Czy robimy FAQ?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Czy uważasz inicjatywę FAQ za sensowną

Czas głosowania minął czw, 16 czerwca 2011, 17:29

A po co nam FAQ?
0
Brak głosów
I tak to co napiszecie będzie stekiem bzdur.
0
Brak głosów
Dobrze by było, ale nie dacie rady.
2
6%
Piszcie, jeżeli macie ochotę.
11
34%
Piszemy, pomogę (w wątku umieszczam informację w jakiej dziedzinie).
19
59%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Re: Czy robimy FAQ?

Post autor: Boski Miszcz »

Przyłączę się do stworzenia FAQ mogę dopomóc w następujących kwestiach:
-programy CAd typu Eagle,Protel,Switcher CAD itp
-zasilacze klasyczne i impulsowe
-pomiary i triki związane z nimi
-AVR,MPS-y Texasa
-katalogi,książki,
-wzmacniacze lampowe w.cz
-diagnozowanie usterek i ogólne tips & tricks w elektronice i nie tylko :D
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Wspomnialem w 'Edycji postu' ze chetnie pomoge przy skladzie w LaTeX'u. Moge tez cos popisac, choc raczej i tak ktos musialby to pozniej edytowac ;) Moge pomoc takze przy tlumaczeniach z/na angielski.

Krotko -- prosze o dodanie do grupy wspomagajacej tworzenie FAQ :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

MaMut pisze: Lecz mogę aktualnie przyslużyć się jako pytajnik chcący dowiedzieć się jak najwięcej i najgłębiej. :)
To może faktycznie jako świeżynka napisałabyś czego nie wiesz? Bo pierwszym problemem przed jakim stanie grupa ds. FAQ będzie to, jakie właściwie pytania są najczęściej zadawane. :)
Zastanawiałem się nad tym czy mógłbym napisać jakiś artykuł i wyszło mi to co stwierdziłem na poprzedniej stronie ale gdyby pojawiły się konkretne pytania a całość miała mieć formę taką klik, to takich krótkich odpowiedzi mógłbym udzielać. W przypadku bardziej trywialnych kwestii mogę w ten sposób odciążyć bardziej zaawansowanych kolegów. Myślę że trzeba by przedstawić listę konkretnych zagadnień, pytań-odpowiedzi do opracowania a chętni, którzy poczują się na siłach po prostu wybiorą co im pasuje i opracują.
_
Jasiu

Post autor: Jasiu »

W międzyczasie napisałem pytanie o strukturę - jeżeli to rzeczywiście będzie forma pytań, pojawi się też potrzeba wyszukania ich na forum (szczególnie tych, do których już są odpowiedzi).

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Jakiś czas temu myślałem co nieco nad czymś takim, niestety na wiele rzeczy wiem coś, ale nie do końca, za to chętnie wziąłbym się za jakiś ciekawy opis podstawowych konfiguracji tranzystorów i przykłady obliczeń, posiadam też materiały żeby się w tym wesprzeć, niby w necie można znaleźć, ale szczerze mówiąc gdy uczyłem się do egzaminu to nie znalazłem nic od A do Z.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Również popieram ideę stworzenia FAQ. Mam jednak pytanie o czas w jakim zamierzacie Koledzy zrealizować ten plan (prawdopodobnie spędzę około tygodnia w szpitalu na jakichś badaniach :? ). W miarę możliwości mógłbym spróbować zająć się tematyką zasilaczy, stabilizatorów liniowych i impulsowych, oraz zagadnieniami z nimi związanymi, czyli filtracją, walką z zakłóceniami, szumami i wzbudzaniem się układów, poprawnym prowadzeniem mas, ekranowaniem itp, lub czymś zupełnie innym, co mogłoby być przydatne na Forum. Czy ma to być działanie jednorazowe, czy może coś, co można będzie w przyszłości rozwijać i uzupełniać?

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Jasiu

Czołem.
Romekd pisze:Również popieram ideę stworzenia FAQ. Mam jednak pytanie o czas w jakim zamierzacie Koledzy zrealizować ten plan (prawdopodobnie spędzę około tygodnia w szpitalu na jakichś badaniach :? ). W miarę możliwości mógłbym spróbować zająć się tematyką zasilaczy, stabilizatorów liniowych i impulsowych, oraz zagadnieniami z nimi związanymi, czyli filtracją, walką z zakłóceniami, szumami i wzbudzaniem się układów, poprawnym prowadzeniem mas, ekranowaniem itp, lub czymś zupełnie innym, co mogłoby być przydatne na Forum. Czy ma to być działanie jednorazowe, czy może coś, co można będzie w przyszłości rozwijać i uzupełniać?
Romku, widzę to tak.
1) W tej chwili zbieramy w jednym miejscu to co jest rozrzucone po Forum i czyścimy z niepotrzebnych narośli. Ewentualnie dokładamy to, co mamy w różnych miejscach. Czas liczony raczej w tygodniach. Przy końcu wakacji powinna być satysfakcjonująca wersja β. To akcja jednorazowa.
Następnie:
2) Zbierać pytania i odpowiedzi, które pojawiają się w trakcie działania Forum. To akcja ciągła.
3) Aktualizować (na przykład linki) to akcja ciągła.
4) Odpowiedzieć na pytania, które nie ma porządnej odpowiedzi. To najtrudniejsze, bo może "wyjść powietrze". Akcja raczej długotrwała.

