Lampy do wzmacniacza (jakie wybrać?) (12ax7,6l6GC,El34)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Lampy do wzmacniacza (jakie wybrać?) (12ax7,6l6GC,El34)
Podejrzewam, że chodziło o Czechosłowację 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 9375...12499 postów
Tego państwa też nie ma... noże o NRD? A tak zapomniałem też nie istnieje... Jak widać obecną produkcję zdominowały byty nieistniejące 

-
- 625...1249 postów
To prawda że nie ma już Jugosławii, pogooglowałem trochę i okazało się że fabryka znajduję się w Serbii. Jeszcze zobaczyłem ostatnio że Sophia Electric zaczęła klepać ecc83, ale jakoś audiodebilnie drogie, można parę Tfk kupić Nos i przypomniało mi się o Tech-Tube, ale coś niepokojąco długo ich strona nie działa.
-
- 10...14 postów
http://www.sklep.lampyelektronowe.pl/?27,el34-jj
Myślałem o tych lampach co powiecie widzę że cena nie jest wysoka ale czy warto ?
Mam też problem jak wielu gitarzystów z głośnością na scenie kiedy gram w barze odkręcam gałkę głośności tak żeby piec brzmiał optymalnie, wiadomo że lampa musi być głośna żeby wszystko hulało
Ale na scenie z nagłośnieniem zawsze ta sama bolączka czyli akustyk prosi o ściszenie pieca, wtedy gała w dół ale niestety brzmienie pieca na tym cierpi
Ktoś mądry poradził mi żebym wyją jedną parę lamp mocy. Pytanie czy nic się nie popsuje i czy faktycznie piec będzie grał ciszej ale z tą samą barwą przy podobnym ustawianiu volume ?
Myślałem o tych lampach co powiecie widzę że cena nie jest wysoka ale czy warto ?
Mam też problem jak wielu gitarzystów z głośnością na scenie kiedy gram w barze odkręcam gałkę głośności tak żeby piec brzmiał optymalnie, wiadomo że lampa musi być głośna żeby wszystko hulało

-
- 6250...9374 posty
Z tą mądroscią to bym polemizował, ewentualnie "mądry inaczej"...vai86 pisze:(...)Ktoś mądry poradził mi żebym wyją jedną parę lamp mocy.(...)
-
- 625...1249 postów
Lamp nie wyjmuj dla świętego spokoju, bo teoria jest taka że może się spalić trafo głośnikowe, ja akurat gram od jakiegoś czasu na dwóch zamiast na czterech i nic - ale tobie tego nie polecam( jak już mówiłem wcześniej). Na dwóch lampach i tak nie będzie wcale ciszej, także nie wiele to pomoże. Co do tych lamp z linka, to ja takie kupiłem i mam je do tej pory, ale dla mnie kiepsko grają( moje subiektywne odczucie i mogę się mylić) jakbyś kupił je w stanach to pewnie byłaby różnica z resztą na tym forum nie pytaj jaka lampa jak gra, ale raczej jak to zmierzyć, o to co chcesz się dowiedzieć powinieneś napisać na audiostereo, tylko tam jest dużo pokręconych świrów na tym punkcie(o wiele bardziej niż ja), więc będzie lepiej jak wydasz parę diengów i kupisz pięć quartetów różnych lamp w tym nos np. Mullardów za 400S jak dobrze trafisz
.

-
- 10...14 postów
Aha, rozumiem
a jeżeli chodzi o tą lampę w linku to co sądzicie? jak się ma do innych bo cena przyzwoita

-
- 375...499 postów
Nie jest tak źleThereminator pisze:Z tą mądroscią to bym polemizował, ewentualnie "mądry inaczej"...vai86 pisze:(...)Ktoś mądry poradził mi żebym wyją jedną parę lamp mocy.(...)

