Nieprawidłowa impedancja głośników a uszkodzenia...

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Nieprawidłowa impedancja głośników a uszkodzenia...

Post autor: Piotr »

TooL46_2 pisze:Kontestuje jedynie fakt, ze przy braku danych nt obciazenia mam nieskonczenie wiele rozwiazan...
Przy znanym obciążeniu masz linię, natomiast bez sygnału tylko punkt.
Jest to punkt, przez który może przechodzić nieskończenie wiele linii, czyli punkt wspólny wszystkich linii obciążenia.
Jaki ustali się prąd masz dane bezpośrednio z charakterystyki. Ua jest napięciem zasilania (może być dla ścisłości zmniejszone o spadek na rezystancji drutu transformatora), a -Ug podajesz na siatkę. Z tych dwóch wartości wychodzi Ia w sposób jednoznaczny, czyż nie?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Czyli z tego co piszesz mam rozumiec jak nastepuje:
1/ mam napiecie zasilania Uzas = 480V dla EL34 ktorej charakterystyki czerpe stad -> http://frank.pocnet.net/sheets/010/e/EL34.pdf, strona 6, Ug2=250V, Ug3=0V
2/ ustalam sobie napiecie Ug = -20V
Zakladajac, ze
Piotr pisze:Ua jest napięciem zasilania
3/ powinienem otrzymac punkt spoczynkowy rowny w przylizeniu 480V@35mA

Czy tak? Jesli tak, to kloci mi sie to z tym, czego sie nauczylem o wrysowywaniu prostych/krzywych obciazenia :? Chocby i tutaj -> http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=7293
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

TooL46_2 pisze:powinienem otrzymac punkt spoczynkowy rowny w przylizeniu 480V@35mA
Tak właśnie będzie. Przy czym Ua w takim przypadku można przyjąć na poziomie 470-475V w zależności od rezystancji drutu transformatora.
TooL46_2 pisze:Jesli tak, to kloci mi sie to z tym, czego sie nauczylem o wrysowywaniu prostych/krzywych obciazenia :? Chocby i tutaj -> http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=7293
W którym konkretnie punkcie?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Piotr pisze:Przy czym Ua w takim przypadku można przyjąć na poziomie 470-475V w zależności od rezystancji drutu transformatora.
No tak, to rozumiem.
Piotr pisze:W którym konkretnie punkcie?
Przeciez koncowka moze pracowac w klasie A wiec punkt spoczynkowy powinien sie znajdowac mniej wiecej w polowie Iamax (byc moze upraszczam zbytnio). Czyli Ia zdecydowanie wyzej niz dla ~470V@35mA przy Us zdecydowanie nizszym (wartosc absolutna). Zalozmy, upraszczajac, ze bedzie to Us=-10V. Przy takiej wartosci Us wyjdzie mi punkt ~470V@0A12, czyli grubo powyzej Pamax. Jak w takim razie uzyskac punkt spoczynkowy dla klasy A nie wychodzac powyzej Pamax?

Autora przepraszam za OT a Wam dziekuje za pomoc -- naprawde staram sie to zrozumiec ale jakos ciezko mi to przychodzi... Z gory dziekuje za cierpliwosc.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

TooL46_2 pisze:Przeciez koncowka moze pracowac w klasie A wiec punkt spoczynkowy powinien sie znajdowac mniej wiecej w polowie Iamax[...]
No to już wiem na czym polega problem. Pomyliłeś kolejność projektowania. Oczywiście, że EL przy Ua=480V i Ra/a takim jak w poprzednim przykładzie nie może pracować w klasie A. Przecież -Ug samo nie podskoczy po zmianie głośnika, to ty musisz je zmienić, prawda?
Jeżeli masz dowolność wyboru TG i nie musisz nic dopasowywać, to kolejność jest następująca:
1. Znając parametry lampy zakładasz jakiej mocy wyjściowej się spodziewasz i w związku z tym wybierasz klasę pracy oraz Ua.
2. Wybierasz Ia(0) takie, aby Pa(max) nie było przekroczone.
3. Wybierasz ia(max) w zależności od klasy pracy. Jeżeli wybrałeś klasę A, to zakładasz ia(max)=2Ia(0), natomiast kiedy zdecydowałeś się na klasę B lub AB wybierasz prąd tak, aby nie przekroczyć Ik(max) oraz Pa(max) przy wysterowaniu.
4. Znając punkt spoczynkowy oraz ia(max)/ua(min) obliczasz Ra/a również pod uwagę klasę pracy.