Czyli - tak pośrodku.
Jasiu
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Dziękuję Jasiu za wyjaśnienie. Pomysł i przedstawiony przez Ciebie sposób realizacji bardzo mi się podoba. O szczegóły i pewne sprawy techniczne, w razie wątpliwości, dopytam w wątku "Technologia FAQ".

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Mam parę pytań :D
Transformatory - rodzaje i zastosowanie.
  • Czym jest transformator ?
  • Typy transformatorów ?
  • Zastosowania transformatorów ?
  • Parametry transformatorów ?
  • Przełożenie napięciowe/prądowe/rezystancyjne ?
  • Szacowanie parametrów transformatora sieciowego ?
  • Szacowanie parametrów transformatora głośnikowego ?
  • Szacowanie parametrów transformatora sygnałowego ?
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
MaMut
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: MaMut »

A moje pytanie brzmi: Dlaczego na lampie podane jest napiecie żarzenia 6 V. Mimo, ze w rzeczywistości wynosi ono 6,3 V. Jeśli coś pomyliłam to przepraszam. Ale może ktoś zrozumiał co miałam na myśli?
Nurtują mnie także dielektryki. Chodzi mi o informacje, których nie można znaleźć na każdej stronie, chodzi mi o coś wyjątkowego i wyczerpujacego, choć nie potrafię dokładnie określić co. ;)

Pozdrawiam.

Asia- MaMut
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Tak patrząc na wypowiedzi nowych kolegów i koleżanek należałoby się zastanowić - czy ma to być FAQ czy encyklopedia wiedzy retro w 5 tomach. Jedno i drugie ma dwie różne formuły i dwa różne cele. Moim zdaniem FAQ - tak, encyklopedia nie. W związku z czym moim zdaniem nie ma co tworzyć opracowań typu:
MaMut pisze:Nurtują mnie także dielektryki. Chodzi mi o informacje, których nie można znaleźć na każdej stronie, chodzi mi o coś wyjątkowego i wyczerpującego, choć nie potrafię dokładnie określić co.
bo to zbyt szerokie opracowanie.
Również pytania kolegi ...:::SQL:::... - taki informacje można znaleźć w wielu książkach z epoki (jeśli chodzi o podejście lampowe, również w Wikipedii oraz wielu innych opracowaniach. Myślę, że nie ma co się powielać, a poza tym nie wiem czy ktoś będzie miał czas na pisanie prozy elektronicznej.
Ja z mojej strony mogę zaoferować pomoc w postaci B-testera - podobno jestem w tym dobry. Niestety moja wiedza nie jest wystarczająca aby wziąć odpowiedzialność za tworzenie tekstów, z których będą się uczyć potomni. Oczywiście, jeśli w czymś poczuję się dość dobry to spróbuję coś spłodzić.
Moja propozycja odnośnie zawartości jest na chwilę obecną jedna - zwięzłe opracowanie na temat obliczania prostych układów lampowych z pomocą charakterystyk, w szczególności stopni mocy z transformatorem (czyli Ra i Ra-a), być może rozszerzane na inne układy i topologie.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

W każdym subforum przyklejony wątek z najważniejszymi krótkimi odpowiedziami.
MediaWiki a właściwie Triódka wersja rozwojowa pytań, może jakieś artykuły czy opracowania. Co do transformatorów czy układów pracy ... każdy by chciał zaszaleć i pododawać swoje :evil: Ja też :twisted:
Na razie wyszukujemy głupie powtarzające się pytania, ew ciekawe pytania uzupełniające :mrgreen:
Wszystko inne idzie przez głosowanie lub/i moderatora - przynajmniej na razie tak stanęło :wink:

Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Nie miałem zielonego pojęcia co to jest ten FAQ ale Wikipedia mi pomogła :)
Nie widziałem słowa o telewizorach, może swoją skromną osobą mógłbym pomóc w tej dziedzinie?
Jak rozumiem trzeba zrobić listę pytań z odpowiedziami tak? Pytam bo w życiu z tego nie korzystałem :lol:
Problem w tym, że dopiero w lipcu mógłbym coś popisać, niedługo szykuje mi się obrona mgr i mam mały mętlik... Chyba że ktoś mnie wyprzedzi z telewizorami :wink:
Pozdrowienia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Jasiu

Czołem.
Wyszło na to, że robimy. Zamykam temat.
Jasiu
Edit: dlaczego nie mogę zamknąć wątku? J.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Wątek może zamknąć tylko moderator - co niniejszym czynię :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'