OTVC Syriusz TC502 - okolice kineskopu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: OTVC Syriusz TC502 - okolice kineskopu
Stawiam na powielacz, krajowe tak miały. Ale najpierw trzeba zdjąć dekiel i zobaczyć. Poza efektami akustycznymi na ogół widoczne wybrzuszenie na powielaczu.
-
- 125...249 postów
Jaki jest koszt takiego powielacza? Pytam, bo również posiadam ten telewizor, ale niestety od około 12 lat stoi (w suchym miejscu, jakby co) nieużywany i uszkodzony. Kiedy padł, wówczas jakiś mało profesjonalny elektronik próbował mi go naprawić, ale niestety tak kiepsko sobie z tym radził, że nawet rysował płytkę drukowaną a potem się sam dziwił, kto ją porysował. W końcu chyba doszedł do wniosku, że to trafopowielacz i coś tam zaczął marudzić, że to się nie opłaca czy coś tam.
W każdym bądź razie ile orientacyjnie będzie kosztować wymiana trafopowielacza? Planuję zawieźć sprzęt do konkretnego serwisu celem ożywienia sprzętu
W każdym bądź razie ile orientacyjnie będzie kosztować wymiana trafopowielacza? Planuję zawieźć sprzęt do konkretnego serwisu celem ożywienia sprzętu

-
- 6250...9374 posty
TPN31, nowy, kosztuje 30zł... Powinieneś znaleźć w każdym, dobrym sklepie elektronicznym. I jeszcze dostaniesz gwarancję na rok
Kiedyś z niej skorzystałem.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
Dzięki za info. Na necie to nawet kilka zł taniej idzie dostać. Jak tylko będę miał przypływ gotówki, zainwestuję w naprawę tego zabytkuMarcin K. pisze:TPN31, nowy, kosztuje 30zł... Powinieneś znaleźć w każdym, dobrym sklepie elektronicznym. I jeszcze dostaniesz gwarancję na rokKiedyś z niej skorzystałem.

-
- 625...1249 postów
A ja... po 5 miesiącach stwierdziłem, iż wypadałoby gada zreanimować gdyż TV w pokoju się przydaje. Na powielaczu widocznych śladów uszkodzenia brak, TPNa szukałem na stronach internetowych pobliskich sklepów elektronicznych - oczywiście nie ma... Mam drobne podejrzenia co do transformatora linii, w związku z tym:
Pytanie nr 1 - czy uruchomienie tego TV z odłączonym zaciskiem U~ /wejściem/ powielacza jest dopuszczalne? Chciałbym sprawdzić, czy uszkodzony jest na pewno powielacz, a nie np transformator linii. Ale wolę się upewnić nim wyślę coś w kosmos.
Pytanie nr 2 - odgruzowałem powielacz prod. niemieckiej BG 2097-642-369, czy jest szansa na zastąpienie nim TPN-31? Wyprowadzenia są kompatybilne, potencjometr jest. Tyle że wujek google milczy odnośnie napięć tego powielacza.
Pytanie nr 3 - czy koledzy może wiedzą, gdzie w okolicach Katowic można zakupić TPN-31 tudzież zamiennik?
Jeśli uszkodzenia okażą się nadmiernie upierdliwe w naprawie to rozejrzę się za jakimś lampowcem tudzież lampowcem-odrobino-tranzystorowcem z lat 70. Części do bardziej popularnych OTV leżą wszędzie. Grunt żeby działał, nie straszył wyglądem, pobierał <200W z sieci i wchodził w meblościankę z bezpiecznymi luzami.
Pytanie nr 1 - czy uruchomienie tego TV z odłączonym zaciskiem U~ /wejściem/ powielacza jest dopuszczalne? Chciałbym sprawdzić, czy uszkodzony jest na pewno powielacz, a nie np transformator linii. Ale wolę się upewnić nim wyślę coś w kosmos.

Pytanie nr 2 - odgruzowałem powielacz prod. niemieckiej BG 2097-642-369, czy jest szansa na zastąpienie nim TPN-31? Wyprowadzenia są kompatybilne, potencjometr jest. Tyle że wujek google milczy odnośnie napięć tego powielacza.

