Ten kondesator jest połączony równolegle do lampy UY1N. Jego zadaniem jest eliminacja zakłóceń intermodulacyjnych wprowadzanych przez sieć energetyczną i mieszanych na lampie prostowniczej.PZL P-11c pisze:Witam,kondensator c24 o wartości 10nF wlutowany jest u mnie między uzwojenia pierwotne transformatora głośnikowego , natomiast kondensator 20nF o który pytałem jest wlutowany między anodą lampy UY1N noga3 ,a masą w miejscu podłączenia minusa kondensatora 50 mikro.Pomiędzy anodą a katodą lampy prostowniczej jest kondensator c39 o wartości 20nF.Wymieniłem kondensatorki 200pF w filtrach, pośrednia się rozjechała ,strojenie na max.poziom jakieś stacji niewiele dało ,odbiornik w dalszym ciągu nie spełnia pokładanych w nim nadziei na lepszy odbiór.Pozdrawiam Darek.
Wartość: od 4n7 do 22n na napięcie rzędu 630V (w stanie nieprzewodzenia lampy UY1N odkłada się na nim szczytowe napięcie sieci plus wyprostowane na kondesatorze za lampą prostowniczą).
Co do p.cz. ważna jest wartość częstotliwości p.cz. Próba zestrojenia na innej wartości - np. polskiej z lat 70-90 465 kHz skończy się rozjechaniem się skali i stacji i problemem z poprawny zestrojeniem dolnej części zakresu fal średnich.