Technologia FAQ

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Technologia FAQ

Post autor: ...:::SQL:::... »

MediaWiki :arrow: Mówisz, masz :D Jak będzie konsensus że tak, oraz jaka/jakie licencje to kwestia dnia na wersję beta i paru dni na ostatnie szlify. Myślałem nad hostingiem na TuxFamily ale inne opcje też wchodzą w grę.

Joomla :arrow: utrudnione wspólne edycje, brak kontroli wersji i upierdliwy eksport.

Obieg pytań/odpowiedzi propozycja :arrow: koordynacja tutaj - wersje pełne i rozwojowe MediaWiki - najważniejsze i/lub streszczone odpowiedzi/pytania lądują w przyklejonych wątkach w odpowiednich działach.

Kryptonim :arrow: Wybieramy "trioda", może jakiś kryptonim np TZO - TriodowyZespółOdpowiedziowy ?

Podział tematyczny :arrow: Przyjmujemy podział zaproponowany przez Jasia ?

Według mnie na razie warto myśleć kategoriami "najmniejszymi wkładami własnymi" :wink: Jak się rozkręci zrewidujemy myślenie. Jak nie dużo żalu nie będzie :P

Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

fugasi pisze:wyszukiwane słowa site:trioda.com

Nie trzeba zaraz do tego instalować czegoś na forum, każdy może sobie ręcznie w googlach wpisać.
No ja często tak robię ;)

A zapomniałem dodać: pomysł z Wiki mi się podoba.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Jarosław pisze:Może coś w stylu Jogis? Prosto i z obrazkami :)
Szybko znajduje się to czego się szuka...
Czy chodzi o stronę Jogiego, czy o jakieś oprogramowanie?

Strona Jogiego to podstawowy HTML. Ma swoje zalety. Najprostsza z możliwych. Każdy może zrobić "mirror" na swoim komputerze. Trzeba by jednak zdefiniować tryb pracy by nie wchodzić sobie w drogę.

Jak na razie wydaje się, że Wiki ma najwięcej zwolenników. Na oko wydaje się, że obłożenie serwera zbliżone do Joomli, ale to wrażenie - nie znam dokładnie ani jednego, ani drugiego. Dało by się postawić gdzieś obok Triody? Chyba zajmuje duży obszar dyskowy, pamięta całą historię tekstów.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Z wiki/joomla najwięcej miejsca zjadają indeksy w bazie danych. Same dane i historia jest przechowywana w jakieś formie różnicowej (tylko zmiany i wersja aktualna).

Ładowanie wiki na triodę może pogorszyć "problem wyszukiwarki" - oba moduły mocno korzystają w indeksów bazy danych. Przypuszczam też że 100MB baza danych starczy całą aktualną działalność :D

Propozycja z TuxFamily wyszła stąd że mam tam aktualne konto, projekt zapewne będzie na wolnej licencji a pozbywamy się masy spraw z obsługą techniczną.

Mirrorowanie MediaWiki nie nastręcza trudności, zresztą lustrzane klony Wikipedii są często wykorzystywane do pozycjonowania.

Obrazek
Jasiu

...:::SQL:::... pisze: Ładowanie wiki na triodę może pogorszyć "problem wyszukiwarki" - oba moduły mocno korzystają w indeksów bazy danych. Przypuszczam też że 100MB baza danych starczy całą aktualną działalność :D
Tu głos decydujący ma admin.
...:::SQL:::... pisze: Propozycja z TuxFamily wyszła stąd że mam tam aktualne konto, projekt zapewne będzie na wolnej licencji a pozbywamy się masy spraw z obsługą techniczną.
Warto rozpocząć pracę na serwerze docelowym - po co bawić się w przenosiny.
...:::SQL:::... pisze: Mirrorowanie MediaWiki nie nastręcza trudności, zresztą lustrzane klony Wikipedii są często wykorzystywane do pozycjonowania.
Przypadkiem akurat mam Apacza i MySQL nawet na laptopie, ale to nie jest przecież reguła. Fajny byłby "easy" mirror przez zwykłą kopię katalogów.

BTW: Dopiero teraz skojarzyłem Twój nick z SQL-em... To nie jest przypadek?

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Z tego co rozumiem, FAQ miałoby służyć przede wszystkim początkującym "lampomaniakom".
Nie sądzę, aby forma pytanie-odpowiedź była najlepsza.
Początkujący szybko się zniechęci szukając odpowiedzi (spośród kilkuset) na nurtujące go pytania i zada je na forum
(czego oczywiście chcemy uniknąć).
FAQ musi być przejrzyste, ciekawe i przede wszystkim "musi zachęcić" do przeczytania tekstu i jego zrozumienia.
Nie uda się tego osiągnąć bez rysunków i ciekawych zdjęć.
Mam odczucie, że FAQ w formie Wikipedii może stać się zbyt surowe.
Coś w stylu strony Jogisa byłoby chyba najodpowiedniejsze...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Jarosław pisze:FAQ musi być przejrzyste, ciekawe i przede wszystkim "musi zachęcić" do przeczytania tekstu i jego zrozumienia.
Nie uda się tego osiągnąć bez rysunków i ciekawych zdjęć.
Mam odczucie, że FAQ w formie Wikipedii może stać się zbyt surowe.
Coś w stylu strony Jogisa byłoby chyba najodpowiedniejsze...
Tekst, nawet myślę, że dość lekko się czytający mogę napisać. Ale na zrobienie rysunków, grafik itp. rzeczy mnie nie stać (umysłowo). Masz kogoś chętnego do zrobienia strony graficznej?
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

MediaWiki daje parę domyślnych skórek, i możliwość dostosowania wyglądu.
Darmowe/wolne szaty graficzne do statycznych html lub pół-statycznych php są dostępne w większej gamie.