Pytanie nr 3 - czy koledzy może wiedzą, gdzie w okolicach Katowic można zakupić TPN-31 tudzież zamiennik?
Jeśli uszkodzenia okażą się nadmiernie upierdliwe w naprawie to rozejrzę się za jakimś lampowcem tudzież lampowcem-odrobino-tranzystorowcem z lat 70. Części do bardziej popularnych OTV leżą wszędzie. Grunt żeby działał, nie straszył wyglądem, pobierał <200W z sieci i wchodził w meblościankę z bezpiecznymi luzami.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
-
- 6250...9374 posty
Jak to nie ma TPNów, a tutaj: http://www.lewandowscy.pl/sklep/product ... _id/181816
Ponadto popytaj w sklepach elektronicznych na mieście (zwłaszcza w Katowicach - centrum Śląska...), u mnie są dostępne te powielacze bez problemu.
Tak można odpalić TV na odłączonym powielaczu od trafa WN ale niech nie chodzi zbyt długo.
Ponadto popytaj w sklepach elektronicznych na mieście (zwłaszcza w Katowicach - centrum Śląska...), u mnie są dostępne te powielacze bez problemu.
Tak można odpalić TV na odłączonym powielaczu od trafa WN ale niech nie chodzi zbyt długo.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Wstawiaj, jedynie może być problem z regulacją ostrości.zjawisko pisze:ytanie nr 2 - odgruzowałem powielacz prod. niemieckiej BG 2097-642-369, czy jest szansa na zastąpienie nim TPN-31? Wyprowadzenia są kompatybilne, potencjometr jest
-
- 625...1249 postów
3/4 sukcesu!
Krótkie uruchomienie OTV z odłączonym powielaczem przebiegło pomyślnie, więc przystąpiłem do jego wymiany. Łatwo nie było, bo niemiaszek i kształt ma nieco inny i tylko 2 otwory mocujące z 3 się zgadzają, ale jest ok.
Potencjometr od ogniskowania jest obecnie w położeniu środkowym i obraz jest nieco rozmazany, więc optymalne napięcie powinno dać się ustawić. Jedyny problem - trzeba będzie robić to na raty, gdyż potencjometr jest w wyjątkowo niewdzięcznym miejscu i łapy ani wkrętaka tam nie wpakuję.
Dziękuję Marcinowi i Telewizorkowi za pomoc.

Krótkie uruchomienie OTV z odłączonym powielaczem przebiegło pomyślnie, więc przystąpiłem do jego wymiany. Łatwo nie było, bo niemiaszek i kształt ma nieco inny i tylko 2 otwory mocujące z 3 się zgadzają, ale jest ok.
Potencjometr od ogniskowania jest obecnie w położeniu środkowym i obraz jest nieco rozmazany, więc optymalne napięcie powinno dać się ustawić. Jedyny problem - trzeba będzie robić to na raty, gdyż potencjometr jest w wyjątkowo niewdzięcznym miejscu i łapy ani wkrętaka tam nie wpakuję.

Dziękuję Marcinowi i Telewizorkowi za pomoc.

Wisława S.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
A nie możesz go obrócić o 180 stopni?? Powielacza oczywiście.
-
- 625...1249 postów
Dalsze grzebanie już chyba nic szczególnie nie poprawi. Wyłączyłem, wpakowałem tam łapę i lekkie podniesienie napięcia ogniskującego na "chybił trafił" dało bardzo dobry efekt. Właśnie oglądam polski kryminał z '71 i po kilku godzinach pracy z drobnymi przerwami TV działa poprawnie, co mnie bardzo cieszy. Gdybym wiedział, że robota zajmie 15 minut nie zwlekałbym tak długo.
Muszę jeszcze kiedyś wziąć klucz nasadowy, poluzować mocowanie kineskopu i przesunąć go poprawnie, gdyż okazuje się, że dawny problem z obróconym obrazem to obrócony cały kineskop...

Muszę jeszcze kiedyś wziąć klucz nasadowy, poluzować mocowanie kineskopu i przesunąć go poprawnie, gdyż okazuje się, że dawny problem z obróconym obrazem to obrócony cały kineskop...

