Diora Relax II kilka pytań.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Diora Relax II kilka pytań.

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Prawdę mówiąc wersji z linku kol. Kaem (z białą skalą) nie widziałem.
Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Harqu »

No skala się zgadza(poza kolorem) czyli pewnie jakiś składak, może komuś pękła takowa skala i wstawił taką.
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Pamiętam że na przełomie lat50/60 był w W-wie przy ul. Pięknej jakiś facio który dorabiał skale do radyji ale byłem za młody żeby zapamiętać szczegóły.
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: KrzysztofS »

Witam
Właśnie mam w łapkach swoją Goplanę Lux, ma tą samą głowice UKF co Relax 2. Efekt jak u Ciebie. Coś tam łapie na UKF ale generalne kiszka i pływa. Głowica jest na 99% nie ruszana na dolne pasmo. Mieszkam w centrum Warszawy nadajników pełno i odbiera :lol: Nawet ojca Tadeusza słychać :mrgreen: Jako że radio już uruchomiłem biorę się za głowicę. Obstawiam że twoja jest również nie ruszana i z tond te kłopoty :roll:
Pozdrawiam

EDIT
Wypreparowałem kicię i jest nie ruszana, nikt jeszcze w niej nie grzebał :roll:

EDIT
Moja goplana już mówi na górnym UKFie, delikatnie pływa przez pierwsze 10-15 minut potem stoi w miejscu i tak powinno być :)
Pozdrawiam
Szukam skrzynki do radia FIGARO
Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Harqu »

Zauważyłem dzisiaj ciekawą zależność, mianowicie gdy żarówki przygasają, radio odstraja się na chwilę, czyżby to wina transformatora?
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
_idu

Post autor: _idu »

Głowica po włączeniu się nagrzewa. Ciepło powoduje zmianę pojemności kondesatorów i lampy oraz indukcyjności cewek.
W efekcie heterodyna przestraja się do momentu gdy uzyskana będzie stabilność termiczna elementów głowicy.
Aby ten efekt zminimalizować stosowano dobierane kondesatory o różnych współczynnikach temperaturowych oraz stosowano właściwe ich umieszczenie względem lampy jako źródła ciepła.
Po przestrojeniu głowicy zmienisz niestety stabilność temperaturową z racji ze nie dobierasz kondesatorów ze względu na ich współczynniki temperaturowe.
Zmiana położenie kondesatorów, usunięcie z układu zmienią zaprojektowaną autokompensację temperaturową.
Obecnie praktycznie nie ma już wyboru kondesatorów z różnymi współczynnikami - "zasługa" stosowania PLL - heterodyny mogą być niestabilne termicznie (można to zauważyć w każdej współczesnej głowicy UKF dostosowanej do PLL - odstrajają się jeszcze bardziej niz głowice lampowe).

W dobie lamp stosowano obwody LC o małych pojemnościach aby uzyskać wysokie wzmocnienia na stopień. Tranzystory mają znacznie wyższe nachylenia charakterystyk i obwody LC mogą mieć niższe rezystancje rezonansowe czyli dość duże pojemności. To dotyczy głownie wzmanciacz p.cz. i demodulatora FM.
Wzmacniacz ma małe pasmo przenoszenia a detektor miał zakres liniowej detekcji - w efekcie niewielkie odstrojenie powoduje pojawienie się zniekształceń a nawet brak odbioru..

Jeśli temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi radio nie jest stała to niestesty niestabilność termiczna przestrojonej głowicy jest uciążliwym problemem.

Rozwiązaniem jest ARCz ale:
- dodatkowa pojemność obwodu LC w heterodynie i zmniejszenie zakresu przestrajania głowicy - problem przy zakresie CCIR.
- polskie radia lampowe (poza DSL202, DSTL202, DMTL202) miały niesymetryczny detektor stosunku - nieodpowiedni dla ARCz!!!. Trzeba przerabiać filtr i układ (w Relaksie ciąć ścieżki. Ponadto drugim efektem ubocznym jest o połowę niższe napięcie sterowania oczka w układzie symetrycznym - zamiast EM84 trzeba by było zastosować oczko EM87 (i dodać dzielnik dla zakresów AM).

Dla mało doświadczonego elektronika zastosowanie ARCz odpada (pomijam kwestię dobrania zakresu trzymania ARCz aby przy obecnym tłoku na FM móc dostrajać się do położonych obok siebie stacji o różnej sile sygnału!!!).

Oprócz wpływu temperatury na pojemności w układzie głowicy wpływa napięcie zasilania - jednak nie wpływ ten jest do pominięcia.

W RFN współczynnik temperatury kodowano kolorem na jaki pomalowano kondesator. Mając kilka RFN-owskich głowic UKF lampowych można poznać jakie kondesatory należy zastosować w układzie. Oczywiście trzeba mieć w szufladzie zapasik kondesatorów o różnych współczynnikach temperaturowym bo w sklepie takowym niestety już nie kupisz (są jedynie N150 ew NP0 tym bardziej na na napięcia pracy większe od 50V)

Zamiast ARCz można spróbować z układem FLL - jest on prosty - znacznie prostszy od PLL. Można go wykorzystać do stabilizacji heterodyny. Zaletą jego jest to, że detektor stosunku pozostawiamy bez zmian oraz nie mamy "przeciagania" do silniejszej stacji.