Pioniery, Promyki, Mazury ...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wp
75...99 postów
75...99 postów

Re: Pionierki

Post autor: wp »

tszczesn pisze:Bo to było w 1950 (jak mówiłem rocznik dawałem z pamieci). W numerze z maja na pierwszej stronie jest informacja...
Nawet to przeglądałem, ale tak się zafascynowałem tym pięknym kołem zębatym, że przegapiłem "białego pioniera" :lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

wp pisze:
tszczesn pisze:Bo to było w 1950 (jak mówiłem rocznik dawałem z pamieci). W numerze z maja na pierwszej stronie jest informacja...
Nawet to przeglądałem, ale tak się zafascynowałem tym pięknym kołem zębatym, że przegapiłem "białego pioniera" :lol:
No, w końcu wisłę produkował (a przynajmniej był w instrukcji wymieniony) jakiś Zakład Przemysłu Ciężkiego to i koła zębate tam byc musza :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kącik Pioniera

Post autor: gsmok »

Powróciłem właśnie z pionierskiej podróży (http://radjo.net/pionier.php. Miodzio :) .
Przy okazji mam pytanie, kiedy można się spodziewać dokończenia działu strojenie? Moje drugie pytanie dotyczy selektografu k931. Kto go produkował?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Kącik Pioniera

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze: Przy okazji mam pytanie, kiedy można się spodziewać dokończenia działu strojenie? Moje drugie pytanie dotyczy selektografu k931. Kto go produkował?
AFAIR zakłady ELPO
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Doczu »

Przede wszystkim witam wszystkich. To mój pierwszy post tutaj.
Mam małą uwagę co do strony http://radjo.net/pionier otóż niepotrzebnie po kliknięciu na jakikolwiek link otwiera się nowe okno, co niestety niekorzystnie wpływa na wygodę przeglądania.
Szczęśliwy posiadacz Elektrita :)
wp
75...99 postów
75...99 postów

Doczu pisze: Mam małą uwagę co do strony http://radjo.net/pionier otóż niepotrzebnie po kliknięciu na jakikolwiek link otwiera się nowe okno, co niestety niekorzystnie wpływa na wygodę przeglądania.
Rzeczywiście, prawda szczera
(Już się tera nie otwiera ;-)

Wojtek
wp
75...99 postów
75...99 postów

Re: Kącik Pioniera

gsmok pisze:Powróciłem właśnie z pionierskiej podróży (http://radjo.net/pionier.php. Przy okazji mam pytanie, kiedy można się spodziewać dokończenia działu strojenie?
Zima idzie, a przed zimą to się u nas na wsi trzeba do niej przygotować. A w zimie to juz można dalej stroić. Krótki raport z przygotowania do zimy przedstawiam: http://radjo.net/zimaidzie . Oczywiście raport zawiera tylko wątki zwiazane w jakis sposób z tym forum.
A wracajac do meritum: w tym tygodniu następny kawałek strojenia.

Wojtek
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

wp pisze: Rzeczywiście, prawda szczera
(Już się tera nie otwiera ;-)
Wojtek
Obawiam się jednak, że się otwiera (wszystko poza linkiem "Przegląd modeli" otwiera się w nowych oknach, i w dodatku każdy link w nowym).
Nie żebym był malkontentem, ale nie za wygodne to.
wp
75...99 postów
75...99 postów

Doczu pisze:Obawiam się jednak, że się otwiera (wszystko poza linkiem "Przegląd modeli" otwiera się w nowych oknach, i w dodatku każdy link w nowym).
Od godz. 18:53 dnia dzisiejszego się już nie otwiera.

Wojtek
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

wp pisze: Od godz. 18:53 dnia dzisiejszego się już nie otwiera.
Już wiem. Przepraszam za zamieszanie, ale po prostu w Operze stronka wczytała mi się z cache'u i dlatego otwierała się w nowych oknach. Po odświeżeniu wszystko jest ok. Zwracam honor.
radar
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: radar »

Do wp!
Radio zostało przekwalifikowane na "Mazur v.2". Gdybym jeszcze mógł prosić o zmierzenie pacjenta (długość x wysokość x głębokość) a najwięcej radości sprawiłyby mi fotografie pacjenta.
Uuups, przepraszam, na śmierć zapomniałem! :oops:

A więc wymiary pacjenta (w cm) są następujące (dł./wys./głęb.): 38,5/25,5/18. Wysokość mierzyłem łącznie z nóżkami. :D
BTW w opisie obsady lamp tego radia na Twoich stronkach www jest błąd - winna być lampa AZ1 zamiast AZ21 (tak, jak podałem we wcześniejszym poście). Ta ostatnia z tego co wiem nie była w ogóle produkowana w Polsce, a chyba jedyne polskie radio z AZ21 było montowane przez PZTiR na bazie węgierskiego Oriona (miałem zresztą spore kłopoty ze zdobyciem tej lampy do tegoż radia) .

Z ciekawostek - mam radio "Rondo", obudowa to już "klasyczne" lata 60, za to wnętrze... typowy Mazur + oko magiczne, tym razem już EM80! Nie wiem, czy to nie ostatnie produkowane w Europie radio na bazie 3+1 lampowego układu Philipsa! :?:

Pozdrawiam!

Radek :wink:

PS. Postaram się znaleźć jakieś fotki, powinienem gdzieś na cd je mieć...
wp
75...99 postów
75...99 postów

radar pisze:Uuups, przepraszam, na śmierć zapomniałem! :oops:
To są spokojni pacjenci, dla nich rok do przodu - rok do tyłu nie robi różnicy. Typ lampy prostowniczej oczywiście poprawiłem. Nie wiem, skąd mi się wzięła ta AZ21. Oprócz owego Oriona PZT też jej nigdzie nie widziałem.
radar pisze:Z ciekawostek - mam radio "Rondo", obudowa to już "klasyczne" lata 60, za to wnętrze... typowy Mazur + oko magiczne, tym razem już EM80! Nie wiem, czy to nie ostatnie produkowane w Europie radio na bazie 3+1 lampowego układu Philipsa! :?:
Nie ostatni. Do konkurencji mógłby jeszcze stanąć "Romans" http://radjo.net/karta_odb.php?nrmod=312 (produkowany był nieco dłużej) i "Menuet" http://radjo.net/karta_odb.php?nrmod=52 . A rekordzistą jest chyba "Menuet-UKF", produkowany jeszcze w drugiej połowie lat 60-tych.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

dzięki.
wreszcie coś wiem.Kilka lat temu przewinął się przez moje ręce Pionier
jakiego przedtem i potem nie widziałem.Niestety później zniknął z pola widzenia.Zaznaczam odbiornik był "na chodzie" i kompletny.No i nareszcie znajduję i to na pierwszej pozycji.
Rozumiem,że zdjęcie bez obudowy aby lepiej pokazać szczegóły.
pozdrawiam