Dzięki opisom na forum udało mi się rozebrać, przeczyścić i uruchomić zapieczone walce programatora!
Teraz działa, automatyczne wybieranie oraz programowanie stacji na poszczególnych przyciskach ( po wciśnięciu gałki ręcznego strojenia ).
Teraz zabieram się za wymianę części przewodów. W najgorszym stanie są przewody idące do magicznego oczka. Izolacja sypie się jakby była zrobiona z gipsu. Trochę czasu zajęło mi znalezienie przewodów o podobnych kolorach.
Muszę też gdzieś wykombinować kawałek blaszki na blendę.
Co do skrzynki to tylko czarna góra wymaga całkowitego politurowania - boki są w zadziwiająco dobrym stanie. Zostaną tylko zmatowione ( aby usunąć wierzchnią warstwę brudu) i "wypolerowane" 4% bieloną politurą.
Philips Aachen D58 - kilka pytań
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Philips Aachen D58 - kilka pytań
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Korzystając ze zdjęcia zwymiarowanej blendy zrobiłem coś takiego:

Zauważyłem, że na zdjęciach od kolegi z forum są dwie różne blendy ( wykonane z innych kawałków blachy) Obie wyglądają na oryginalne. Składanie takiej blendy z trzech kawałków mogło być podyktowane cięciem kosztów. Zlecono "chałupnikowi' wykonanie takich blend a on ze ścinków blachy je wykonywał. ( innego wytłumaczenia nie widzę)

Zauważyłem, że na zdjęciach od kolegi z forum są dwie różne blendy ( wykonane z innych kawałków blachy) Obie wyglądają na oryginalne. Składanie takiej blendy z trzech kawałków mogło być podyktowane cięciem kosztów. Zlecono "chałupnikowi' wykonanie takich blend a on ze ścinków blachy je wykonywał. ( innego wytłumaczenia nie widzę)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Mam do kolegów pytanie
Czy jest jakiś zamiennik lampy AM2 ??
Moja AM2 jest całkowicie wypalona

Moja AM2 jest całkowicie wypalona

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- moderator
zagore1 pisze:Mam do kolegów pytanie![]()
Jest. Znacznie rzadszy i droższy

-
- 2500...3124 posty
Pytam bo ktoś mi oferuje oczko 2E5, które ( tak ta osoba mi pisze) po założeniu rezystora na żarzeniu może być zamiennikiem AM2. ?tszczesn pisze:zagore1 pisze:Mam do kolegów pytanie![]()
Jest. Znacznie rzadszy i droższy
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- moderator
Jest. Podobnie jak EM84 czy EM34. To zupełnie inne oko, o innym wyglądzie części świecącej i innej czułości. Chodzić będzie, ale czy to o to chodzi?zagore1 pisze:Pytam bo ktoś mi oferuje oczko 2E5, które ( tak ta osoba mi pisze) po założeniu rezystora na żarzeniu może być zamiennikiem AM2. ?
-
- 2500...3124 posty
Kolega tradytor prosił mnie o zdjęcia kondensatorów elektrolitycznych. Udało mi się przy pomocy damskiego zwierciadełka zrobić zdjęcie opisu elektrolitu. U mnie na oby jest taki sam opis.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów