Dział dla początkujących

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Dział dla początkujących

Post autor: Matizz »

Cześć!

Ja mam jeszcze dwie rzeczy:

- Po pierwsze pilnować, by w tytule tematu było napisane czego dotyczy, a nie coś takiego:
viewtopic.php?f=6&t=16471&p=175342#p175342

- Po drugie - Wklejanie zdjęć - jeśli jest na forum możliwość dodania załącznika, to dlaczego niektórzy namiętnie wstawiają zdjęcia przez imageshac czy fotosik.

Jeśli tak wstawione zdjęcie nie jest zmniejszone, a najczęściej nie jest, to rozciąga stronę tak, że nawet na komputerze jest to ciężko oglądać.
Ja forum przeglądam przeważnie na telefonie, zanim przewinę przez taki obrazek( a czasem kilka) do następnego postu to mija dłuższa chwila, nie wspominając już o kilku MB transferu w d... .

W dodatku, zdjęcia z tekich serwerów po jakimś czasie znikają.
viewtopic.php?p=70729#p70729

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Fakt - zdjęcia na zewnętrzym serwerze to nie jest najlepszy pomysł (bo znikają). Ale z drugiej strony jak ktoś wrzuca zdjęcia na Triodę prosto z aparatu (a głównie z "małpek) - rozmazane zdjęcie waży 1-2MB, a takich zdjęć jest kilka to też nie najlepiej, bo chyba nie mamy nieograniczonego miejsca na serwerze. I takie rzeczy widać bardzo często. Nawet jak ktoś w aparacie zredukuje rozdzielczość to i tak plik zajmuje kilkaset kB, a mógłby z powodzeniem kilkadziesiąt kB, a i tak wszystko byłoby widać. Oczywiście Trioda nie pokazuje zdjęcia wrzuconego na Triodę w pełnym rozmiarze w poście - trzeba je sobie otworzyć, więc z transferem nie ma problemu, ale miejsce na serwerku zajmuje.
A wystarczy IrfanView - za darmo a można i przykadrować, i zmienić rozmiar (rozdzielczość) i zapisać do jpega w odpowiedniej, regulowanej kompresji.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Jeśli chodzi o szybkie zmniejszanie zdjęć, to istnieje też opcja dla użytkowników windows - można doinstalować dodatek do systemu o nazwie Image Resizer. Zmniejszenie obrazka sprowadza się do kliknięcia na nim prawym przyciskiem myszy i wybraniem rozmiaru w pikselach. Nie jest to może idealne rozwiazanie, jeśli chodzi o obróbkę zdjęć, ale wystarczające do uzyskania przyzwoitej jakości i wagi fotek do wklejenia na forum, biorąc pod uwagę, że nie każdy użytkownik komputera poradzi sobie z obsługą (nawet stosunkowo prostego) programu do obróbki grafiki.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Przepraszam na wstępie, że odkopuję ten wątek.
KaKa pisze:
jethrotull pisze:dostawał "w nagrodę" trzydniowego bana albo chociaż ostrzeżenie.
Odradzałbym. Sam ostatnio zostałem potraktowany banem i ostrzeniem na dwóch różnych forach (motocyklowych). Na pierwszym za to, że nie zamieściłem posta w dziale (pisownia oryginalna): "łelkam ewribady", tylko od razu przeszedłem do meritum sprawy (co poskutkowało banem), a w drugim za to że nie napisałem w profilu daty urodzenia (ostrzeżenie). Co gorsza nie zamierzam wpisywać tej daty więc pewnie skończy się to drugim banem. Ale nie o tym miałem pisać. Po prostu poczułem się jak kundel kopnięty w brzuch, bo spróbował przyłączyć się do stada. Ani be, ani me tylko meil o fakcie zbanowania. No cóż, mnie tam to forum do szczęścia nie jest potrzebne, ale przy okazji zastanowiłem się nad tym co się dzieje. Doszedłem do tego, że byle moderator zachwyca się swoją władzą (jak [bez obrazy jeżeli mamy policjantów na forum], ale byle krawężnik z drogówki widzący czarne BMW7 na drodze). i wychodzi to raczej na gorsze niż lepsze forumowiczom.
Jestem zatem, za tym aby usilnie prostować nowych użytkowników, a dopiero przy uporczywiej niereformowalności ostrzegać czy banować.
Oczywiście jest to moje własne zdanie i nikt się z nim nie musi liczyć, czy nawet go czytać :wink:

Tylko co zrobić ze starymi wyjadaczami którzy traktują kogoś jak podludzi i nie mają szacunku?

