A przyjrzyj się dokładnie. Nie jest to schemat poglądowy? Czysto teoretyczny?
Spójrz na praktyczny układ na EC92 i EL84, a później zobacz kilkanaście stron dalej, tam gdzie jest opis wzmacniacza na EF80 i EL84.
Na twoim schemacie wartość rezystora anodowego triody jest wzięta dosłownie z kosmosu. Wartość praktyczna wynosi na ogół 47-220kΩ. Nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany. Odłóż lepiej ołówek, komputer, lampy i lutownicę i przejrzyj no dobrze tę książkę!
Zamysł autora był taki, żeby przeczytać, pomyśleć, jeszcze raz przeczytać, zmontować układ, zbadać i wyciągnąć wnioski. Nie odwrotnie.
Ostatnio zmieniony wt, 3 maja 2011, 22:30 przez zjawisko, łącznie zmieniany 1 raz.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
oops, jakos pomylilo mi sie...
W książce jest, pentoda, podpisana "pentoda jako wzmacniacz"
Na ec92 i el84 trafo jest prosto pod anode, mój błąd.
Ok, bez rezystora w anodzie, co jeszcze?
U mnie, na stronie 90 już jest "budujemy oscyloskop", a wcześniej wzmacniacz na ec92+el84, pewnie nowsze wydanie masz (ja mam wyd.I/1972 r.)
Takie oto cudo stworzyłem wczoraj:
Potrzbuję tylko wzmocnienia 7x (prąd spoczynkowy EL12 20%, potrzeba tylko 5V), założyłem poziom sygnału (z komputera) na te 0,7V.
Mógłby ktoś przeliczyć, czy wszystko jest ok?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Brakuje rezystorów antyparazytowych, poza tym USZ objąłbym także transformator głośnikowy, a nie tylko lampę końcową. Poszerzy się pasmo i zmaleją zniekształcenia.
Z trochę innej beki (i całkowicie innego urządzenia, słuchawkowy OTL na e88cc)
Zasilacz będzie na TS30, prostowanie na EZ80, filtr:
47u/470nf/dlawik zbocznikowany kondensatorem 470nf/470uf/470nf/47uf, ma to prawo działać?
Dławik NN, wyciągnąłem go z ATX-a (na stalowym rdzeniu, drutem około 0,7mm, siedział w prostowaniu sieci )