Przestrojenie radia UKF z głowicą na lampach

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Re: Przestrojenie radia UKF z głowicą na lampach

Post autor: JasiuSz »

Witam. Głowica Juwela i podobne: heterodyna jest strojona rdzeniem Al o średnicy 6,8 mm, obwód wejściowy 7,4 mm. Na rdzeń z cewki wejściowej nawinąłem 2 warstwy przylepnej folii alu i wstawiłem go do cewki heterodyny. Na rdzeń z heterodyny nałożyłem rurkę mosiężną o średnicy 7,5 mm (można kupić w markecie budowlanym o średnicy 8mm ca 10 zł, potem pilnik i wiertarka). Rdzenie te mają różne długości trzpieni "ciągnących", należy je obciąć i zamienić miejscami-przykleiłem je taśmą klejącą, na którą nałożyłem koszulkę termokurczliwą. Można też nie zmieniać tych długości, a przesunąć cewki-są przygotowane otwory. Jest to trochę trudniejsze, wyprowadzenia cewek są krótkie. Złożyć, zestroić i wszystko. Tak się złożyło, że przy tych parametrach rdzeni w dwóch głowicach uzyskałem pełną wspólbieżność, w jednej musiałem odwinąć pół zwoju w cewce wejściowej, aby współbieżność była zadowalająca. Jeśli nie ma pełnego zakresu CCIR, można lekko wygiąć jarzmo tak aby głowica była bliżej kółka z krzywką i tym sposobem uzyskać większy przesuw rdzeni. J.Szatkowski
CDN.
_idu

Post autor: _idu »

JasiuSz pisze:Witam. Próbowałem zastosować rdzenie mosiężne w DEA1, ale nie wyszło-przy wsuwaniu rdzeni gwałtownie spada sygnał. Myślę, że to z powodu małej odległości cewki od ekranu-rdzeń mosiężny "wypycha" pole z wnętrza cewki, ale na zewnątrz cewki nie ma dla niego przestrzeni.
Nie, to raczej efekt braku współbieżności. Gdyby bl problem z rdzeniem zrywałoby drgania heterodyny (bo układ zastosowany nienajlepiej oscyluje na VHF). Ew, jeden z obwodów ma za mała indukcyjność lub pojemność - w sumie to prowadzi ze znacznie różnią się zakresy zmian przestrajania.

Tak jest z głowicami na zakres 87,5 - 100MHz (oraz czasem 87,5-104MHz) gdy chcemy poszerzyć do pełnego zakresu. O ile zakres zmian częstotliwości hetreoyny jest OK (bo latwo daje poszerzyć zakres zmian tak aby pokryć zakres - za wyjątkiem wariometrów bo ich przypadku nie jest to tak oczywiste), to wyłazi że dół zakresu nie ma czułości przyczyna pomimo wkręcenie rdzenia tak aby był maksimum indukcyjności cewki wzmacniacz w.cz. i tak ona jest za mała. Trzeba dowinąć jeden zwój czasem już 1/2 zwoju wystarcza .
Generalnie z obwodem w.cz. jak kręcimy rdzeniem to maja być dwa maksima. Jak jest jedno to indukcyjnośc cewki za małą. W przypadku gdy kręcąć trymerem jest tylko jedno maksimum to pojemność dołączonych kondesatorów jest za duża (jak za duża to przecież jest regulacja cewką....).
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: tarasw »

Koledzy,

Dziekuję za opis zmian. Nie mniej nie znajduję odpowiedzi na pytanie:
Założyłem inną (od Havla czy Paganiniego), ale pokrycie zakresu jest dziwne. Ni jak nie daje się (bez zmiany kondensatorów w heterodynie oczywiście) zejść poniżej 92 MHz.
Elementy wyglądają na oryginalne i nietykane a różnica pomiędzy 88 MHz ( w 1955) a 92 MHz w 2014 r (minimalna częstotliwość odbierana) jednak jest znaczna.