Co wtedy robić .....
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

To proste. Robić swoje, zgodnie z regulaminem Forum i ignorować zaczepki.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

djivo pisze:Przepraszam na wstępie, że odkopuję ten wątek.
KaKa pisze:
jethrotull pisze:dostawał "w nagrodę" trzydniowego bana albo chociaż ostrzeżenie.
Odradzałbym. Sam ostatnio zostałem potraktowany banem i ostrzeniem na dwóch różnych forach (motocyklowych). Na pierwszym za to, że nie zamieściłem posta w dziale (pisownia oryginalna): "łelkam ewribady", tylko od razu przeszedłem do meritum sprawy (co poskutkowało banem), a w drugim za to że nie napisałem w profilu daty urodzenia (ostrzeżenie). Co gorsza nie zamierzam wpisywać tej daty więc pewnie skończy się to drugim banem. Ale nie o tym miałem pisać. Po prostu poczułem się jak kundel kopnięty w brzuch, bo spróbował przyłączyć się do stada. Ani be, ani me tylko meil o fakcie zbanowania. No cóż, mnie tam to forum do szczęścia nie jest potrzebne, ale przy okazji zastanowiłem się nad tym co się dzieje. Doszedłem do tego, że byle moderator zachwyca się swoją władzą (jak [bez obrazy jeżeli mamy policjantów na forum], ale byle krawężnik z drogówki widzący czarne BMW7 na drodze). i wychodzi to raczej na gorsze niż lepsze forumowiczom.
Jestem zatem, za tym aby usilnie prostować nowych użytkowników, a dopiero przy uporczywiej niereformowalności ostrzegać czy banować.
Oczywiście jest to moje własne zdanie i nikt się z nim nie musi liczyć, czy nawet go czytać :wink:

Tylko co zrobić ze starymi wyjadaczami którzy traktują kogoś jak podludzi i nie mają szacunku?

Co wtedy robić .....
Odnosząc się do cytatu KaKa, na swoim forum modelarskim wprowadziłem obowiązek posiadania avatara, daty urodzenia i lokalizacji. Fotka w avatarze nie musi być "jak z dowodu" Podanie tych danych tak na marginesie pisząc nie zawiera żadnych ważnych danych osobowych ale sam avatar jak zauważyłem zmniejsza ryzyko awantur. Data urodzenia wskazuje wiek w jakim jest nasz rozmówca. W regulaminie zawarłem zapis który mówi że jeżeli ktoś nie ma zamiaru wpisywać tych danych niech się nie rejestruje. Tak zwana "powitalnia" u mnie jest nie obowiązkowa, tylko od kultury użytkownika zależy czy powie "dzień dobry" a banowanie za to jest pomysłem zdecydowanie chorym. Z tego co wiem moje forum jest chyba jedyne z for modelarskich gdzie "powitalnia" nie jest obowiązkowa.
Zdecydowanie kładę nacisk na stronę merytoryczną i nie dopuszczam do generowania nadmiernej ilości postów typu "och, ach, jaki śliczny" itp
Ostatnia sprawa: starzy wyjadacze, modzi i admini. Tępię takie zachowania na samym początku, nie mogę pozwolić na wzajemne opluwanie się użytkowników bez względu na ich rangę. Od tego mają maile, gadulce, PW i telefony. Nie pozwolę na to żeby ktoś rozwalał miejsce o które dbam i dodatkowo które utrzymuję.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

gsmok pisze:To proste. Robić swoje, zgodnie z regulaminem Forum i ignorować zaczepki.
Masz racje, Tato jak żył mawiał "jak kogoś nie lubisz, to z nim nie rozmawiaj"
Tylko forum, jest zrzeszeniem ludzi w którym powinna obowiązywać kultura wypowiedzi.
A nie dokuczanie i notorczywe czepianie sie w jakikolwiek sposób innych użytkowników forum.
Chyba, że ta osoba w ten sposób zdobywa swoją rangę - czytaj nabija sobie posty?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mnie brakuje możliwości edycji postów akurat w moim temacie.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Sławek, nie wiem czy widziałeś, ale jakiś czas temu było masowe odchodzenie z triody, i sporo użytkowników poświęcało sporo godzin, żeby w każdym poście stała kropka zamiast tego co powiedzieli, teraz jest ograniczony czas na edycję z tego właśnie powodu...
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Domyślałem się że jest jakaś przyczyna takiego ustawienia funkcji forum. Szkoda, chciałem ograniczyć produkcję nowych postów edytując ten po którym nie było żadnej odpowiedzi.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Kasowanie postów przez byłych użytkowników Forum to był drugi z powodów. Podstawową przyczyną była częsta edycja postów po tym, gdy pod nimi pojawiły się odpowiedzi. W ten sposób wątki zaczęły przypominać rozmowy "dziada z obrazem" a ja miałem całą skrzynkę z wiadomościami zapchaną pretensjami o wypaczaniu sensu wypowiedzi na Forum.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'