Należy Przeczyścić Podstawki !!!! Wiesz jak to jest: Radio się rozgrzeje, ciepło rozgrzewa nóżki lamp, które może się trochę rozszerzają i raz jest kontakt, raz nie ma. To by pasowało do objawów. Czy masz już schemat?
Witam.
Ten Klawesyn , przypuszczam / nie widziałem go nigdy w środku/ jest wykonany na płytce drukowanej.Często w tej technice zdarzaja się tzw. zimne luty, czyli punkt lutowniczy w którym końcówka jakiegoś elementu np. rezystora jest w zatopiona w cynie, ale nie ma z nia kontaktu elektrycznego, lub ten kontakt wykazuje duża rezystancję. Zmiany temperatury lub tez bodżce mechaniczne powodują , ze ten styk raz jest , a raz go nie ma. Moze to być również jedna z przyczyn.
Czy lampy są w porzadku?
To radio coraz bardziej mnie zadziwia...właczyłem je od tak sobie nastroiłem je na RMF-a,.. gra cicho ale da sie słuchać odbiór bardzo przyzwoity...nagle coś mu palma odbiła i zaczyna grać normalnie czyli głośno...no to ja juz zadowolony z takiej "samonaprawy" radia wyłaczam je i włączam ponownie...gra głośno....myśle se...super! chyba jest dobre...przełączyłem na fale długie...I PO PTOKACH!!!!!...znów gra cicho! co to za cholera siedzi w tym radiu juz sam niewiem..
Anoda pisze:zaczyna grać normalnie czyli głośno...no to ja juz zadowolony z takiej "samonaprawy" radia wyłaczam je i włączam ponownie...gra głośno....myśle se...super! chyba jest dobre...przełączyłem na fale długie...I PO PTOKACH!!!!!.
Sugeruję uszkodzenia szukać w przełączniku zakresów, potem zimne luty, podstawki itp.
Radzę opukać "bebechy" (lampy, kubki, przełącznik) uniwersalnym narzediem jkaim jest ołówek z gumką - może to pozwoli zlokalizować miejsce w którym czai się "zło".
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Boguś pisze:dobrze jest też użyć zamrażacza w areozolu, za jego pomocą można dość dokładnie punktowo, lokalizować zimne luty.
Tu radzę uważać - "dzieckiem w kolebce" byłem świadkiem jak serwisant zdjął tylną ściankę z "Belwedera" moich rodziców, a w kilka sekund po tym PL81 odpękła się od cokołu ze względu na szok termiczny spowodowany napływem chłodnego powietrza z pokoju do wnętrza OTV...
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Proponowałbym również przyjrzeć się przełącznikom zakresów, bardzo często sprężyny kontaktów są mocno zanieczyszczone, zaśniedziałe i tam może być problem - dotyczy to zarówno isostatów jak też zabytkowych przełączników klawiszowych i przekręcanych.