Mesa DR 3 kanały
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Mesa DR 3 kanały
Coś w tej mesomanii jest, jadnakoż znajomy właściciel opisywanej wcześniej Mesy DR właśnie rozgląda się za innym piecem, pewnie kolejną Riverą. Inny znajomy bluesman wogóle Mesy nie poważa, dla niego tylko Fender się liczy. Wcale mu się nie dziwię, Mesa DR wogóle nie brzmi przy bluesowym graniu.
Fenomen Mesy DR zapewne z faktu popularności heavy i thrash metalu w Polsce wynika. Ale może się mylę...
Fenomen Mesy DR zapewne z faktu popularności heavy i thrash metalu w Polsce wynika. Ale może się mylę...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Tak. Miałem pisać, że to pewnie wina Metalliki. 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Postaram się odpowiedzieć na pytania. Gram generalnie okolice death metalu na 7 strunowym flame exg7. Coraz częściej w warunkach scenicznych. dlaczego ten wzmacniacz? Ponieważ odpowiada mi brzmienie (tak, wiem, nie będzie to to samo co oryginał, ale plus konstrukcji zbudowanej samemu jest taki, żę zawsze można poprawić to co nie pasuje). Co do budżetu to ciężko powiedzieć. Projekt jest przypuszczam trochę dłużej terminowy ponieważ nie mam odłożonych pieniędzy. Po kolei kupuję części które mi są potrzebne. Ale zamierzenie jest takie, żeby zamknąć się w okolicach 1500zł.VacuumVoodoo pisze:W tej i innych dyskusjach z cyklu "zrobie sobie wzmacniacz model XYZ" brakuje mi kilku rzeczy:
- nikt nie pyta potencjalnego delikwenta co, na czym i w jakich warunkach gra.
- Dlaczego akurat ten wzmacniacz a nie inny, bo jesli do grania w mieszkaniu dla babci na dobranoc to raczej moze nie Mesa DR/TR, predzej chyba Road King
- no i jaki budzet jest przeznaczony na projekt. (jaki by nie byl nalezy zwiekszyc)
lukasz_t - dzięki za pomoc. Z tego co widzę to nie ma 25k logarytmicznych. Ale niedługo będę kupować i odezwę się w tej sprawie.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Haslo 'podwujny' to juz w ogole zabijaMarvel pisze:(...)We wzmacniaczu zasosowany jest podwujny zasilacz(tzn. prostownik prądu albo na lampie elektronowej lub na diodach krzemowych rozwiązania znane i stosowane we wzmacniaczach MESA BOOGIE DUAL RECTIFIER).

Gimli

Popatrz tez tutaj odnosnie cen... Obawiam sie, ze Twoim budzetem 100W nie da rady... Ale powodzenia!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Jeśli poważnie chcesz budować ten wzmacniacz, to proponuję nie zaczynać od potencjometrów, tylko od transformatorów. Bo z trafami jest ogrooomny problem i to nie tylko w Polsce, ale i w Europie. A sprowadzając z USA płaci się cło już od wartości 22 Euro...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Z tego co się orientuję, to Soldano jest modyfikacją Marshall-a, Mesa(przester) modyfikacją Soldano, Czyli wniosek taki, żebyś kupił trafa do Marshall-a. W amptone uważaj na rozmiary 25kL bo otwór montażowy mają na ponad 9mm, nie jak pozostałe na 8mm.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
OT
) za przesylke ode mnie...
Co ciekawe, nawet jeden 1MA mial 9mm a pozostale 8mm... Nie mowie natomiast, ze to jakis wielki problem 
Koniec OT
Nie tylko z USA... Przekonalem sie o tym bolesnie nie dalej jak wczoraj (Rodzice zaplacili w PL ponad 650PLN cla i podatku VATMarvel pisze:A sprowadzając z USA płaci się cło już od wartości 22 Euro...

Nadzialem sie na to samo w mojej konstrukcjilukasz_t pisze:uważaj na rozmiary 25kL bo otwór montażowy mają na ponad 9mm, nie jak pozostałe na 8mm.

