Dokąd zmierzamy ?
Moderator: gsmok
-
- 50...74 posty
Re: Dokąd zmierzamy ?
Nie wiem czy mechanizm forum na to pozwala - ale może zrobić tak aby raportowane posty były od razu (w momencie zaraportowania) ukrywane - tj. do czasu rozpatrzenia sprawy przez moderatorów treść nie byłaby widoczna a w jej miejscu informacja że post był raportowany X razy.
Jeśli raport zostanie uznany za stosowny treść posta wylatuje (ale ślad dla wszystkich zostaje) + ostrzeżenie dla autora (+ czasowo ranga Stażysty), jeśli raport nie będzie uznany post jest przywracany - a jeśli raportowanie uznane będzie jako złośliwe - czyli np. adwersarz w dyskusji raportuje post drugiej strony bez merytorycznych lub innych uzasadnionych powodów to on otrzymuje ostrzeżenie + czasowa ranga Stażysty (na min. 2 tygodnie).
Z czasem osoby czujne i prawidłowo raportujące mogłyby (tylko i wyłącznie wg uznania pozostałych moderatorów - dołączyć do tego grona co za tym idzie działać sprawniej)
Jak to da efekt - po pierwsze większa "odpowiedzialność" spadnie na Wszystkich użytkowników forum, każdy też będzie miał większe poczucie "przełożenia" na treści na forum.
No i Modowie - zamiast weryfikować każdy wpis Stażystów będą tylko musieli reagować na raporty. To chyba będzie mniej pracy (patrząc na obecną ilość postów trafiających do kosza czy w inny sposób moderowanych).
Co do pomysłu z dowodami - ja jestem na nie - raz dlatego co napisał fugasi (w mojej ocenie zero wiarygodności), natomiast Ci co prześlą swoje oryginalne już do końca świata spać by nie mogli spokojnie (gsmok - oczywiście nie mam tu personalnie obaw co do Ciebie - wszak wysyłka dokumentów to z natury bardzo niebezpieczna i głupia czynność). Dochodzą kwestie formalne - niepotrzebne.
Można! powtarzam można - dodać jakiś wyróżnik dla tych którzy "uwiarygodnili się" na którymś spotkaniu forumowym (mniejszym czy większym...) ale tu sam nie jestem pewien czy warto.
Ja nie widziałem dokumentu nikogo z forum, nie znam nazwisk (czy nawet często imion) większości ale i tak potrafiłem już wywnioskować czyje posty warto przeczytać z uwagą a które szybciutko przescrollować... bazujmy na tym co każdy reprezentuje na forum.
Jeśli raport zostanie uznany za stosowny treść posta wylatuje (ale ślad dla wszystkich zostaje) + ostrzeżenie dla autora (+ czasowo ranga Stażysty), jeśli raport nie będzie uznany post jest przywracany - a jeśli raportowanie uznane będzie jako złośliwe - czyli np. adwersarz w dyskusji raportuje post drugiej strony bez merytorycznych lub innych uzasadnionych powodów to on otrzymuje ostrzeżenie + czasowa ranga Stażysty (na min. 2 tygodnie).
Z czasem osoby czujne i prawidłowo raportujące mogłyby (tylko i wyłącznie wg uznania pozostałych moderatorów - dołączyć do tego grona co za tym idzie działać sprawniej)
Jak to da efekt - po pierwsze większa "odpowiedzialność" spadnie na Wszystkich użytkowników forum, każdy też będzie miał większe poczucie "przełożenia" na treści na forum.
No i Modowie - zamiast weryfikować każdy wpis Stażystów będą tylko musieli reagować na raporty. To chyba będzie mniej pracy (patrząc na obecną ilość postów trafiających do kosza czy w inny sposób moderowanych).
Co do pomysłu z dowodami - ja jestem na nie - raz dlatego co napisał fugasi (w mojej ocenie zero wiarygodności), natomiast Ci co prześlą swoje oryginalne już do końca świata spać by nie mogli spokojnie (gsmok - oczywiście nie mam tu personalnie obaw co do Ciebie - wszak wysyłka dokumentów to z natury bardzo niebezpieczna i głupia czynność). Dochodzą kwestie formalne - niepotrzebne.
Można! powtarzam można - dodać jakiś wyróżnik dla tych którzy "uwiarygodnili się" na którymś spotkaniu forumowym (mniejszym czy większym...) ale tu sam nie jestem pewien czy warto.
Ja nie widziałem dokumentu nikogo z forum, nie znam nazwisk (czy nawet często imion) większości ale i tak potrafiłem już wywnioskować czyje posty warto przeczytać z uwagą a które szybciutko przescrollować... bazujmy na tym co każdy reprezentuje na forum.
-
- 3125...6249 postów
Tymczasem polecam:
viewtopic.php?f=10&t=21962
viewtopic.php?f=10&t=21962
-
- 3125...6249 postów
Zawsze najlepsze były najprostsze rozwiązania . Wydaje mi się że jednym Kolegom puszczają nerwy a innym brak odrobiny poczucia humoru a życie jest takie krótkie.gsmok pisze: Jeszcze raz apeluję o IGNOROWANIE zaczepek. Ciągłe wdawanie się w przepychanki z pseusoużytkownikami i psuci
Z wyjątkiem odpoczynku i pióra. Miłego dnia życzę.gsmok pisze:Nie ma nic wiecznego
Tak, ja też uważam, że zamiast bić pianę to lepiej nie pisać nic.
Jeśli nie mam wyjątkowego powodu, to nie piszę.
-
- 1875...2499 postów
Gsmoku, kogo próbujesz oszukać? Siebie czy nas?gsmok pisze:W Panelu Moderatorów od dawna staramy się coś wymyślić, aby zwalczać forumowe trolowanie. To jednak nie jest takie proste.
Prze burdy wszczynane przez trolle straciliśmy takich użytkowników jak: macska, jethrotull, traxman, Alek. O kimś zapomniałem?
Mhm, poczekajmy aż następny użytkownik odejdzie, w imię głaskania trolli po głowach.gsmok pisze:Najlepszym sposobem jest IGNOROWANIE postów użytkowników, którzy "śmiecą" na Forum.