Wisława S.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
Trzeba było zagrać w Totka. Dzisiaj jeden z Gdańska na "chybił trafił" trafił 34 bańki. Natomiast kineskop bym zostawił w spokoju. Podobno lepsze jest wrogiem dobrego. Pozdrawiam.zjawisko pisze: na "chybił trafił" dało bardzo dobry efekt
-
- 125...249 postów
Jakby co to można łyknąć ten tv na Allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=2113851948
-
- 6250...9374 posty
Cena kosmiczna, nie warto
Czasami trafiają się jeszcze te TV na Allegro za grosze, to nie był zły TV, ja swój bardzo dobrze wspominam, jeszcze leży na strychu na działce i czeka sobie grzecznie... Kolory ładne, dźwięk dobry tylko ten powielacz siadający co rok i kineskop słaby ale jeszcze daje radę!

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Po półrocznej eksploatacji stwierdzam, iż ten OTVC jest całkiem sympatyczny. Nie podoba mi się co prawda kineskop schowany za maskownicą, wolę "wystający", ale jest zdalne sterowanie, jest wejście RGB, jest dekoder PAL-SECAM, jest ładny obraz i - w porównaniu z ówczesnymi i współczesnymi plastikami z importu - bardzo dobry dźwięk. Wygląd - lata 80, funkcjonalność - lata 90, czyli w sam raz!
Wady - po 20 latach na ogół średni stan kineskopu i nieszczęsny, wiecznie padający powielacz WN. Jestem ciekawy ile pochodzi przeszczepiony niemiaszek.
No i problem w przypadku uszkodzenia któregoś z transformatorów - raczej niezbyt typowe i nie leżą w co drugiej szufladzie. Rozczula wpakowanie /przynajmniej w moim egzemplarzu/ tego samego tranzystora /BU208/ w zasilacz i końcówkę linii; taka unifikacja na miarę ECL80 w Belwederze, tyle że 30 lat później.
Dziwnym zjawiskiem jest okazyjne przekłamywanie kolorów, coś jakby przechodzenie w negatyw jednolitych, niebieskich powierzchni i tylko przy odbiorze TVP1.
Zamierzam użytkować go do momentu uciążliwego wyświecenia kineskopu/poważnego zgonu. No chyba, że trafi się lepszy-ciekawszy TV lub kineskop w bdb stanie...
Ot, darowany, tymczasowy TV.
fot1 - pasy z książki
fot2 - panorama
fot3 - wyświetlacz radzieckiego zegarka na ekranie; jak widać, okleina domaga się podklejenia...
Wady - po 20 latach na ogół średni stan kineskopu i nieszczęsny, wiecznie padający powielacz WN. Jestem ciekawy ile pochodzi przeszczepiony niemiaszek.

Dziwnym zjawiskiem jest okazyjne przekłamywanie kolorów, coś jakby przechodzenie w negatyw jednolitych, niebieskich powierzchni i tylko przy odbiorze TVP1.

Zamierzam użytkować go do momentu uciążliwego wyświecenia kineskopu/poważnego zgonu. No chyba, że trafi się lepszy-ciekawszy TV lub kineskop w bdb stanie...
Ot, darowany, tymczasowy TV.
fot1 - pasy z książki
fot2 - panorama
fot3 - wyświetlacz radzieckiego zegarka na ekranie; jak widać, okleina domaga się podklejenia...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wisława S.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
Powinien pochodzić dłużej jak oryginalny. W TPN-ach przebijała izolacja do masy. Czasami pomagało podłożenie pod TPNa dodatkowej izolacji.zjawisko pisze:ch na ogół średni stan kineskopu i nieszczęsny, wiecznie padający powielacz WN. Jestem ciekawy ile pochodzi przeszczepiony niemiasze
A co Ci to przeszkadza? Sprawdzone przez lata w wielu podobnych TV, działa to się nie martw.zjawisko pisze:ula wpakowanie /przynajmniej w moim egzemplarzu/ tego samego tranzystora /BU208/ w zasilacz i końcówkę linii; taka unifikacja na miarę ECL80 w Belwederze, tyle że 30 lat później.
Nie tyle bardzo dobry co w miarę normalny. Po prostu wszyscy się już przyzwyczaili do tych skrzeczących plastyków i stąd co kiedyś było normalne teraz uważa się za bardzo dobre.zjawisko pisze:równaniu z ówczesnymi i współczesnymi plastikami z importu - bardzo dobry dźwięk.