ciekawe dwa schemaciki - prosze o opinie

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: ..

Post autor: jdubowski »

mario_34 pisze:ten pierwszy to schemat jakiegos wzmacniacza produkowanego seryjnie.
Po co tam są te wtórniki emiterowe w zasilaczu polaryzacji???
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: tomix »

A może zainteresuje Ciebie ten schemat?

Schemat dostępny jest w załączniku.
Jest to układ zaprojektowany przez Andrzeja Piwowarczyka (Amplifon).

Co sądzicie o tym układzie?
Jestem w trakcie kompletowania elementów do tego projektu i będe go w najbliższym czasie składał. Zależy mi przede wszystkim na czystym brzmieniu wzmacniacza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 3 stycznia 2005, 19:56 przez tomix, łącznie zmieniany 2 razy.
mario_34
50...74 posty
50...74 posty

..

Post autor: mario_34 »

niestety nie udało mi sie go sciagnac. Brak dostepu.
Moze wrzuc na forum jesli nie jest plik wielki.
Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

Umieściłem schemat w załączniku w poście powyżej.
Jeśli będziesz zainteresowany szczegółami to mogę podesłać Tobie plik - jest on w formacie *.pdf i nie mogłem go dodać na forum.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Witam,
ten pierwszy wzmacniacz to przypomina trochę Magnum SE, tylko w nim były lampy El 509.
Mając taką "kupę" lamp i stali to można zrobić lepszy PP (100 W gwarantowane).
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

tomix pisze:Jest to układ zaprojektowany przez Andrzeja Piwowarczyka (Amplifon).
Co sądzicie o tym układzie?
Sądzimy że tam jest kilka błedów kreślarskich i nie tylko:
- trafo jest ultralinearne, ale siatki drugie są połączone przez oporki z anodami, zamiast z odczpami UL.
- jedna z triod stopnia driverowego jest narysowana odwrotnie
- w schemacie zasilacza (schemat w oryginalnym materiale z EP) brak oporków wyrównujących na elektrolitach połączonych szeregowo.
mario_34
50...74 posty
50...74 posty

..

ja jeszcze raz wstawie ten adresik

http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/wzm1.htm

postanowilem zrobic ten. Od zamiarow do wykonania jeszcze daleko -

Ale moze razem bedziemy robic - proponuje ten uklad - jest bardzo podobny do podanego wyzej. Uklad jest sprawdzony przez tamtego pana - ba - sa fotki - jak to mniej wiecej wyglada - widac ze dziala. Czyli ktos juz przetarł szlaki . Zastanawiam sie nad kontaktem z tym Panem w celu porozmawiania przez telefon albo gg.
Narazie montuje zasilacz. nie mam jeszcze lamp ani trafek (kasa) , musze poczekac na fundusze.

A mam jeszcze jedno pytanie - po co sa te odczepy "ultralinearne" i czy cos sie stanie jesli te siatki podlacze przez jakis opor do+. Jaka to odgrywa role w pracy lampy albo w jakosci dzwieku. Czy moglby mi to ktos w miare krociutko wyjasnic. Czy to jakies sprzezenie zwrotne lub cos w tym stylu.......

W innym poscie zapytalem - ale moze sie powtorze tu - czy swietokradztwem bedzie zastapienie EL34 PL36. Wiem ze charakterystyki moga byc inne. Czy jak bede mial oscyloskop, generator i miernik znieksztalcen to moze dam rade :)

lampy te sa znaczaco tansze.... szczegolnie do pierwszych zabaw z lampowcami. Jak ją szlag trafi to mniejsza szkoda
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

mario_34 pisze:http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/wzm1.htm
postanowilem zrobic ten. Od zamiarow do wykonania jeszcze daleko -
Ale moze razem bedziemy robic - proponuje ten uklad - jest bardzo podobny do podanego wyzej.
Bo to wszystko są odmiany opracowanego w latach 40-tych przez Williamsona, cechą charakterystyczną jest istnienie między odwracaczem a lampami końcowymi dodatkowego stopnia wzmocnienia.

Więcej tu:
http://www.xs4all.nl/~ideas/amps/
mario_34 pisze: Uklad jest sprawdzony przez tamtego pana - ba - sa fotki - jak to mniej wiecej wyglada - widac ze dziala. Czyli ktos juz przetarł szlaki . Zastanawiam sie nad kontaktem z tym Panem w celu porozmawiania przez telefon albo gg.
"Ten Pan" pisuje tutaj pod nickiem gsmok ;))
mario_34 pisze: A mam jeszcze jedno pytanie - po co sa te odczepy "ultralinearne" i czy cos sie stanie jesli te siatki podlacze przez jakis opor do+. Jaka to odgrywa role w pracy lampy albo w jakosci dzwieku.
Siatki drugie możasz podłączyć przez oporki do plusa zasilania, do odczepów ultralinearnych albo wreszce do anod (pentody w połączeniu triodowym).
Zwróć jednak uwagę że w każdym z tych połączeń optymalna impedancja dopasowania (a co za tym idzie - przekładnia transformatora) będzie inna.
mario_34 pisze: Czy moglby mi to ktos w miare krociutko wyjasnic. Czy to jakies sprzezenie zwrotne lub cos w tym stylu.......
Dokładnie tak - część napięcia wyjściowego (zwykle 43%) jest podawana na siatki drugie, przyczyniając się do poprawienia liniowości charakterystyki lampy.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Witam
mario_34 pisze:
Ale moze razem bedziemy robic - proponuje ten uklad - jest bardzo podobny do podanego wyzej. Uklad jest sprawdzony przez tamtego pana - ba - sa fotki - jak to mniej wiecej wyglada - widac ze dziala. Czyli ktos juz przetarł szlaki . Zastanawiam sie nad kontaktem z tym Panem w celu porozmawiania przez telefon albo gg.
Ten pan aktywnie się udziela na tym forum.(GSMOK)Myślę, że chętnie pomoże. Poza tym jestem ciekaw wyników pomiarów.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn, 3 stycznia 2005, 21:56 przez OTLamp, łącznie zmieniany 4 razy.
mario_34
50...74 posty
50...74 posty

..

czyli tłumacząc na jezyk potoczny - bedzie czyściej grało i mniejsze beda zniekształcenia ..... Dzieki za wyjasnienie.