Pozdrawiam

Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Witam. Czy to znaczy, że częstotliwość odbierana nie zależy od nastawy trymera C8? J.Sz.
_idu

JasiuSz pisze:Witam. Czy to znaczy, że częstotliwość odbierana nie zależy od nastawy trymera C8? J.Sz.
Prawdopodobnie siarka w powietrzu zjadła srebro z okładzin trymera jeśli to ceramiczny dyskowy.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Właśnie ten trymer jest pierwszym podejrzanym, brak dołu pasma wskazuje na zmniejszenie jego pojemności. Proponuję pokryć warstwę srebra lakierem przewodzącym albo choćby zamalować miękkim ołówkiem. Gorzej, jeśli jest uszkodzone doprowadzenie do dolnej okładziny-wtedy trzeba szukać nowego trymera. J.Sz.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Trymetr jest jak najbardziej w porządku, ładnie się przestraja od ok 3pF do 12pF.

Powróciłem do oryginalnej głowicy od 7E86 - znalazlem egzemplarz głowicy z oryginalnymi cewkami i mam jeszcze ciekawiej tj. Odbieram od 98MHz do ponad 108MHz. Zmiana częstotliwości odbieranej pomiędzy skrajnymi położeniami trymetra to ok 700kHz. Czuję, że tu jakiś gruby błąd jest popełniony.

Pozdrawiam,

Wojtek
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

tarasw pisze: znalazlem egzemplarz głowicy z oryginalnymi cewkami
Witam i mam pytanko. Ile zwojów mają cewki w Twoich głowicach? Mam zwłoki dwóch głowic i bawię się drugą zimę w różne kombinacje. Wybebeszyłem ze skrzyni sprawnego Juwelka na którym testuję w/w głowice. W posiadanych odbiornikach z tymi głowicami, trzy sztuki nawinięte są płaskownikiem a trzy drutem. Z tego co pamiętam sprzed lat to oryginalnie używany był płaskownik ale głowy nie dam. W powyższych zwłokach robiłem różne kombinacje z cewkami i rdzeniami ( ferryt, alu, mosiądz) a efekt przeciętnego słuchacza chyba by zadowolił ale nie mnie.
JasiuSz pisze:Głowica Juwela i podobne: heterodyna jest strojona rdzeniem Al o średnicy 6,8 mm, obwód wejściowy 7,4
Dziwne! W moich rdzenie w obu cewkach są identyczne i współbieżność jest regulowana śrubką. Pozdrawiam.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Mam na warsztacie dwie głowice od 7E86. Jedna była kiedyś przestrajana w dół. I nie wyglądała ciekawie.
Druga taka sama, też z modelu importowanego do Polski z EL84, troche zniszczona, ale z nieprzezwajanymi cewkami 3 zw. heterodyna 4 zw. obwód wejściowy. Identycznie "uzwojona" jest trzecia głowica z ECC81, którą kupiłem na Allegro.
Obydwie graja trochę "za wysoko". Na zdjęciu oryginalna głowica w stanie "zastanym".

Pozdrawiam,

Wojtek
Załączniki
Glowica 7E86
Glowica 7E86
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dzięki za zdjęcie ale to nie to. Miałem na myśli głowice Juwel 2/Beethoven. Widocznie niedokładnie czytałem. Pozdrawiam.
Janek.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Witam.
TELEWIZOREK52 pisze:Ile zwojów mają cewki w Twoich głowicach?
W głowicach Juwel/Beethoven obie cewki mają po 4 zwoje srebrzanką 0,7 mm. Telewizorku, sprawdź te rdzenie. Przez moje ręce przeszło kilkanaście tych głowic, zawsze były 2 różne. To nie może być przypadek.
tarasw pisze:Zmiana częstotliwości odbieranej pomiędzy skrajnymi położeniami trymetra to ok 700kHz.
To stanowczo za mało! Zwykle to jest cały zakres, a nawet więcej. Może przechodzisz cały zakres i wchodzisz na lustrzaną?
Ja z braku przyrządu częstotliwość heterodyny sprawdzam drugim radiem postawionym obok głowicy.
tarasw pisze:Trymetr jest jak najbardziej w porządku, ładnie się przestraja od ok 3pF do 12pF.
. No to pozostaje już tylko ten kondensator 10pF albo jego lutowanie. J.Sz.
_idu

