Dwa trafa szeregowo...

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: dwa trafa szeregowo...

Post autor: painlust »

Nie dotykam się do pralki, tostera i zmywarki nie mam, a lodówki mi nie wolno :) na diecie jestem :), suszrki nie używam :)
geguś

Post autor: geguś »

painlust pisze:Nie dotykam się do pralki, tostera i zmywarki nie mam, a lodówki mi nie wolno :) na diecie jestem :), suszrki nie używam :)
Ech. ;) Takiemu to dobrze.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Ale pieseczka swojego dotykasz ?
Mam co najmniej 6 lat tak połączone trafa, bo trochę anodowego zabrakło i nigdy mnie nie je....o ani nic się nie działo.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Psa też nie mam... :P
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
Co do pieseczka, to fakt, zaszła pomyłka, to pieseczek jethrotulla.
Co do izolacji galwanicznej, to przecież jest zachyowana przy takim jak omawiane połączenie traf. Każden jeden z nich i obadwa razem w kupie takową zapewnia, więc dlaczego miałaby zniknąć przy ich połączeniu ?
pzdr
Nie dotykajmy prądu >> 24V
_idu

Post autor: _idu »

pasio pisze:Witam !
Co do pieseczka, to fakt, zaszła pomyłka, to pieseczek jethrotulla.
Co do izolacji galwanicznej, to przecież jest zachyowana przy takim jak omawiane połączenie traf. Każden jeden z nich i obadwa razem w kupie takową zapewnia, więc dlaczego miałaby zniknąć przy ich połączeniu ?
pzdr
Nie dotykajmy prądu >> 24V
Nie napięcie a natężenie prądu razi.
Nawet 5V może stanowić zagrożenie. W innym przypadku nawet 400V nie wyczujesz (znałem osobiście osobę, która musiała poślinić paluchy żeby nimi "poczuć" 400V)
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
Prawo Ohma brzmi: I = U/R, a więc nie ma natężenia bez napięcia...
pzdr
PS Wysokooporowa była ta osoba (z całym szacunkiem, gruboskórna ?).
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

[quote="STUDI"]
W innym przypadku nawet 400V nie wyczujesz (znałem osobiście osobę, która musiała poślinić paluchy żeby nimi "poczuć" 400V)[guote]

Wszystko zalezy od czestotliwości.Generator tesli ma gruuuuubo powyzej 400V i jakoś nikomu krzywda sie nie dzieje. Mnie wpadły łapy w trakcje tramwajową ( jezdny + sygnałowy) i przezyłem. Fakt, ze blizny po tym mam do dziś.
saico

Post autor: saico »

Witam. Podepnę się by nie powielać tematu... otóż zastosowałem takie rozwiązanie w celu uzyskania potrzebnego mi wyższego napięcia, rysunek poglądowy poniżej. Oba transformatory jednakowe po 40W na rdzeniach zwijanych z wtórnymi 2x24V/2x0,8A. Uzyskałem ze skrajnych odczepów maksymalne napięcie 96V na biegu jałowym. Moje pytanie brzmi, czy przy stałym poborze 0,63A z tak uzyskanego wtórnego, nie będą przeciążone trafa? Z logiki wynika, że nie bo uzyskałem "trafo" o wydajności 96V/0,8A tylko, że one się "strasznie" grzeją i to mnie martwi, napięcie też przysiadło do 84,5V. :|
Dodam, że napięcie główne służy mi do szeregowego żarzenia 4 lamp serii "P", oraz do podwajacza napięcia anodowego. Wzmacniacz z powodzeniem działa, tylko to ale...
Załączniki
trafa.jpg
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
Podwajacz napięcia pobiera znaczny prąd, odsyłam do literatury nt prostowników.
Zgodnie z podaną niżej książką, str. 146 tablica 3.5 I2/I0 = 3,1, Tzn, że prąd płynący we wtórnym uzwojeniu jest ponad 3 razy większy od prądu obciążenia i prawdopodobnie tego faktu w ogóle nie uwzględniłeś. A co, podwajanie napięcia ma być za darmo ? Przelicz to jeszcze raz i wyjdzie, czemu się grzeją.
Dla układu graetza wsp. ten = 1,6 , dla 1 poł = 2,1 dla 2 poł 1,1
Dla napięć też są odpowiednie wsp. np dla podwajacza U2/U0 = 0,45.
Literatura:
Konopiński, Pac Transformatory i dławiki elektronicznych urządzeń zasilających WNT 1979

oraz kupę (sorki) innych.
pzdr
saico

..dobrze, tylko jak to się ma do zmierzonego całkowitego natężenia prądu zmiennego? Podwajacz pobiera 0,33A (oddaje 0,14A prądu stałego) żarzenie 0,3A zmiennego, więc całkowity pobór zmiennego wynosi 0,63A przy 0,8A możliwym. Teoretycznie trafa nie powinny się przeciążyć.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Jakim mierzyłeś miernikiem? Najlepiej podaj markę i model.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
1. Szajsowe mierniki b. często wprowadzają duże błędy przy pomiarze u lub I przemiennych.
2. Jeszcze raz zalecam książki w celu obejrzenia kształtu prądu pobieranego z trafa: to nie jest sinusoida, ale przebieg mocno odkształcony, więc taki pomiar jest nic nie wart.
Zmierz jeszcze raz dobrym miernikiem stały prąd w anodach lamp i przemnóż przez 3,1 po czym dodaj prąd żarzenia.
A być może te trafa nie lubią mieszania poborusinusoidalnego z odkształconym, albo są walnięte...
pzdr
saico

Voltcraft VC260 - http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... _fr_nl.pdf

...skrócona - http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... VC_260.pdf

PS. Pomiar prądu 40-400Hz

Oba trafa są tego typu (zdjęcie poglądowe):

Obrazek
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Ten przyrzad pokazuje prawdziwe wartosci tylko dla przebiegow sinusoidalnych w podanym zakresie czestotliwosci.
Specyfikacja 1000VDC lub 750VACrms oznacza ze tyle wolno maksymalnie podac na wejscie a nie zastosowana metode pomiarowa.
Aleksander Niemand