wzmacniacz na ecc83 i el84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: wzmacniacz na ecc83 i el84
Nie ma co siedzieć i płakać że nie działa. Trzeba wytropić usterkę. Podaj na początek napięcia stałe na wszystkich elektrodach obu lamp.
Jak słyszysz buczenie to pewnie stopień mocy jest w miarę OK. Czy dotknięcie siatki sterującej lampy mocy powoduje słyszalne brumienie?
Jak słyszysz buczenie to pewnie stopień mocy jest w miarę OK. Czy dotknięcie siatki sterującej lampy mocy powoduje słyszalne brumienie?
-
- 375...499 postów
masz racje, błąd jest napewno mój, ale gdzie go szukać? co to może byc?
rezystory napewno są sprawne, wszystkie sprawdzalem omomierzem, co do kondenstatorów nie jestem pewien, moge je wymienic na nowe (elektrolity bo ceramiki podobno sie nie psują a jak juz to widać to po nich)
rezystory napewno są sprawne, wszystkie sprawdzalem omomierzem, co do kondenstatorów nie jestem pewien, moge je wymienic na nowe (elektrolity bo ceramiki podobno sie nie psują a jak juz to widać to po nich)
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
matmax426 pisze:gdzie go szukać?
jetrotull pisze:Podaj na początek napięcia stałe na wszystkich elektrodach obu lamp.
-
- 3125...6249 postów
Może. Może też go w ogóle nie być, podobnie jak C4 - przy gramotnym montażu i dobrych lampach. Wzmacniacz powinien działać też bez C5, C7 (również bez R10), C8, R1 i R7.matmax426 pisze:jeszcze jedno pytanie, czy C3 moze mieć pojemność 220n ?
Jest dość duża swoboda w doborze wartości elementów, może poza rezystorami katodowymi i anodowym triody.
W zasilaczu możesz nie montować C101 i całej tej baterii elektrolitów, wystarczą dwa po 220µF z rezystorem w górnej galęzi zapewniającym pożądane napięcie.
_
-
- 375...499 postów
nie jestem pewien która nóżka to siatka sterująca w el84, domyśliłem się ze to 2. po jej dotknięciu nic nie brumi
podać napięcie stałe na wszystkie elektrody zrozumiem że mam zmienić układ.
jaka ma mieć to napięcie wartość? i co dalej?
podać napięcie stałe na wszystkie elektrody zrozumiem że mam zmienić układ.
jaka ma mieć to napięcie wartość? i co dalej?
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Datasheet EL84: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL84.pdf i generalnie tysiąca innych lamp zawsze tu: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/vs.html
Rysunki przedstawiają zawsze widok od spodu lampy.
Nie przerabiaj wzmacniacza tylko zwyczajnie włącz zasilanie i po rozgrzaniu się lamp zmierz napięcia (po przymocowaniu czarnej końcówki multimetru do masy np. krokodylkiem, schowaniu jednej ręki do kieszeni i operując czerwoną końcówką za pomocą jednej ręki!) na anodach i katodach lamp. Prawidłowe wartości są przecież podane w artykule.
Rysunki przedstawiają zawsze widok od spodu lampy.
Nie przerabiaj wzmacniacza tylko zwyczajnie włącz zasilanie i po rozgrzaniu się lamp zmierz napięcia (po przymocowaniu czarnej końcówki multimetru do masy np. krokodylkiem, schowaniu jednej ręki do kieszeni i operując czerwoną końcówką za pomocą jednej ręki!) na anodach i katodach lamp. Prawidłowe wartości są przecież podane w artykule.
_
-
- 3125...6249 postów
Podaj napięcia na elektrodach (podaj na forum jakie napięcia występują na elektrodach) a nie podaj napięcie na elektrody... 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
To mnie troche zmyłiłomatmax426 pisze:Podaj na początek napięcia stałe na wszystkich elektrodach obu lamp.