tarasw pisze:Trymetr jest jak najbardziej w porządku, ładnie się przestraja od ok 3pF do 12pF.
Znaczy się wylutowałeś go i mierzyłeś na mostku, tak? Bo jak nie to spekulujesz jedynie.
tarasw pisze: Zmiana częstotliwości odbieranej pomiędzy skrajnymi położeniami trymetra to ok 700kHz. Czuję, że tu jakiś gruby błąd jest popełniony.
A jak te trymer jest podpięty do cewki, jakie są inne równoległe dołączone pojemnosći do cewki?
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Znaczy się wylutowałeś go i mierzyłeś na mostku, tak? Bo jak nie to spekulujesz jedynie.
Co do trymetra to podejście do niego jest trudne, ale można odlutować kondensatory i podejść z UT601, bo taki miernik pojemności posiadam.
Dla porównania, z drugiej głowicy wymontowałem płytkę z trymetrami (na zdjęciach) i porównałem. Też zmiana od 3 do 12 pF.

Co do zakresu przestrajania trymetrem - też mi się nie podobał. Buduję teraz hertzmiarkę (bazującą na pomiarze częstotlwości z tunera AS 641) by wygodnie zmierzyć częstotliwośc heterodyny.

Pozdrawiam,

Wojtek
Załączniki
20140628_000427.jpg
20140628_000412.jpg
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

JasiuSz pisze:Telewizorku, sprawdź te rdzenie. Przez moje ręce przeszło kilkanaście tych głowic, zawsze były 2 różne. To nie może być przypadek.
Chylę czoło. :oops: Przez ponad 40 lat tego nie zauważyłem. Faktycznie, przed chwilą dokonałem pomiaru "syfmiarką i wyszło 6.7 i 7.2 x12mm. Dziwne tylko że karkasy są (chyba) identyczne i oba rdzenie wchodzą zamiennie. Pół milimetra różnicy? Można przegapić. Jasiu, pełen szacun.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

STUDI pisze:JasiuSz napisał(a):
Witam. Próbowałem zastosować rdzenie mosiężne w DEA1, ale nie wyszło-przy wsuwaniu rdzeni gwałtownie spada sygnał. Myślę, że to z powodu małej odległości cewki od ekranu-rdzeń mosiężny "wypycha" pole z wnętrza cewki, ale na zewnątrz cewki nie ma dla niego przestrzeni.

Nie, to raczej efekt braku współbieżności. Gdyby bl problem z rdzeniem zrywałoby drgania heterodyny (bo układ zastosowany nienajlepiej oscyluje na VHF). Ew, jeden z obwodów ma za mała indukcyjność lub pojemność - w sumie to prowadzi ze znacznie różnią się zakresy zmian przestrajania.
To nie jest brak współbieżności, wsuwałem "luźne" rdzenie, a więc była możliwość znalezienia właściwej pozycji. Nawinąłem nowe cewki tak aby bez rdzenia odbierały stację na najdłuższej fali (tu 88,4 MHz)-bardzo dobry odbiór. Następna stacja-RM na 90,1 już była słabo słyszalna, a dalej to już ciemność. Studi, sprawdź jak ciasno są umieszczone cewki w kubkach tej głowicy. Może moja diagnoza nie jest słuszna, ale postaw słuszniejszą. Mam zamiar uruchomić tę głowicę bez obudowy, ale nie teraz-sezon remontowy w pełni. J.Sz.
ODPOWIEDZ