Koniec OT

Ostatnio zmieniony wt, 2 marca 2010, 22:56 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Oczywiście jeśli budujesz Mesę DR, to kup trafa do Mesy DR.lukasz_t pisze:Czyli wniosek taki, żebyś kupił trafa do Marshall-a.
Tamtych już nie ma. Teraz wszystkie potencjometry Alpha 24mm pasują do otworów 8mm.lukasz_t pisze:W amptone uważaj na rozmiary 25kL bo otwór montażowy mają na ponad 9mm, nie jak pozostałe na 8mm.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Samodzielnie zbudować mesę jest możliwe, to kwestia wiedzy, umiejętności, pieniędzy, czasu i samozaparcia - LINK
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Z elektrolitami już wcześniej wiedziałem (po przeglądaniu pozostałych wątków na temat tego wzmacniacza), ale dzięki za zwrócenie uwagi. Zwróć uwagę, że inny potencjometr jest użyty w kanale czystym który znacznie różni się od pozostałych dwóch. Według mnie to może być powód innego potencjometru. Jednak jeśli rzeczywiście byłby błąd to wymiana go na inny po skończeniu nie będzie problematyczna. 
Transformatory nie będą oryginalne. Schemat trafa głośnikowego wziąłem z powyższego linka. Póki co założę ten. Jeśli nie będzie mnie to satysfakcjonować, może kupię oryginał. Póki co staram się znaleźć kompromis między ceną a wykonaniem. Wiem, że wpłynie to na dźwięk, ale wierzę, że uda mi się uzyskać satysfakcjonujące mnie brzmienie.
Dzięki za info odnośnie potencjometrów, chociaż do tej pory nie wiem, czy będą bezpośrednio lutowane do PCB, czy może jak w oryginale na przewodach.

Transformatory nie będą oryginalne. Schemat trafa głośnikowego wziąłem z powyższego linka. Póki co założę ten. Jeśli nie będzie mnie to satysfakcjonować, może kupię oryginał. Póki co staram się znaleźć kompromis między ceną a wykonaniem. Wiem, że wpłynie to na dźwięk, ale wierzę, że uda mi się uzyskać satysfakcjonujące mnie brzmienie.
Dzięki za info odnośnie potencjometrów, chociaż do tej pory nie wiem, czy będą bezpośrednio lutowane do PCB, czy może jak w oryginale na przewodach.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Marvel ty chcesz chyba kolegę z torbami puścić, wiesz ile takie trafo kosztuje(wiesz na pewno) już taniej używaną całą mesę lepiej kupić. Co do cła, to ostatnio kumplowi zegarek nówkę na ebayu kupiłem i dogadałem się z babą żeby nie pisała ceny bo cło i w ogóle dłużej idzie i ona napisała jednak cenę, ale zakreśliła że darowizna i kumpel nawet złotówki dla państwa nie dał.Z resztą do mnie jak rodzinka paczki wysyłała to nigdy nic nie płaciłem( różne rzeczy nowe i używane). A Alphy 9,5mm są nadal(tylko wartość 25kL)nawet na oko łatwo je rozpoznać bo mają bolec kierunkowy z blaszki ocynkowanej na złoto, a nie z aluminium.
No ale schemat słabo chyba będzie grał...Gimli pisze:Transformatory nie będą oryginalne. Schemat trafa głośnikowego wziąłem z powyższego linka. Póki co założę ten.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Jeśli chodzi o trafa to napisz może do Pana Leszka Ogonowskiego. Ja u niego zamawiałem trafa i jestem z nich bardzo zadowolony.
- schizwania
- 100...124 posty
Mam pytanie : Czy zamawiałeś właśnie trafo głośnikowe pod 100W wzmacniacz high-gain? jeśli tak to możesz napisać na jakiej kształtce było oparte (wymiary), ..... Znam trafa pana Leszka Ogonowskiego, ale z konstrukcji opartej na 1xEL34 (fender, atomic) i też polecam. Aktualnie buduje wzmacniacz 100W i rozglądam się za sprawdzonym 'krajowym' rozwiązaniem Do High-Gain'a.Ghost_CO pisze:Jeśli chodzi o trafa to napisz może do Pana Leszka Ogonowskiego. Ja u niego zamawiałem trafa i jestem z nich bardzo zadowolony.
Thereminator pisze:Samodzielnie zbudować mesę jest możliwe, to kwestia wiedzy, umiejętności, pieniędzy, czasu i samozaparcia - LINK
Jeszcze jedna kwestia....w projekcie zamieszczonym w linku jest "schemat" trafa....swego czasu był on zamieszczony "oficjalnie" na stronie Toma.... czy ktoś może ma, miał styczność z tym trafem ? Czy to dobra propozycja ?
A dla usera Gimli szczere słowa zachęty i powodzenia w budowie tego potwora.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Szczerze to wątpię żeby pan Leszek Ogonowski miał przyjemność rozbebeszać trafo z Mesy i spisał sobie dane. Tak w ogóle trafa do DR TR, to nie simulclass, końcówka jak dla mnie to zwykły Marshall, szkoda zachodu.