Dziękuje za porady

Zrobie to wszystko raczej dopiero jutro bo jade dziś na urodziny do kumpla
pozdrawiam!
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 9375...12499 postów
Na kacu to ty lepiej do wzmacniacza nie podchodź.
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
Sukces!
Wzmacniacz zadziałał dzięki pomocy kolegi
Jaki był problem? Źle podłączyłem EL84… na szczęście jej nie uszkodziłem i wszystko gra
Zasilaczowi zrobiłem Płytkę bo pajączek mnie denerwował i był trochę niebezpieczny. Wiem że płytka mogła być miesza ale miałem taki kawałek laminatu i nie chciało mi się go ciąć. Radiator na rezystorze chyba jest zbędny bo po kilkudziesięciu minutach testowania wzmacniacza najpierw źródłem audio a potem gitarą był ledwie ciepły
Dodałem 1uF kondensator na wejściu
Trafo głośnikowe sprawuje się świetnie! Ledwie się nagrzało, trafo sieciowe było najcieplejsze z całego układu ponieważ przy jakichkolwiek przyłączeniach lub przeróbkach (inny zestaw głośników lub wejście pod gitarę) wyłączaliśmy tylko napięcie anodowe
Dziękuje wszystkim za pomoc, rady i zainteresowanie tematem
Jeszcze o mnie usłyszycie hi hi
Mam kolejne pytanie: jak dobrać parametry układu RC w sprzężeniu zwrotnym? Obecnie są R 1K i C 47n i zdaje mi się ze tnie trochę góry
Wzmacniacz zadziałał dzięki pomocy kolegi
Jaki był problem? Źle podłączyłem EL84… na szczęście jej nie uszkodziłem i wszystko gra
Zasilaczowi zrobiłem Płytkę bo pajączek mnie denerwował i był trochę niebezpieczny. Wiem że płytka mogła być miesza ale miałem taki kawałek laminatu i nie chciało mi się go ciąć. Radiator na rezystorze chyba jest zbędny bo po kilkudziesięciu minutach testowania wzmacniacza najpierw źródłem audio a potem gitarą był ledwie ciepły
Dodałem 1uF kondensator na wejściu
Trafo głośnikowe sprawuje się świetnie! Ledwie się nagrzało, trafo sieciowe było najcieplejsze z całego układu ponieważ przy jakichkolwiek przyłączeniach lub przeróbkach (inny zestaw głośników lub wejście pod gitarę) wyłączaliśmy tylko napięcie anodowe
Dziękuje wszystkim za pomoc, rady i zainteresowanie tematem

Jeszcze o mnie usłyszycie hi hi

Mam kolejne pytanie: jak dobrać parametry układu RC w sprzężeniu zwrotnym? Obecnie są R 1K i C 47n i zdaje mi się ze tnie trochę góry
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 6250...9374 posty
Gratuluję rozwiazania problemu. Zdjęcia wprowadzają małe zamieszanie - wzmacniacz jest do audio, chyba nie testowaliscie go z gitarą?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
No i, nomen omen, gra gitara!
Radiator na cegiełkach faktycznie niepotrzebny, gdy ja składałem ten wzmacniacz lata temu to nie było o nim mowy w opisie a prądy i napięcia nie uległy zmianie. Nawiasem mówiąc to co widać na stronie to jest chyba trzecia czy czwarta poprawka, np. początkowo nie było w ogóle trybu pentodowego.
Thereminator, skoro Czerwone Gitary swoje pierwsze koncerty grały na radiach "Stolica"...

Radiator na cegiełkach faktycznie niepotrzebny, gdy ja składałem ten wzmacniacz lata temu to nie było o nim mowy w opisie a prądy i napięcia nie uległy zmianie. Nawiasem mówiąc to co widać na stronie to jest chyba trzecia czy czwarta poprawka, np. początkowo nie było w ogóle trybu pentodowego.
Thereminator, skoro Czerwone Gitary swoje pierwsze koncerty grały na radiach "Stolica"...

_
-
- 6250...9374 posty
Swój pierwszy bas ogrywałem na Sarabandzie
Niemniej pod gitarę zbudowałbym wzmacniacz gitarowy a nie audio.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
wiem ze ten wzmacniacz jest audio ale kolega nalegał żeby podpiać doń gitare i powiem szczerze że sprawuje sie z nią całkiem znosnie 
mimo to do gitary wole zrobić cos innego, najlepiej jakis układ Marshall'owski z ECC83 w peampie i pushpull z EL34 w końcówce

mimo to do gitary wole zrobić cos innego, najlepiej jakis układ Marshall'owski z ECC83 w peampie i pushpull z EL34 w końcówce
Ω µ Π φ α β ε ω