Transformator toroidalny sieciowy - tani i dobry

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Transformator toroidalny sieciowy - tani i dobry

Post autor: KaKa »

gustaw353 pisze:Podstawową zaletą "toroidów" w stosunku do "klasyków" jest (powinna być !) ich cena.
gustaw353 pisze:Transformatory toroidalne już pół wieku temu nie były nowością. Technologie, materiały i park maszynowy pozwalają obecnie wykonać ów transformator w cenie konkurencyjnej w stosunku do ceny tradycyjnego transformatora.
Albo przeczysz sam sobie, albo czegoś nie rozumiem.
gustaw353 pisze:Wspomniana przez Ciebie mała indukcyjność rozproszenia pośrednio obniża cenę takiego transformatora.
:shock: W jaki sposób? Moim zdaniem daje dodatkowy zarobek producentom bezpieczników :mrgreen:
gustaw353 pisze:Jaskrawy przykład to: transformatory do halogenów są tanie.
W stosunku do czego są tanie? Zamów 10 000szt traf głośnikowych - tez będą tańsze niż przy jednej sztuce :!: Rozkręcałem ostatnio lampkę biurową, nie kontkatowało. Trafko 230/24, kanciaste prawie jak coś co jest bardzo kanciaste. Żaden tam toroid.
gustaw353 pisze:Udział pracy ręcznej jest podobny a w przypadku toroida mniej potrzeba materiału.
Chyba na odwrót. Ilość materiałów jest porównywalna, zaś kształtkowy wymaga więcej pracy ręcznej.
gustaw353 pisze:Istotne jest by wykorzystać właściwy rodzaj transformatora do odpowiedniego zadania.
Czyli jaki gdzie?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

KaKa pisze:
gustaw353 pisze:Istotne jest by wykorzystać właściwy rodzaj transformatora do odpowiedniego zadania.
Czyli jaki gdzie?
Moim zdaniem EI do zasilania, a toroid jako głośnikowy. Ale kiedy mówię coś takiego, ludzie patrzą jak na jakiegoś dziwaka :roll:
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Kolego KaKa ja cały czas mówię ustami kupującego - nie wytwórcy transformatorów a tym bardziej sprzedawcy (!) owych. Cały czas trzymam swoją stronę i nie zaprzeczam sobie.
Nie rozumiem, czego tu można nie rozumieć – toroidy powinny być i czasami są tańsze od klasyków. A czy to jest produkcja wielkoseryjna, czy jednostkowa (manufakturowa) to relacje cenowe pozostają podobne, zmienia się jedynie pułap.
I jak już mówiłem: cena to sprawa kalkulacji a nie dyskusji. Natomiast o technicznych aspektach można długo debatować.
Jednak tak, w pierwszy dzień stycznia to trochę trudne zadanie - nawet na pytanie jak spędziłem Sylwestra nie wiem jak odpowiedzieć ... jeszcze mi o tym nie opowiadali.

Kolego Piotrze, w podobnej kwestii też dziwnie się na mnie patrzono. Nie sztuką jest powtarzanie oklepanych wzorów a sztuką jest szukanie nowych rozwiązań.