Pioniery, Promyki, Mazury ...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wp
75...99 postów
75...99 postów

Re: Pionierki

Post autor: wp »

tszczesn pisze:Bo to było w 1950 (jak mówiłem rocznik dawałem z pamieci). W numerze z maja na pierwszej stronie jest informacja...
Nawet to przeglądałem, ale tak się zafascynowałem tym pięknym kołem zębatym, że przegapiłem "białego pioniera" :lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

wp pisze:
tszczesn pisze:Bo to było w 1950 (jak mówiłem rocznik dawałem z pamieci). W numerze z maja na pierwszej stronie jest informacja...
Nawet to przeglądałem, ale tak się zafascynowałem tym pięknym kołem zębatym, że przegapiłem "białego pioniera" :lol:
No, w końcu wisłę produkował (a przynajmniej był w instrukcji wymieniony) jakiś Zakład Przemysłu Ciężkiego to i koła zębate tam byc musza :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kącik Pioniera

Post autor: gsmok »

Powróciłem właśnie z pionierskiej podróży (http://radjo.net/pionier.php. Miodzio :) .
Przy okazji mam pytanie, kiedy można się spodziewać dokończenia działu strojenie? Moje drugie pytanie dotyczy selektografu k931. Kto go produkował?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Kącik Pioniera

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze: Przy okazji mam pytanie, kiedy można się spodziewać dokończenia działu strojenie? Moje drugie pytanie dotyczy selektografu k931. Kto go produkował?
AFAIR zakłady ELPO
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Doczu »

Przede wszystkim witam wszystkich. To mój pierwszy post tutaj.
Mam małą uwagę co do strony http://radjo.net/pionier otóż niepotrzebnie po kliknięciu na jakikolwiek link otwiera się nowe okno, co niestety niekorzystnie wpływa na wygodę przeglądania.
Szczęśliwy posiadacz Elektrita :)
wp
75...99 postów
75...99 postów

Doczu pisze: Mam małą uwagę co do strony http://radjo.net/pionier otóż niepotrzebnie po kliknięciu na jakikolwiek link otwiera się nowe okno, co niestety niekorzystnie wpływa na wygodę przeglądania.
Rzeczywiście, prawda szczera
(Już się tera nie otwiera ;-)

Wojtek
wp
75...99 postów
75...99 postów

Re: Kącik Pioniera

gsmok pisze:Powróciłem właśnie z pionierskiej podróży (http://radjo.net/pionier.php. Przy okazji mam pytanie, kiedy można się spodziewać dokończenia działu strojenie?
Zima idzie, a przed zimą to się u nas na wsi trzeba do niej przygotować. A w zimie to juz można dalej stroić. Krótki raport z przygotowania do zimy przedstawiam: http://radjo.net/zimaidzie . Oczywiście raport zawiera tylko wątki zwiazane w jakis sposób z tym forum.
A wracajac do meritum: w tym tygodniu następny kawałek strojenia.

Wojtek
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

wp pisze: Rzeczywiście, prawda szczera
(Już się tera nie otwiera ;-)
Wojtek
Obawiam się jednak, że się otwiera (wszystko poza linkiem "Przegląd modeli" otwiera się w nowych oknach, i w dodatku każdy link w nowym).
Nie żebym był malkontentem, ale nie za wygodne to.
wp
75...99 postów
75...99 postów

Doczu pisze:Obawiam się jednak, że się otwiera (wszystko poza linkiem "Przegląd modeli" otwiera się w nowych oknach, i w dodatku każdy link w nowym).
Od godz. 18:53 dnia dzisiejszego się już nie otwiera.

Wojtek
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

wp pisze: Od godz. 18:53 dnia dzisiejszego się już nie otwiera.
Już wiem. Przepraszam za zamieszanie, ale po prostu w Operze stronka wczytała mi się z cache'u i dlatego otwierała się w nowych oknach. Po odświeżeniu wszystko jest ok. Zwracam honor.
radar
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: radar »

Do wp!
Radio zostało przekwalifikowane na "Mazur v.2". Gdybym jeszcze mógł prosić o zmierzenie pacjenta (długość x wysokość x głębokość) a najwięcej radości sprawiłyby mi fotografie pacjenta.
Uuups, przepraszam, na śmierć zapomniałem! :oops:

A więc wymiary pacjenta (w cm) są następujące (dł./wys./głęb.): 38,5/25,5/18. Wysokość mierzyłem łącznie z nóżkami. :D
BTW w opisie obsady lamp tego radia na Twoich stronkach www jest błąd - winna być lampa AZ1 zamiast AZ21 (tak, jak podałem we wcześniejszym poście). Ta ostatnia z tego co wiem nie była w ogóle produkowana w Polsce, a chyba jedyne polskie radio z AZ21 było montowane przez PZTiR na bazie węgierskiego Oriona (miałem zresztą spore kłopoty ze zdobyciem tej lampy do tegoż radia) .

Z ciekawostek - mam radio "Rondo", obudowa to już "klasyczne" lata 60, za to wnętrze... typowy Mazur + oko magiczne, tym razem już EM80! Nie wiem, czy to nie ostatnie produkowane w Europie radio na bazie 3+1 lampowego układu Philipsa! :?:

Pozdrawiam!

Radek :wink:

PS. Postaram się znaleźć jakieś fotki, powinienem gdzieś na cd je mieć...
wp
75...99 postów
75...99 postów

radar pisze:Uuups, przepraszam, na śmierć zapomniałem! :oops:
To są spokojni pacjenci, dla nich rok do przodu - rok do tyłu nie robi różnicy. Typ lampy prostowniczej oczywiście poprawiłem. Nie wiem, skąd mi się wzięła ta AZ21. Oprócz owego Oriona PZT też jej nigdzie nie widziałem.
radar pisze:Z ciekawostek - mam radio "Rondo", obudowa to już "klasyczne" lata 60, za to wnętrze... typowy Mazur + oko magiczne, tym razem już EM80! Nie wiem, czy to nie ostatnie produkowane w Europie radio na bazie 3+1 lampowego układu Philipsa! :?:
Nie ostatni. Do konkurencji mógłby jeszcze stanąć "Romans" http://radjo.net/karta_odb.php?nrmod=312 (produkowany był nieco dłużej) i "Menuet" http://radjo.net/karta_odb.php?nrmod=52 . A rekordzistą jest chyba "Menuet-UKF", produkowany jeszcze w drugiej połowie lat 60-tych.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

dzięki.
wreszcie coś wiem.Kilka lat temu przewinął się przez moje ręce Pionier
jakiego przedtem i potem nie widziałem.Niestety później zniknął z pola widzenia.Zaznaczam odbiornik był "na chodzie" i kompletny.No i nareszcie znajduję i to na pierwszej pozycji.
Rozumiem,że zdjęcie bez obudowy aby lepiej pokazać szczegóły.
pozdrawiam