Włala 8)
Dopiero kiedy masz dane Ra/a, bo na przykład znalazłeś konkretny transformator, musisz nieco zmodyfikować kolejność procedury, ale tak samo musisz pamiętać, aby nie przekroczyć dopuszczalnych parametrów lampy. Zazwyczaj musisz wtedy dopasować Ua do reszty, a i tak nie zawsze będzie możliwy zupełnie swobodny wybór klasy pracy.
TooL46_2 pisze:Autora przepraszam za OT a Wam dziekuje za pomoc -- naprawde staram sie to zrozumiec ale jakos ciezko mi to przychodzi... Z gory dziekuje za cierpliwosc.
Podzielę później wątki :)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mialem wlasnie jeden z tych 'Ahaaaa' momentow ;) Dzieki Wam, Piotrze i Olku!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
teg
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: teg »

Jak zwykle, można się czegoś ciekawego nauczyć :) (i nie mam na myśli nic nie wnoszących do tematu komentarzy).

Pomierzyłem transformator zgodnie z poradnikiem Painlusta, w oczy rzucają mi się dwie sprawy:

1. Dla obciążenia 4 Ohmy, lampy końcowe "widzą" obciążenie ok. 4,3k Ohma - wydaje mi się to w normie.
2. W zasadzie to ten wzmacniacz nie powinien pracować z obciążeniem 4 Ohmów, tak naprawdę "obciążenie lampy" wynosi wtedy ok. 2,2k Ohmy, wydaje mi się zresztą że wynika to już nawet ze schematu końcówki - proszę zwrócić uwagę na przełącznik impedancji (S3 - SL2PT3), w pozycji dolnej "4 Ohmy" tak naprawdę "zwiera" odczepy dla 8 Ohmów - czy może ktoś wyprowadzi mnie z błędu? Schemat jest tutaj:

http://www.prowessamplifiers.com/schema ... 505112.pdf

3. Wydaje mi się, że coś jest jednak nie tak z tym transformatorem. Rezystancje "połówek" uzwojenia pierwotnego są znacząco różne i wynoszą odpowiednio 62 Ohmy i 70 Ohmów. Czy ja coś źle rozumiem, czy w pracy push-pull rezystancje obu "połówek" uzwojenia pierwotnego (od strony lamp) powinny być takie same? Tu różnica wynosi aż 10%. Pomiar powtarzałem trzykrotnie, transformator oczywiście odłączony :)

Bardzo proszę o wyjaśnienie ostatniego punktu :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

teg pisze:Bardzo proszę o wyjaśnienie ostatniego punktu :)
Ważna jest przekładnia, czyli ilość zwojów. Rezystancja drutu to kwestia wtórna i czasem zdarzają się rozbieżności.
teg
50...74 posty
50...74 posty

Hmm... No żesz, że nie sprawdziłem czy napięcia się rozkładają po równo. Chętnie bym zmierzył jeszcze raz, ale na sali prób będę dopiero za tydzień i nie mam tam za dużo czasu.

Ale i tak 10% to wydaje mi się za dużo :o Może ktoś to poprzeć jakimiś pomiarami?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ale tu nie chodzi o to, by rezystancje obu polowek byly takie same. Beda rozne prawie zawsze z racji, ze uzwojenia dzieli sie na sekcje. W najprostszym wypadku dla PP bedziesz mial 3 w ukladzie (patrzac kolejno od rdzenia): polowka pierwotnego, wtorne, druga polowka pierwotnego. W przekladni chodzi o ilosc zwojow a nie rezystancje tychze. Widzisz zatem, ze aby uzyskac taka sama ilosc zwojow dla obu polowek pierwotnego warstwa najbardziej zewnetrzna zuzyje wieksza ilosc drutu, i.e. rezystancja tego uzwojenia bedzie wieksza. Przekladnia dla obu polowek bedzie natomiast taka sama. Na anodach dostaniesz troche inne wartosci napiec ale to nie apteka;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
teg
50...74 posty
50...74 posty

Ok, mam to, dotarło, późna pora i dlatego ;) No przecież że zwoje będą miały inne średnice... :mrgreen: Czyli raczej szukam dziury w całym i transformator sprawny?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mam nadzieje, ze mowiac
teg pisze:zwoje będą miały inne średnice
nie chodzi Ci tutaj o srednice drutu.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
teg
50...74 posty
50...74 posty

O odległość od geometrycznego środka rdzenia do drutu, upraszczając że zwój jest okrągły :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Tak przy okazji jeśli chodzi o niedopasowanie impedancyjne... to wczoraj zadzwonił do mnie szwagier czy może spróbować przełączyć przełącznik w piecu na 8Om mimo podłączenia kolumny 16Om. Nie miałem czasu z nim dyskutować. Wiedziałem, że trafo i lampy (6P14P) wytrzymają, więc niech będzie - przełaczaj ale nie w trakcie gry. Po godzinie dzwonię i pytam się czy działa, a jak działa to jak? Stwierdził, że działa i działa głośniej...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

teg pisze:O odległość od geometrycznego środka rdzenia do drutu, upraszczając że zwój jest okrągły :)
W takim razie ok. ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com