Próbnik lamp elektronowych typ P 512 Elpo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Próbnik lamp elektronowych typ P 512 Elpo
Sory ale bylem poza domem.
Miernik lamp P-512 jest wykorzystywany jako pierwsza selekcja lamp,
zeby nie uszkodzic delikatnego miernika TRAXMANA. Na ktorym dokonujemy
dokladnych pomiarow. Wiec karta do lampy EL 34 nie jest dokladna,
chodzi tylko o wstepna selekcje czy lampa nie jest ubita.Pozdrowienia
Laser99
Miernik lamp P-512 jest wykorzystywany jako pierwsza selekcja lamp,
zeby nie uszkodzic delikatnego miernika TRAXMANA. Na ktorym dokonujemy
dokladnych pomiarow. Wiec karta do lampy EL 34 nie jest dokladna,
chodzi tylko o wstepna selekcje czy lampa nie jest ubita.Pozdrowienia
Laser99
-
- 250...374 postów
Witam.
KaKa -bardzo dziękuję za karty.
Zmajstrowałem sobie zestaw kołków i rozpocząłem zabawę z przyrządzikiem.Początkowo myślałem,że coś z nim nie tak ale po kilku pomiarach się uspokoił i dalej już było w porządku.Metoda pomiaru -"małpę" czyli na kartę,posprawdzałem EL84,86 a dziś 6AK5.Faktycznie bez niej jeszcze kiełbaszą mi się ustawienia dlatego poszedłem na łatwiznę i skorzystałem z gotowców.Nie da się ukryć oszczędziło sporo czasu i pomstowania na siebie.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim kolegom za pomoc.
A na sam koniec już ostatnia prośba o "kartę-matkę" ,która jak w starym dowcipie jest tylko jedna.
Obiecuję więcej nie zawracać przysłowiowej gitary.
Pozdrowienia.
Andrzej
KaKa -bardzo dziękuję za karty.
Zmajstrowałem sobie zestaw kołków i rozpocząłem zabawę z przyrządzikiem.Początkowo myślałem,że coś z nim nie tak ale po kilku pomiarach się uspokoił i dalej już było w porządku.Metoda pomiaru -"małpę" czyli na kartę,posprawdzałem EL84,86 a dziś 6AK5.Faktycznie bez niej jeszcze kiełbaszą mi się ustawienia dlatego poszedłem na łatwiznę i skorzystałem z gotowców.Nie da się ukryć oszczędziło sporo czasu i pomstowania na siebie.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim kolegom za pomoc.
A na sam koniec już ostatnia prośba o "kartę-matkę" ,która jak w starym dowcipie jest tylko jedna.
Obiecuję więcej nie zawracać przysłowiowej gitary.
Pozdrowienia.
Andrzej
-
- 1875...2499 postów
Spoko, ale nie dziś. Postaram się też zeskanować opis z instrukcji nt pomiarów 'obcych' lamp, myślę że sporo Ci pomoże 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
jptz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 250...374 postów
Witam.
Bardzo dziękuję za pomoc .
Pozdrowienia.
Andrzej
Bardzo dziękuję za pomoc .
Pozdrowienia.
Andrzej
-
- 1250...1874 posty
Nie chciał(żem), ale musiał(żem)... , wkurzył(żem) siem wczoraj, siadł(żem) wczoraj, zrobił(żem) wczoraj... ...kartę dla EL34.
Oczywiście nie do końca: dzisiaj na stół pójdą pudła z NOS-ami oraz ze zdechlakami i po kolei, w P512, dla wyłapania min. - typowych - max. wartości Ia dla tej lampy - muszę jakoś określić te widełki.
Dlatego kompletna karta ukaże się jutro albo w poniedziałek.
Uwagi:
- przyjąłem dwie wartości -Us1
1= -12V
2= -24V
- z racji braku katalogowego zakresu -Us1 dla EL34 w kołkownicy.
Stąd w karcie znajdują się DWA sąsiadujące otwory na kołki
Ej, chopy, ino mi tukej z łozpyndu nie wkulnonć dwóch (niekierzy godajom, ze ino kangur mo dwa puloki) sztekrów na roz bo bydzie i wielgi hajc i srogo gańba...
- wyniki pomiarów dla obydwu wartości bias-u (mniej-wiecej...
) pokrywają się - oczywiście dla -12 i -24V wartości Ia są w innych miejscach skali miernika, ale na szczęście są powtarzalne.
Ma to taką zaletę, że można () sprawdzić zachowanie się lampy w stanie przeciążenia.
Dla pełnowartościowej (NOS) lampy Ia przy -24V utrzymuje się w granicach 100mA, przy - 12V wzrasta do ok. 150mA.
- na karcie nie zaznaczyłem widełek Ia - wyjaśnienie powyżej.
Oczywiście nie do końca: dzisiaj na stół pójdą pudła z NOS-ami oraz ze zdechlakami i po kolei, w P512, dla wyłapania min. - typowych - max. wartości Ia dla tej lampy - muszę jakoś określić te widełki.
Dlatego kompletna karta ukaże się jutro albo w poniedziałek.
Uwagi:
1= -12V
2= -24V
- z racji braku katalogowego zakresu -Us1 dla EL34 w kołkownicy.
Stąd w karcie znajdują się DWA sąsiadujące otwory na kołki
Ej, chopy, ino mi tukej z łozpyndu nie wkulnonć dwóch (niekierzy godajom, ze ino kangur mo dwa puloki) sztekrów na roz bo bydzie i wielgi hajc i srogo gańba...

