Pionier U

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Pionier U

Post autor: _idu »

PZL P-11c pisze:Witam,kondensator c24 o wartości 10nF wlutowany jest u mnie między uzwojenia pierwotne transformatora głośnikowego , natomiast kondensator 20nF o który pytałem jest wlutowany między anodą lampy UY1N noga3 ,a masą w miejscu podłączenia minusa kondensatora 50 mikro.Pomiędzy anodą a katodą lampy prostowniczej jest kondensator c39 o wartości 20nF.Wymieniłem kondensatorki 200pF w filtrach, pośrednia się rozjechała ,strojenie na max.poziom jakieś stacji niewiele dało ,odbiornik w dalszym ciągu nie spełnia pokładanych w nim nadziei na lepszy odbiór.Pozdrawiam Darek.
Ten kondesator jest połączony równolegle do lampy UY1N. Jego zadaniem jest eliminacja zakłóceń intermodulacyjnych wprowadzanych przez sieć energetyczną i mieszanych na lampie prostowniczej.
Wartość: od 4n7 do 22n na napięcie rzędu 630V (w stanie nieprzewodzenia lampy UY1N odkłada się na nim szczytowe napięcie sieci plus wyprostowane na kondesatorze za lampą prostowniczą).

Co do p.cz. ważna jest wartość częstotliwości p.cz. Próba zestrojenia na innej wartości - np. polskiej z lat 70-90 465 kHz skończy się rozjechaniem się skali i stacji i problemem z poprawny zestrojeniem dolnej części zakresu fal średnich.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Witam ,dziękuję za odpowiedzi,Znalazłem dzisiaj schemat odpowiadający mojemu Pionierkowi,niewielkie zmiany jakie były wymieniłem do schematu.Różnica była na rezystorze filtru zasilacza zamiast 3k było 1k,wymieniłem kondensator sprzęgający anodę triody UCH21 z siatką sterującą UBL21 ,inny jest kondensator na uzwojeniu pierwotnym TG zamiast 51nF jest 10nF,innych różnic nie zauważyłem.Po wymianie zmierzyłem napięcia i tak na pierwszym kondensatorze filtra mam 178V ,na drugim 126V ,anoda UBL21 155V ,3-noga triody wzmacniającej to 27V,anoda heptody to 127V na obu UCH21,5 noga to 55V .Wydaje mi się , że mam za niskie napięcie sterujące siatką pierwszą UBL21 na innych schematach podane jest -7V natomiast w moim odbiorniku jest -0,35V.Nie wiem co może być przyczyną ,sprawdziłem rezystor 120 Ohm jest dobry pokazuje rezystancję po wylutowaniu z układu.Zmierzyłem prąd jaki płynie przez anodę lampy głośnikowej i wynosi on 76mA.Radio obecnie odbiera na fałach dł.-duże zakłócenia ,słaby sygnał oraz na kr.tutaj sygnał stacji jaką łapie jest silniejszy niż Warszawa I na dł. Na zakresie śr nie udaje mi się nic odebrać.Proszę o pomoc przy naprawie.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Przede wszystkim uważam, że to co robisz to jest głupota, jeśli te części były tam oryginalnie. Różnic układowych nie było 4 jak dostępnych schematów, ale 54. Kondensator na uzwojeniu pierwotnym trafa głośnikowego nie był 51nF tylko 5,1nF. Napięcia masz w ogóle za niskie przez to, że masz dwukrotnie przekroczony prąd anodowy lampy głośnikowej. Wskazuje na to zresztą za wysokie ujemne napięcie S1 tej lampy - 0,35V, powinno być kilka woltów więcej. Albo masz przebity elektrolit bocznikujący opór ogólny minusa, albo 0,02uF sprzęgający anodę UCH21 z siatką pierwszą UBL21. I tym bym się zajął a nie poszukiwaniem na siłę czy czasem układ nie odbiega od schematu. Jak byś znalazł schemat, gdzie siatka mieszacza otrzymuje ARW nie przez cewki, a rezystor to byś przełącznik zakresów przerabiał?
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,dziękuję za odpowiedź .Słowa krytyki też są ważne, teraz moje usprawiedliwienie .Elementy jakie wymieniłem aby były zgodne ze schematem na pewno nie były montowane orginalnie , data produkcji mojego Pioniera to rok 1955 natomiast data na kondensatorze wymienionym to rok 1966.Dużo tych różnic nie było, kondensator na TG to oczywiście 5,1nF a nie jak napisałem 51nF pomyłka w pisowni ,przełącznika na pewno nie rozbiorę (hi,hi).A teraz co do odbiornika ,uszkodzeniu uległ kondensator 50 mikro wpięty równolegle do rezystora 120 ohm po wymianie prąd UBL21 wynosi 42mA,natomiast napięcia na filtrze zasilacza 219V oraz 152V,siatka sterująca UBL -7,09V,trzecia noga triody wzmacniającej 49V,druga noga heptody 153V oraz piąta noga 63V takie napięcia na obu UCH21.Natomiast trioda pierwszej lampy posiada napięcia na trzeciej nodze 92V ,na czwartej -9,17V przy załączonych falach długich.Znalazłem przyczynę ciszy na śr,była urwana ceweczka obwodów wejściowych obecnie słychać szum który ulega zmianie w czasie strojenia kondensatorem.Nadal mam problem z przydźwiękiem sieci ,przy rozkręconym potencjometrze jest głośny,wymieniłem kondensator 2X32mikro nie był nowy ale w innym odbiorniku nie powodował takiego przydźwięku.Co mogę jeszcze zrobić aby polepszyć odbiór?Szukając schematów znalazłem schemat na którym były dołączone dwa kondensatory połączone równolegle 47nF oraz 22mikro, wpięte były z jednej strony do masy natomiast druga strona do rezystora3,6Mohma w miejscu połączenia z rezystorem 120 ohm.Jaką funkcję pełnił ten układzik ? Pozdrawiam Darek.
_idu