Wybacz, ale takie coś świadczy o typowym nie dostosowaniu społecznym jednostki. Nie Twój problem, więc po co się nim zajmować?gsmok pisze:Ciekaw jestem jak w takiej sytuacji postąpiliby i czuli się zwolennicy twardej ręki.
Jasne. Jak tylko pojawi się pierwszy, który wykona swoją lampę albo wykona forumowy projekt i wcieli go w życie (jak traxman) odszczekam wszystko co napisałem.gsmok pisze:Na Forum przestają się udzielać niektórzy Użytkownicy z dużym stażem i pojawiają się nowi, którzy z czasem dorośleją lub też rezygnują.
Teraz idę odpisać koledze, który nie potrafi poszukać w sieci informacji o projektowaniu transformatorów.
P.S.
Uderz w stół...Krzysiek Kozłowski pisze:Tak, ja też uważam, że zamiast bić pianę to lepiej nie pisać nic.
P.P.S. W kuluarach pojawiły się już rozmowy o tym, kto następny pęknie.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 250...374 postów
Pomysł pod rozwagę, czy jakoś skuteczny ? Pod dyskusję. Powiedzmy że autor danego wątku ma możliwość w swoim blokowania wpisów niechcianych użytkowników. Taka mini moderacja na swoim kawałku podłogi
Jeśli taki niechciany użytkownik, nazwijmy go dla przykładu " u-abx " nazbiera jakąś ilość takich lokalnych banów ( np 5) dostaje z automatu zakaz zakładania nowych wątków i pisania całkiem. Powiedzmy na miesiąc.Tylko czyta. A to może, choć nie musi, ale powinno mu wyjść tylko na dobre
Liczba ta rzucona przykładowo, można wprowadzić hierarchię, użytkownik z dużym stażem miał by większy margines, dla zabezpieczenia przed złośliwymi młokosami. Ponadto przy użytkowniku byłby widoczny status jego ignorowania. Ostudziło by to zapędy innych na odpowiadanie w jego chorych wątkach. Oczywiście po przymusowym okresie banicji te statusy powinny być kasowane. Każdy powinien mieć szansę nawrócenia się
Wiem że to trochę jak sygnowanie trędowatych, ale chyba innej rady nie ma.
Władek