- wyniki pomiarów dla obydwu wartości bias-u (mniej-wiecej...

Ma to taką zaletę, że można () sprawdzić zachowanie się lampy w stanie przeciążenia.
Dla pełnowartościowej (NOS) lampy Ia przy -24V utrzymuje się w granicach 100mA, przy - 12V wzrasta do ok. 150mA.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 5...9 postów
Witam
Może mógłbym w czymś pomóc gdyż jestem posiadaczem takiego miernika a tym samym dowiedzieć się czy jest sprawny - przeleżał na półce w serwisie jak na swoje lata i wymienic sie informacjami na jego temat.
Może mógłbym w czymś pomóc gdyż jestem posiadaczem takiego miernika a tym samym dowiedzieć się czy jest sprawny - przeleżał na półce w serwisie jak na swoje lata i wymienic sie informacjami na jego temat.
Dysponuje:
miernikiem do pomiaru pojemności
DIRECT-READING CAPACITANCE METER TYPE WMP-2 1965 No 208
miernikiem do pomiaru indukcyjności
TYP MLR-2 1966 No 626
dwa dekadowe laboratoryjne wzorce indukcyjności
multimetr lampowy Elpo (brak lampy)
miernikiem do pomiaru pojemności
DIRECT-READING CAPACITANCE METER TYPE WMP-2 1965 No 208
miernikiem do pomiaru indukcyjności
TYP MLR-2 1966 No 626
dwa dekadowe laboratoryjne wzorce indukcyjności
multimetr lampowy Elpo (brak lampy)
-
- 1250...1874 posty
Karta EL34:
- proponuję ostatecznie przyjęcie -Us1 = -24V
W przypadku napięcia -12V dla niektórych lamp wskazania Ia dochodzą do końca skali miernika a nawet wychodzą po za jej zakres: trafiłem na kilka RFT o prądzie anodowym znacznie przekraczającym 100mA, dwie miały aż 120 i 125mA), po za tym przy -24V odczyt jest bezpośredni (dla zakresu 250mA miernik ma 5 działek co 50mA - więc nie wymaga przeliczania).
Pozostałe parametry bez zmian.
Przyjąłem zakres Ia od 80mA do 120mA kwalifikujący lampę jako pełnowartościową a conajmniej użytkowa (Ia =/< 80mA), wieczorem podmienię zdjęcie karty wstawiając już z zaznaczonymi "widełkami".
- proponuję ostatecznie przyjęcie -Us1 = -24V
W przypadku napięcia -12V dla niektórych lamp wskazania Ia dochodzą do końca skali miernika a nawet wychodzą po za jej zakres: trafiłem na kilka RFT o prądzie anodowym znacznie przekraczającym 100mA, dwie miały aż 120 i 125mA), po za tym przy -24V odczyt jest bezpośredni (dla zakresu 250mA miernik ma 5 działek co 50mA - więc nie wymaga przeliczania).
Pozostałe parametry bez zmian.
Przyjąłem zakres Ia od 80mA do 120mA kwalifikujący lampę jako pełnowartościową a conajmniej użytkowa (Ia =/< 80mA), wieczorem podmienię zdjęcie karty wstawiając już z zaznaczonymi "widełkami".
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 250...374 postów
Witam
Na wyposażeniu przyrządu była uniwersalna karta za pomocą jej można mając cokół wykonać pomiar dla każdej lampy , która ma podstawkę na płycie przyrządu.
Mam taką kartę
jozef234
Na wyposażeniu przyrządu była uniwersalna karta za pomocą jej można mając cokół wykonać pomiar dla każdej lampy , która ma podstawkę na płycie przyrządu.
Mam taką kartę
jozef234
-
- 1250...1874 posty
Jedno, co warto dobudować do tego miernika (bardziej wskaźnika-próbnika) to przejściówki dla lamp mocy - oktalek i nowalek ((podstawka -> cokół) z przewodami wyprowadzającymi anody i S2 umożliwiającymi pomiar faktycznego Ia przy pomocy dodatkowego "zaufanego" miernika.
Miernik "pokładowy" zwykle pokazuje różne pierdoły - zwłaszcza, gdy nie ma możliwości (z brak DTR-ki czy choćby jakiejś ściągi) prawidłowego skalibrowania przyrządu po jego naprawie czy rekonstrukcji.
Zrobiłem, sprawdziłem: takie przejściówki bardzo się przydają, zwłaszcza przy dobieraniu lampek do PP.
Miernik "pokładowy" zwykle pokazuje różne pierdoły - zwłaszcza, gdy nie ma możliwości (z brak DTR-ki czy choćby jakiejś ściągi) prawidłowego skalibrowania przyrządu po jego naprawie czy rekonstrukcji.
Zrobiłem, sprawdziłem: takie przejściówki bardzo się przydają, zwłaszcza przy dobieraniu lampek do PP.
-
- 50...74 posty
Kołek na foto -12v wg/mnie to -6vZoltAn pisze:................
1= -12V
2= -24V
- wyniki pomiarów dla obydwu wartości bias-u (mniej-wiecej...) pokrywają się - oczywiście dla -12 i -24V wartości Ia są w innych miejscach skali miernika, ale na szczęście są powtarzalne.
a kołek -24v to -12v
Proszę o porównanie z tą kartą co wychodzi.
Wyżej kartaKaKa pisze:jptz
-
- 1250...1874 posty
Będę musiał zajrzeć do swojego kompletu - dołączone zdjęcie jest dosyć niewyraźne.