PZL P-11c pisze:Nadal mam problem z przydźwiękiem sieci ,przy rozkręconym potencjometrze jest głośny,wymieniłem kondensator 2X32mikro nie był nowy ale w innym odbiorniku nie powodował takiego przydźwięku.
Być może to zakłócenia przemysłowe. Wstaw na próbę filtr przeciwzakłóceniowy od strony zasilania.
Sprawdź (podstaw na próbę sprawny wspólczesny np. 4n7 - 22n 630V) kondesator połączony rownolegle do UY1N.

Co mogę jeszcze zrobić aby polepszyć odbiór?Szukając schematów znalazłem schemat na którym były dołączone dwa kondensatory połączone równolegle 47nF oraz 22mikro, wpięte były z jednej strony do masy natomiast druga strona do rezystora3,6Mohma w miejscu połączenia z rezystorem 120 ohm.Jaką funkcję pełnił ten układzik ? Pozdrawiam Darek.[/quote]

Odfiltrowanie "minusów" z przydźwięku. To na pewno nieco tylko pomoże.
Po pierwsze - poprawnie zestroić p.cz. To klucz do sukcesu z Pionierkiem.
Radio to nie miało być radiem wysokiej klasy więc nie zwracano uwag na kwestię zakłóceń.
Musiałbyś dokonać kilku przeróbek (m.in. odsprzęgania włókien żarzenia lamp ECH21), filtr przeciwzakłóceniowy na wejściu. Przeprojektować połączenia zasilacza (jak najkrótsze).
tylko czy warto jeśli Dobrze zestrojony Pionierek na używanych lampach bezproblemowo - czystko bez zakłóceń - odbiera obecnie w Łodzi Warszawę I bez podpiętej anteny,
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,może kolega ma rację odnośnie zakłóceń przemysłowych ,mieszkam na krańcach miasta ale za domkiem w odległości 50m znajduje się linia przesyłowa wysokiego napięcia .Spróbuję zamontować układzik o którym pisałem wcześniej , kondensator 22n na lampie UY1N jest zamontowany co do zestrojenia poprawnego p.cz pozostanie to tylko na słuch ,antena jakiej używam to około 7m przewodu rozwieszonego w mieszkaniu.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Jak pisałem wcześniej sprawdź ekranowanie elementów, przez któe przechodzi sygnał m.cz.