Wraz z wyjęciem dwóch skrajnych lub dwóch wewnętrznych lamp trzeba kolumnę 8 omową przepiąć we wzmacniaczu do gniazda 4 omy albo przełącznik impedancji nastawić na 4 omy. Pozostałe lampy będą "widziały" właściwą dla nich impedancję obciążenia. Analogicznie kolumnę 16 om podpiąć pod gniazdo 8 om. Żadna filozofia.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 500...624 posty
A propos materiału nóżek to:
Korozja na styku dwóch różnych metali występuje na skutek przechodzenia jonów z jednego metalu do drugiego i nie ma znaczenia jakie są to dwa metale zawsze się to dzieje. Zjawisko występuje z powodu różnej elektroujemności metali tabelę tej właściwości można znaleźć w tablicach chemicznych. Zasada jest taka, że im większa różnica elektroujemności tym ogniwo ma większe napięcie i przechodzenie (czyt. korozja) występuje szybciej.
Co do złota to stosuje się je głównie ze względu na to że jest miękkie a nie dlatego że nie patynuje. Bo jeśli zestawimy odpowiednie ogniwo to tez pokryje się nalotem. Miękki metal łatwiej łapie kontakt jak to napisał kolega kiepura47-51 i to jest główny powód stosowania go do złącz.
A co do lamp które wybrałeś to dobre jak każde inne
A jeśli masz zapędy "audiofilskie" to różnicę odczujesz po kilku(nastu) próbach z innymi producentami, a zadowolenie najprawdopodobniej będzie rosło proporcjonalnie do ubytku gotówki w portfelu 
Korozja na styku dwóch różnych metali występuje na skutek przechodzenia jonów z jednego metalu do drugiego i nie ma znaczenia jakie są to dwa metale zawsze się to dzieje. Zjawisko występuje z powodu różnej elektroujemności metali tabelę tej właściwości można znaleźć w tablicach chemicznych. Zasada jest taka, że im większa różnica elektroujemności tym ogniwo ma większe napięcie i przechodzenie (czyt. korozja) występuje szybciej.
Co do złota to stosuje się je głównie ze względu na to że jest miękkie a nie dlatego że nie patynuje. Bo jeśli zestawimy odpowiednie ogniwo to tez pokryje się nalotem. Miękki metal łatwiej łapie kontakt jak to napisał kolega kiepura47-51 i to jest główny powód stosowania go do złącz.
A co do lamp które wybrałeś to dobre jak każde inne

-
- 625...1249 postów
no - najlepiej za te lampy dać 500zł - to różnica w brzmieniu będzie większa.rufio pisze:a zadowolenie najprawdopodobniej będzie rosło proporcjonalnie do ubytku gotówki w portfelu
-
- 3125...6249 postów
A głośnośc spadnie o całe 3dBAnTech pisze:Nie jest tak źleThereminator pisze:Z tą mądroscią to bym polemizował, ewentualnie "mądry inaczej"...vai86 pisze:(...)Ktoś mądry poradził mi żebym wyją jedną parę lamp mocy.(...)![]()
Wraz z wyjęciem dwóch skrajnych lub dwóch wewnętrznych lamp trzeba kolumnę 8 omową przepiąć we wzmacniaczu do gniazda 4 omy albo przełącznik impedancji nastawić na 4 omy. Pozostałe lampy będą "widziały" właściwą dla nich impedancję obciążenia. Analogicznie kolumnę 16 om podpiąć pod gniazdo 8 om. Żadna filozofia.

-
- 375...499 postów
Noo, ale przynajmniej lampy nie będą się "pocić" 

µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 6250...9374 posty
To wiem i ja, ale kolega nie wspomniał nic o tym, że mu to również doradzono. A różnica głośności praktycznie żadna.AnTech pisze:Nie jest tak źleThereminator pisze:Z tą mądroscią to bym polemizował, ewentualnie "mądry inaczej"...vai86 pisze:(...)Ktoś mądry poradził mi żebym wyją jedną parę lamp mocy.(...)![]()
-
- 10...14 postów
czyli z niektórych wypowiedzi wynika ze lepsze będą jak najtańsze lampy bo i tak samo będą grały a nie zapłacimy za nadruk z logiem firmy "X" czy "Y" ?
-
- 3125...6249 postów
Nie zapominaj, że grasz TY, a nie lampy. O wiele większy wpływ na brzmienie mają pickupy, głośnik, czy nawet kabel od gitary (jeśli ma dużą pojemność, to tworzy filtr dolnoprzepustowy i obcina górę). Nie mówiąc o badziewnych efektach gitarowych bez true-bypassu czy zasilaniu wszystkich efektów z pojedynczego zasilacza.vai86 pisze:tak samo będą grały
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com