####-NIESTETY -gdzieś się doczytałem -w instrukcji zastosowania-,że to urzadzenie nie "lubi " urządzeń z silnikami pradu przemiennego.
Czyli to tylko przetwornica pradu przemiennego na napiecie i energie, " zjadliwą" dla mostków prostowniczych przetwornic urządzeń typu: odtwarzacz,drukarka itp sprzety ...####
Stabilizator napięcia zasilającego - przeciwskazania?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Stabilizator napięcia zasilającego - przeciwskazania?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Może być ten układ - liniowy, grzeje się aż miło, zatem pasuje do lamp.Marvel pisze:Jest też taka wzmianka, tylko nie wiem, czy chodzi o ten sam układ...
viewtopic.php?f=8&t=537

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
-
- 1250...1874 posty
Żadne amatorskie UPSy nie lubią nieskompensowanego obciążenia biernego, ani dużych prądów rozruchowych.KaW pisze:####-NIESTETY -gdzieś się doczytałem -w instrukcji zastosowania-,że to urzadzenie nie "lubi " urządzeń z silnikami pradu przemiennego.
Czyli to tylko przetwornica pradu przemiennego na napiecie i energie, " zjadliwą" dla mostków prostowniczych przetwornic urządzeń typu: odtwarzacz,drukarka itp sprzety ...####
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- moderator
Witam.
). Być może jestem przewrażliwiony, ale wydaje mi się, że tranzystor regulacyjny T2 (2N3055; Uce (max)=60 V) i T1 (BC211, o dopuszczalnym napięciu Uce=40 V) mogą w pewnych sytuacjach ulegać uszkodzeniu. W momencie włączenia układu do sieci oba te tranzystory przez ułamek chwili powinny pozostawać wyłączone (choćby ze względu na czas potrzebny do naładowania się kondensatora C1 - 22 uF). Powinno wówczas wystąpić na nich szczytowe napięcie sieci, powiększone dodatkowo o szczytowe napięcie występujące na uzwojeniach wtórnych transformatora (są połączone szeregowo z siecią 230 V, mostkiem z tranzystorami i obciążeniem układu), co razem daje ponad 360 V napięcia szczytowego. Być może czegoś nie dostrzegam? A może tranzystor BC211 zadziała wówczas jak dioda Zenera (lawinowe narastanie prądu kolektora powyżej napięcia dopuszczalnego) i załączy 2N3055, ograniczając w ten sposób napięcie do bezpiecznej wartości?
Ja jednak zmieniłbym tranzystor T1 na inny o wyższym dopuszczalnym napięciu (choćby BD139), szeregowo z bazą tego tranzystora włączył rezystor 1k, a bazę połączył z kolektorem diodą Zenara 56 V.
Pozdrawiam,
Romek
Tomku, czy jesteś pewny, że przedstawiony układ stabilizatora został zaprojektowany poprawnie i jest bezpieczny w użytkowaniu? Pytam z ciekawości, bo i w przypadku tego stabilizatora coś mi się jednak nie podoba (taki już jestem malkontentTomasz Gumny pisze:Może być ten układ - liniowy, grzeje się aż miło, zatem pasuje do lamp.Schemat (załączam poniżej) można trochę uprościć stosując współczesne elementy.

Ja jednak zmieniłbym tranzystor T1 na inny o wyższym dopuszczalnym napięciu (choćby BD139), szeregowo z bazą tego tranzystora włączył rezystor 1k, a bazę połączył z kolektorem diodą Zenara 56 V.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
Masz rację - do zagrożonych elementów dodałbym RPP130 (Umax=110V).
Tomek