Liczba ta rzucona przykładowo, można wprowadzić hierarchię, użytkownik z dużym stażem miał by większy margines, dla zabezpieczenia przed złośliwymi młokosami. Ponadto przy użytkowniku byłby widoczny status jego ignorowania. Ostudziło by to zapędy innych na odpowiadanie w jego chorych wątkach. Oczywiście po przymusowym okresie banicji te statusy powinny być kasowane. Każdy powinien mieć szansę nawrócenia się

Władek
-
- 1875...2499 postów
Mozesz kazde indywiduum ktore chcesz ignorowac dodac do wlasnej listy wrogow. Nie bedziesz wtedy widzial ich wpisow. Oczywiscie to dziala tylko gdy jestes zalogowany.
Aleksander Niemand
-
- 250...374 postów
Ot, i widzisz jak przyjaźnie jestem nastawiony do świata
. Nawet o tym nie wiedziałem. Chodziło mi o zobrazowanie tego na forum. Była by to informacja dla moderacji o "popularności" niektórych użytkowników.

-
- 3125...6249 postów
Cieszy mnie duże zainteresowanie tym wątkiem, mimo, że jego geneza jest raczej smutna.
Pozwolę sobie po raz kolejny zauważyć, że wprowadziłem okres stażowania na Forum, co powinno w znacznej mierze zwiększyć możliwość kontroli nad zachowaniem się nowych użytkowników. Wydaje mi się to ważną zmianą, którą warto przedyskutować. Tymaczasem mamy tu jedynie sporo bicia piany i niewiele konkretów.
Najwięcej energii w wątku idzie w tzw. gwizdek i nikt np. nie pofatygował się aby choćby zaproponowac avatar dla stażysty, o który prosiłem w poście o stażystach. To ważny element, bo pozwala od razu rozróżnić takiego użytkownika i mieć na oku, czy spełnia wymogi regulaminu forum. Zachęcam, w szczególności wszystkich "prowadzących rozmowy w kuluarach"
nie tylko do stękania i snucia ponurych wizji ale również do pomocy.
Łatwo jest narzekać, gdy zaś trzeba ruszyć się i pomóc choćby symbolicznie to chętnych jakoś nie widać
Ja i pozostali Moderatorzy razem z wprowadzeniem okresu stażowego dla użytkowników bierzemy na siebie dużo dodatkowej pracy związanej z akceptacją postów. Może chociaż odciążycie nas we wspomniajej kwestii "graficznej"
.
Pozwolę sobie po raz kolejny zauważyć, że wprowadziłem okres stażowania na Forum, co powinno w znacznej mierze zwiększyć możliwość kontroli nad zachowaniem się nowych użytkowników. Wydaje mi się to ważną zmianą, którą warto przedyskutować. Tymaczasem mamy tu jedynie sporo bicia piany i niewiele konkretów.
Najwięcej energii w wątku idzie w tzw. gwizdek i nikt np. nie pofatygował się aby choćby zaproponowac avatar dla stażysty, o który prosiłem w poście o stażystach. To ważny element, bo pozwala od razu rozróżnić takiego użytkownika i mieć na oku, czy spełnia wymogi regulaminu forum. Zachęcam, w szczególności wszystkich "prowadzących rozmowy w kuluarach"