Co do zakłóceń, to u mnie najciężej jest między 18 a 22-23, praktycznie na całym zakresie fal dlugich są szumy i warkot, nawet Wwarszawa cię ciężko przez nie przebija.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

STUDI pisze:Radio to nie miało być radiem wysokiej klasy więc nie zwracano uwag na kwestię zakłóceń.
Bo ich po prostu (prawie) nie było.
Czasami pomaga odwrócenie wtyczki siecioej o 180 stopni.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,wtyczki raczej nie będę odwracał,w innym położeniu na chassis pojawia się napięcie sieci.Spróbuję wymianę przewodów na ekranowane.Pozdrawiam Darek.
_idu

Na słuch OK ale musisz utrzymać właściwa wartość p.cz. Przydałby się prosty częstościomierz i generator (bez niego da się doprowadzić do właściwej p.cz. ale wymaga to trochę myślenia - odbierasz Warszawę I i mierzysz częstotliwości heterodyny. Obliczasz różniće i wiesz na jaką p.cz. jest nastrojony odbiornik. Potem przestrajasz się tak aby heterodyna była na właściwej częstotliwości i próbujesz uzyskać odbiór kręcąc rdzeniem obwodu wejściowego i potem filtry na max sygnału). Czasem trzeba to zrobić w kilku krokach.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,próbowałem zmniejszyć przydźwięk stosując kondensatory wpięte w 120 ohm ,niestety bez sukcesu powróciłem do wcześniejszego układu bez nich.Co do zestrojenia zostawiam odbiornik w stanie jak obecnie ,nie mam innych przyrządów jak multimetr.Szukałem nadal przyczyny braku odbioru na śr,okazała się uszkodzona cewka obwodów wejściowych patrząc od spodu jest to ta zewnętrzna na karkasie.Niestety nie posiadam na wymianę ,radyjko pozostanie w stanie obecnym,zakończę lakierowanie skrzyneczki i postaram się zrobić zdjęcia które przedstawię.Dziękuję wszystkim za pomoc,pozdrawiam Darek.
Witam ponownie ,zakończyłem odnawianie skrzyneczki ,przedstawiam zdjęcie.Niestety radyjko przestało grać ,pali żaróweczkę,przy wkręceniu na wyższe napięcie świeci silnym światłem ,jak zdobędę nowe żaróweczki to postaram się pomierzyć napięcia.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,myślałem że moje boje z tym radiem są zakończone ,niestety uległo uszkodzeniu. Otrzymałem lampę ,miała to być UCh21,celem sprawdzenia zamontowałem ją w Pionierku i się zaczęło .Po chwili spaliła się żaróweczka która działa jak bezpiecznik,obecnie nie mogę załączyć odbiornika .W chwili załączania lampa UY1N rozbłyska mocnym światłem a żaróweczka mocno świeci po chwili się przepalając.Zakładając żaróweczkę na prąd 0,3A udało mi się zmierzyć jakie napięcie jest na oprawce i wynosi 19V.Lampa która była przyczyną tego stanu to prawdopodobnie EF22.Pomierzyłem opory nie wydają się uszkodzone,czy przyczyną może być uszkodzona lampa ?.Proszę o pomoc w znalezieniu uszkodzenia .Pozdrawiam Darek.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Zaraz zaraz, do Pioniera zamiast UCH21 włożyłeś EF22?
No to nic dziwnego, że wywala...
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,moja wina ,że nie sprawdziłem ,napis był nieczytelny a sprzedawca zapewniał że to UCH21.Lampa była włożona na chwilę do sprawdzenia obecnie są UCH21.Pozdrawiam Darek.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

To zależy co rozbłyska w tej lampie. Jeśli to żarzenie, to albo samo żarzenie mogło dostać jakiejś upływności, albo gdzieś jest zwarcie w układzie żarzenia.