Klawesynowy problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Anoda
- 500...624 posty

-
MichałKob
- 250...374 postów

-
Anoda
- 500...624 posty

-
Lech S.
- 625...1249 postów

Witam.
Ten Klawesyn , przypuszczam / nie widziałem go nigdy w środku/ jest wykonany na płytce drukowanej.Często w tej technice zdarzaja się tzw. zimne luty, czyli punkt lutowniczy w którym końcówka jakiegoś elementu np. rezystora jest w zatopiona w cynie, ale nie ma z nia kontaktu elektrycznego, lub ten kontakt wykazuje duża rezystancję. Zmiany temperatury lub tez bodżce mechaniczne powodują , ze ten styk raz jest , a raz go nie ma. Moze to być również jedna z przyczyn.
Czy lampy są w porzadku?
Ten Klawesyn , przypuszczam / nie widziałem go nigdy w środku/ jest wykonany na płytce drukowanej.Często w tej technice zdarzaja się tzw. zimne luty, czyli punkt lutowniczy w którym końcówka jakiegoś elementu np. rezystora jest w zatopiona w cynie, ale nie ma z nia kontaktu elektrycznego, lub ten kontakt wykazuje duża rezystancję. Zmiany temperatury lub tez bodżce mechaniczne powodują , ze ten styk raz jest , a raz go nie ma. Moze to być również jedna z przyczyn.
Czy lampy są w porzadku?
Lech S.
-
Anoda
- 500...624 posty

To radio coraz bardziej mnie zadziwia...właczyłem je od tak sobie nastroiłem je na RMF-a,.. gra cicho ale da sie słuchać odbiór bardzo przyzwoity...nagle coś mu palma odbiła i zaczyna grać normalnie czyli głośno...no to ja juz zadowolony z takiej "samonaprawy" radia wyłaczam je i włączam ponownie...gra głośno....myśle se...super! chyba jest dobre...przełączyłem na fale długie...I PO PTOKACH!!!!!...znów gra cicho!
co to za cholera siedzi w tym radiu juz sam niewiem.. 
-
jdubowski
- moderator
Sugeruję uszkodzenia szukać w przełączniku zakresów, potem zimne luty, podstawki itp.Anoda pisze:zaczyna grać normalnie czyli głośno...no to ja juz zadowolony z takiej "samonaprawy" radia wyłaczam je i włączam ponownie...gra głośno....myśle se...super! chyba jest dobre...przełączyłem na fale długie...I PO PTOKACH!!!!!.
Radzę opukać "bebechy" (lampy, kubki, przełącznik) uniwersalnym narzediem jkaim jest ołówek z gumką - może to pozwoli zlokalizować miejsce w którym czai się "zło".
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
Boguś
- 2500...3124 posty

-
jdubowski
- moderator
Tu radzę uważać - "dzieckiem w kolebce" byłem świadkiem jak serwisant zdjął tylną ściankę z "Belwedera" moich rodziców, a w kilka sekund po tym PL81 odpękła się od cokołu ze względu na szok termiczny spowodowany napływem chłodnego powietrza z pokoju do wnętrza OTV...Boguś pisze:dobrze jest też użyć zamrażacza w areozolu, za jego pomocą można dość dokładnie punktowo, lokalizować zimne luty.
-
marekb
- 625...1249 postów