Otwieranie linków (wydzielone z "czego słuchamy")
Moderator: gsmok
-
- 6250...9374 posty
Re: Otwieranie linków (wydzielone z "czego słuchamy")
Czy nie masz środkowego klawisza w myszce? Czy trudno Ci wcisnąć ctrl+klawisz lewy myszy żeby otwarł Ci się link w nowym oknie? To są dwa sposoby na otwarcie linku w nowej zakładce.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Ale tu chodzi raczej o standard, bo praktycznie na wszystkich forach po zwykłym kliknięciu link otwiera się w nowym oknie. Tu musiałem się przyzwyczaić klikać kółkiem, a i tak zdarza mi się, po obejrzeniu np. obrazka, zamknąć całe forum. Na szczęście Opera ma otwieranie ostatnio zamkniętych kart, ale i tak jest to trochę irytujące...
Zgadzam się w pełni ze zdaniem MalKontenta.
Zgadzam się w pełni ze zdaniem MalKontenta.
-
- 1250...1874 posty
Trzeba sobie wyrobić nawyk klikania w linki zawsze środkowym przyciskiem.
To omija wszelkie standardy i niestandardy, okna zawsze otwierają się tak samo - w nowej zakładce czy nowym oknie. Niezależnie od ustawień samej strony.
Ogólnie przyjętym zwyczajem jest otwieranie się linków do własnej strony (np. inny temat na forum) w tym samym oknie, zewnętrznych w innym.
Ale nie można tu mówić praktycznie o żadnym standardzie, bo prawie każde forum/engine ma to rozwiązane inaczej, są nawet takie gdzie linki otwierają się w wyskakującej ramce. Stąd zależnie co i gdzie ktoś odwiedza, przyzwyczajenia będą różne, a każdy chyba woli to do czego jest przyzwyczajony...
To omija wszelkie standardy i niestandardy, okna zawsze otwierają się tak samo - w nowej zakładce czy nowym oknie. Niezależnie od ustawień samej strony.
Ogólnie przyjętym zwyczajem jest otwieranie się linków do własnej strony (np. inny temat na forum) w tym samym oknie, zewnętrznych w innym.
Ale nie można tu mówić praktycznie o żadnym standardzie, bo prawie każde forum/engine ma to rozwiązane inaczej, są nawet takie gdzie linki otwierają się w wyskakującej ramce. Stąd zależnie co i gdzie ktoś odwiedza, przyzwyczajenia będą różne, a każdy chyba woli to do czego jest przyzwyczajony...
Trzeba go najpierw mieć heheFurman Zenobiusz pisze:Trzeba sobie wyrobić nawyk klikania w linki zawsze środkowym przyciskiem.
-
- 6250...9374 posty
A rolkę masz? W większosci myszy można ją skonfigurować jako trzeci przycisk.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
Przecież wciskana rolka to trzeci przycisk bez potrzeby konfiguracji i jest tak w każdej myszce która ją posiada, nawet w myszkach które mają po 20 przycisków jest to zawsze M3.
To akurat standard, głównie na potrzeby gier.
To akurat standard, głównie na potrzeby gier.
-
- moderator
Ok, a co z laptokiem, który z reguły ma przyciski w liczbie dwóch?
-
- 1250...1874 posty
'Cinżko jest'.
Podłącza się zwykłą myszkę, korzystanie z touchpada/joysticka to taka lipa, że akurat otwieranie linków prawym czy z controlem niewielką robi różnicę.
Podłącza się zwykłą myszkę, korzystanie z touchpada/joysticka to taka lipa, że akurat otwieranie linków prawym czy z controlem niewielką robi różnicę.
-
- 6250...9374 posty
Nie czytacie co napisałem. Starczy wkliknąć CTRL+lewy przycisk tocz pada i otwiera się w nowym oknie.Piotr pisze:Ok, a co z laptokiem, który z reguły ma przyciski w liczbie dwóch?
Ja mam wyrobiony nawyk klikania na link środkowym przyciskiem (czy to rolką czy kombinacją klików) i Ty Brencik też byś to sobie mógł to wyrobić ale po co jak można ponarzekać i wymagać od Admina żeby się dostosował do Ciebie?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
Re: Czego słuchamy
Możesz: CTR+klik lub prawoklik i opcja z menu. A jak ci się chce to możesz skonfigurować przeglądarkę, żeby _każdy_ link otwierała w nowym oknie.Brencik pisze:A ja nie mogę decydować, bo się otwierają w tym samym! Dziadostwo!nixie2 pisze:Dyktatortszczesn pisze:To _JA_ decyduję czy ma się otworzyć w tym samym oknie/zakładce czy w innym.![]()
Re: Czego słuchamy
Nie szybciej i łatwiej zrobić to w mechanizmie forum? Chyba to będzie lepsze i szybsze rozwiązanie niż gdyby każdy z tysięcy użytkowników musiał u siebie to zmieniać (czas operacji zamiast minuty byłby łącznie dla wszystkich równy kilkaset godzin (praca komputerów, zużycie prądu itp).tszczesn pisze:
A jak ci się chce to możesz skonfigurować przeglądarkę, żeby _każdy_ link otwierała w nowym oknie.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Podzielam zdanie Brencika...
Jak ktoś korzysta z kilku innych for (forów??) to ciężko jest się przestawić na działanie triody pod tym względem (po prostu odruchowo robi się pewne czynności).
Naprawdę jest to irytujące
Jak ktoś korzysta z kilku innych for (forów??) to ciężko jest się przestawić na działanie triody pod tym względem (po prostu odruchowo robi się pewne czynności).

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 6250...9374 posty
Irytujące są Wasze wymagania, wyróbcie sobie nawyk otwierania linków za pomocą środkowego klawisza a problemu nie będzie. Owszem jest dużo forów i stron internetowych ale naprawdę duuużo ma tak że link otwiera się w tym samym oknie.ufoglonojad pisze:Witam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Nie mam środkowego klawisza (i z tego co widzę nie tylko ja)...
Na dobrą sprawę to już nie pamiętam jak się posługiwać myszką
Brencik, zapodałeś temat, to może po prostu zrób ankietę? Niech się ogół wypowie...
Na dobrą sprawę to już nie pamiętam jak się posługiwać myszką

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 6250...9374 posty
Dobry Panie Boże przetrzyj oczy tym którzy nie widzą!!!ufoglonojad pisze:Nie mam środkowego klawisza (i z tego co widzę nie tylko ja)...
Na dobrą sprawę to już nie pamiętam jak się posługiwać myszką![]()
Brencik, zapodałeś temat, to może po prostu zrób ankietę? Niech się ogół wypowie...
Piszę po raz trzeci albo któryś z koleii że wystarczy wcisnąć CTRL równocześnie z kliknięciem myszki lewym klawiszem (czy też tocz pada). Nie czytacie co napisałem bo napisałem to już któryś raz z koleii. Spróbuj Jarku.
To samo napisał Trzczsen post wyżej

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU