opisana diagnostyka całości urządzenia.
Pozdrawiam i zostawiam zdjęcie jako dowód efektu mojej i waszej pracy.
Zjawisko oscyloskop świeci bardzo mocno.
Działa od 5Hz-5Mhz więc pasmo akustyczne idealne .
Bardzo dziękuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Gratuluję sukcesu!
Możliwe że ślizgacz tego peera zwyczajnie nie kontaktował ;). Teraz potrzebna Ci jeszcze jakaś sonda oscyloskopowa i możesz zaczynać pomiary. (Brak oscyloskopu w pracowni to prawie jak brak jednej ręki, strasznie ułatwia życie)
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja również gratuluję i życzę przyjemnej oraz owocnej eksploatacji. :wink:
djivo pisze:Działa od 5Hz-5Mhz
A jeśli wciśniesz przycisk "~/=" to i zadziała od... 0Hz /napięcie stałe/. Możesz wybrać, czy chcesz obserwować przebieg ze składową stałą, czy bez. Po prostu na wejściu jest kondensator, który można zewrzeć tym przełącznikiem.

Tutaj http://www.elportal.pl/index.php?module ... miernictwo znajdziesz szereg artykułów z Elektroniki dla Wszystkich opisujących działanie oscyloskopu jak i pracę z nim.
Wisława S.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Mam dwie sondy nowe do niego były w kartonie :) Jak się uporam to załączę całą instrukcję serwisową i schemat w tym wątku dla potomności.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Na chomiku znajdziesz jeszcze książkę J.Rydzewskiego "Pomiary oscyloskopowe". Polecam zapoznanie się z tą publikacją na początek.

Jeśli bęziesz chciał się w przyszłości bawić w kalibrację magnetofonów itp wynalazów dobrze jest zbudować sobie nawet z kitu AVT wobulowany generator mcz autorstwa Tomasza Gumnego i Traxmana. Możliwość wobulacji i ustawiania znacznika ułatwia całą zabawę. (Można obserwować całą charakterystykę na ekranie oscyloskopu, po dorobieniu wygaszania powrotów plamki wykres wygląda świetnie)
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przepraszam Macieju, że teraz odpowiadam ale posiadam generator Zopan po-25.
Wszystko działa jak należy.
Dziękuję za pomoc Panowie bez was jak bez ręki .....
To szczera prawda , pozdrawiam nawet tych co ciągle zwracają mi uwagę....
Dedykuję im słowa takiej piosenki dla CAŁEGO NASZEGO FORUM
- Colonia za Twoje snene oci (Za twoje śpiące oczy )
Słowa zaczynają się od
Colonia bring the beat back
benvenuti alla festa del suono
voliamo tutti insieme
verso il cielo infinito
questa sera per voi Colonia

E arriva, e arriva
e arriva da lontano
questa sensazione piano, piano
e sale, e sale e non fa male
questa musica infernale
questa musica glaciale

Vi fara volare, vi fara sognare
il loro ritmo pazzo, vi fara gridare
Adesso sono qui, lasciatevi andare
arrivano dalla Croazia
si chiamano Colonia

A dla was moment :
Are U Ready....
I niechaj wam lampy grają....