Łatwo jest narzekać, gdy zaś trzeba ruszyć się i pomóc choćby symbolicznie to chętnych jakoś nie widać

Ja i pozostali Moderatorzy razem z wprowadzeniem okresu stażowego dla użytkowników bierzemy na siebie dużo dodatkowej pracy związanej z akceptacją postów. Może chociaż odciążycie nas we wspomniajej kwestii "graficznej"

-
- 250...374 postów
Avatar to tylko umowny symbol graficzny, jak znak drogowy. Po prostu akceptujemy jego przekaz i już. Może być smoczek, może być sierp i młot. Pomysł na odciążenie moderacji podałem. Autor swojego wątku zam by decydował. Oczywiście z pełna widocznością jego poczynań na forum.
-
- 625...1249 postów
Do awatara:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek SQ2KRZ
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję za pierwszą propozycję
Propozycja awatarka powinna być konkretna. Podanie obrazka ściagniętego z sieci niczego nie załatwia. Poza tym widać na Forum jakiej wielkości może być avatar. To powinien być przezroczysty gif o niewielkich wymiarach np. 150x150 pikseli.

Avatar to nie tylko umowny symbol. Wyobraź sobie, że do Forum przystępuje osoba z małym poczuciem humoru lub osoba w wieku starszym, która może się poczuć urażona żle dobranym symbolem. Aktualny symbol smoczka jest z tego powodu tymczasowy, poza tym nie ma nic wspólnego z tematyką forum.wladl pisze:Avatar to tylko umowny symbol graficzny, jak znak drogowy. Po prostu akceptujemy jego przekaz i już. Może być smoczek, może być sierp i młot. Pomysł na odciążenie moderacji podałem. Autor swojego wątku zam by decydował. Oczywiście z pełna widocznością jego poczynań na forum.
Propozycja awatarka powinna być konkretna. Podanie obrazka ściagniętego z sieci niczego nie załatwia. Poza tym widać na Forum jakiej wielkości może być avatar. To powinien być przezroczysty gif o niewielkich wymiarach np. 150x150 pikseli.
-
- 1875...2499 postów
Czy są jakieś konkretne propozycje? Co trzeba zrobić? (poza logiem)gsmok pisze:Łatwo jest narzekać, gdy zaś trzeba ruszyć się i pomóc choćby symbolicznie to chętnych jakoś nie widać
Trudno rozmawiać inaczej z kimś kto z forum odszedł. Możemy to nazwać też rozmowami prywatnymi. Aha, nie chodzi tylko o jedną osobę.gsmok pisze:Zachęcam, w szczególności wszystkich "prowadzących rozmowy w kuluarach"nie tylko do stękania i snucia ponurych wizji ale również do pomocy.
Jeżeli potrzebna jest pomoc w akceptowaniu postów, to mogę się przyłączyć. Charakter mojej pracy wymaga spędzania części czasu przed komputerem.gsmok pisze:Ja i pozostali Moderatorzy razem z wprowadzeniem okresu stażowego dla użytkowników bierzemy na siebie dużo dodatkowej pracy związanej z akceptacją postów. Może chociaż odciążycie nas we wspomniajej kwestii "graficznej".
Grafik ze mnie żaden, więc nie poradzę.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję za deklarację pomocy. Przedstawię ją w Panelu Moderatorów.
-
- 50...74 posty
dla tych z małym poczuciem lub starszych - jasny przekaz kiedyś to było modne na autach
dla młodych i "gniewnych" ... coż i tak cokolwiek tam wstawisz blokując możliwość ustawienia czegoś własnego i tak będą oburzeni...
oto moja propozycja
dla młodych i "gniewnych" ... coż i tak cokolwiek tam wstawisz blokując możliwość ustawienia czegoś własnego i tak będą oburzeni...
oto moja propozycja
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.