MediaWiki daje łatwą wyszukiwarkę, wspólną edycję nawet tego samego artykułu, spójne linki pomiędzy artykułami, kontrolę wersji i przywracanie starej wersji.
Ale ta wyszukiwarka pochłania spore zasoby bazy danych na indeksy czyli tabele wyszukiwań słów kluczowych.
admin pisze:- Problem z wyszukiwarką był już wyjaśniany. Rozmiar pojedynczej bazy danych forum nie może przekraczać 500MB. Najwięcej miejsca w bazie zajmuje tabela ze słowami kluczowymi, na której bazuje wyszukiwarka. Gdy baza się rozrosła trzeba było podjąć decyzję - albo wyczyścić część tabeli słów kluczowych (tych ze starszych postów), albo uczynić Forum nieaktywnym z powodu niemożności dodawania nowych postów.
Zobaczymy co się zmieni po przerwie technicznej :wink:

A co do encyklopedyczności, szaty graficznej, czy przystępności materiałów powiem to tak:

Obrazek

W końcu chyba od nas zależy co umieścimy i w jakiej formie :D

PS SQL czy też SQLek pochodzi w długiej lini z gimnazjum (czaha - skull), a całość pochodzi od nazwiska :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Jasiu pisze:
...:::SQL:::... pisze: Ładowanie wiki na triodę może pogorszyć "problem wyszukiwarki" - oba moduły mocno korzystają w indeksów bazy danych. Przypuszczam też że 100MB baza danych starczy całą aktualną działalność :D
Tu głos decydujący ma admin.
Wykorzystanie serwera triody do zainstalowania dodatkowego oprogramowania (Joomla / Wik...i) nie powoduje obciążenia bazy Forum. Problem z dotychczasowym wyszukiwaniem na Forum wynika z ograniczenia na rozmiar pojedynczej bazy danych, która nie może przekroczyć 500MB i jest niejako "wewnętrznym" problemem naszego Forum a nie problemem serwera triody. Natomiast liczba takich 500-megabajtowych baz może być duża. Jej ograniczeniem jest powierzchnia dysku serwera, która dla Triody wynosi 100GB. Zajętych jest obecnie około 20GB (Forum, Galeria, Załączniki itp) - pozostaje wolnych 80GB!!!
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Jasiu

Czołem.
gsmok pisze:Zajętych jest obecnie około 20GB (Forum, Galeria, Załączniki itp) - pozostaje wolnych 80GB!!!
To pięknie. Proponuję zatem:
- Zainstalować MediaWiki.
- Upodobnić wygląd do Triody.
- Zabrać się do roboty.
- Zebrać chętnych na technicznych/cieciów/administratorów. Obawiam się, że wobec ostatniej zadymy może być trochę problemu. Można jednak uznać, że SQL się zgłosił jako chętny do spraw technicznych. Ja (z pomocą vox populi i specjalistów od technikaliów) mogę zapoczątkować wypełnianie początkowych stron.

Startujemy?

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Na wszelki wypadek w celu upewnienia się proszę o potwierdzenie linku przed instalacją:
http://www.mediawiki.org/wiki/Download
Jak rozumiem chodzi nam o wersję stabilną 1.16.5. Sprawdzę w międzyczasie, czy nie ma konfliktu z zainstalowaną na serwerze wersją PHP (doczytałem się, że są wersje "niewygodne" dla Wiki).

Dodano: Sprawdziłem i wygląda na to, że serwer spełnia wymagania.
Bardzo ważna sprawa - jak mam nazwać katalog, w którym zostanie umieszczone oprogramowanie i który będzie w adresie.
Pozdrawiam
Jasiu

gsmok pisze:Na wszelki wypadek w celu upewnienia się proszę o potwierdzenie linku przed instalacją:
http://www.mediawiki.org/wiki/Download
Jak rozumiem chodzi nam o wersję stabilną 1.16.5. Sprawdzę w międzyczasie, czy nie ma konfliktu z zainstalowaną na serwerze wersją PHP (doczytałem się, że są wersje "niewygodne" dla Wiki).
Właśnie o to chodzi, ale nie mam doświadczeń innych niż użytkownika. Może MediaWiki jest jeż na serwerze? Jeżeli duży, to są szanse...

Czołem.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W tym czasie, co Ty odpowiadałeś, ja edytowałem dodając ważne dla mnie pytanie i rozjechalismy się. Chodzi o nazwę katalogu.
Pozdrawiam
Jasiu

gsmok pisze:W tym czasie, co Ty odpowiadałeś, ja edytowałem dodając ważne dla mnie pytanie i rozjechalismy się.
Poradzimy sobie, czyż nie:-) ?
gsmok pisze: Chodzi o nazwę katalogu.
Rozumiem, że http://www.trioda.com/faq/ albo coś podobnego...
FAQ niektórym głupia się kojarzy, może
http://www.trioda.com/pomoc/
http://www.trioda.com/pytania/
http://www.trioda.com/odpowiedzi/
http://www.trioda.com/PiO/

Jasiu
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Mogę pozadawać trochę pytań, formatować wiki, ogólnie służyć jako drobna zamiatarka okruszków :wink:
Co do reszty albo nie mam merytorycznej wiedzy, albo nie wykształciłem "neutralnego punktu widzenia" :(
W każdym razie czekam na jakieś prace do wykonania :D

PS Na pewno sobie poradzimy ;)
PS2 Nie mam zdania odnośnie nazwy.
Obrazek