Tak dlugo sie zastanawiam nad tym ukladem bo to ma być ładny docelowy wzmacniacz zamiast starego soniaka na stkach. Fakt ze on tez ładnie gra - ale.... Sprobowac trzeba.
najpierw myslalem o klasie A. Ale widze ze to juz odchodzi powoli -i takich sie mało robi. ....
Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

mario_34 pisze:http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/wzm1.htm
postanowilem zrobic ten. Od zamiarow do wykonania jeszcze daleko - Ale moze razem bedziemy robic
Właśnie miałem Tobie zaproponować wspólną pracę nad wzmacniaczem, którego schemat podałem w załączniku :D
Zgromadziłem już wszystkie elementy pod moją konstrukcję, zamówiłem już trafo sieciowe, więc teraz już trochę za późno abym wycofał się z tego schematu. Dodatkowo jestem na etapie projektowania transformatorów głośnikowych do niego.
mario_34 pisze:lampy te sa znaczaco tansze.... szczegolnie do pierwszych zabaw z lampowcami. Jak ją szlag trafi to mniejsza szkoda
Porozglądaj się na giełdach, poszukaj na allegro. Ja kupiłem dwa komplety lamp EL34 (po 4 sztuki) za około 30zł komplet. Są używane ale do testów będą wystarczające. Może mi się uda wybrać z tych ośmiu sztuk dwie pary o zbliżonych parametrach - w układach przeciwsobnych jest to bardzo ważne.
jdubowski pisze:Sądzimy że tam jest kilka błedów kreślarskich i nie tylko:
- trafo jest ultralinearne, ale siatki drugie są połączone przez oporki z anodami, zamiast z odczpami UL.
- jedna z triod stopnia driverowego jest narysowana odwrotnie
- w schemacie zasilacza (schemat w oryginalnym materiale z EP) brak oporków wyrównujących na elektrolitach połączonych szeregowo.
Tak, zauważyłem że jedna z triod narysowana jest odwrotnie i zmodyfikowałem to już na moim papierowych schemacie :D .
Na moim papierowych schemacie dodałem jeszcze równolegle do każdego kondensatora rezystor rozładowujący.
Ostatnio zmieniony pn, 3 stycznia 2005, 23:55 przez tomix, łącznie zmieniany 1 raz.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
mario_34 pisze: A mam jeszcze jedno pytanie - po co sa te odczepy "ultralinearne" i czy cos sie stanie jesli te siatki podlacze przez jakis opor do+. Jaka to odgrywa role w pracy lampy albo w jakosci dzwieku. Czy moglby mi to ktos w miare krociutko wyjasnic. Czy to jakies sprzezenie zwrotne lub cos w tym stylu.......
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... msony.html
mario_34 pisze: W innym poscie zapytalem - ale moze sie powtorze tu - czy swietokradztwem bedzie zastapienie EL34 PL36. Wiem ze charakterystyki moga byc inne. Czy jak bede mial oscyloskop, generator i miernik znieksztalcen to moze dam rade :)
lampy te sa znaczaco tansze.... szczegolnie do pierwszych zabaw z lampowcami. Jak ją szlag trafi to mniejsza szkoda
"Zastąpić" się nie da, ale nic nie stoi na przeszkodzie byś zastosował je w takim samym układzie. Niestety transformator będziesz musiał zastosować zupełnie inny - trudny do kupienia, pewnie trzeba by go zrobić (i napięcie zasilania będzie znacząco niższe).

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

mario_34 pisze:... Uklad jest sprawdzony przez tamtego pana - ba - sa fotki - jak to mniej wiecej wyglada - widac ze dziala. Czyli ktos juz przetarł szlaki . Zastanawiam sie nad kontaktem z tym Panem...
Witam
Przede wszystkim proponuję na Forum nie "Panować" bo wszyscy tutaj jesteśmy jedną "lampową" grupą :)
O układzie tego wzmacniacza zostało już chyba wszystko powiedziane. Jest to najbardziej znana konstrukcja nazywana potocznie układem Williamsona i występuje w wielu opracowaniach (np. Amplifon WL36).
Uważam, że układ dobrze nadaje się jako konstrukcja wstępna do zabawy z lampami. Powodem jest właśnie fakt, że konstrukcja jest sprawdzona i jeśli nie popełni sie błędów to będzie cieszyć ucho i sprawi dużo satysfakcji.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

W celach informacyjnych podaję linki do plików dotyczących opisu Amplifona, które były swego czasu prezentowane w Elektronice Praktycznej i Radioelektroniku.
Uwaga: Proszę pamiętać o błędach zasygnalizowanych już w tym wątku.

Elektronika Praktyczna:
http://www.tubedevices.com/download/williamson_ep85.jpg
http://www.tubedevices.com/download/williamson_ep86.jpg
http://www.tubedevices.com/download/williamson_ep87.jpg

Radioelektronik:
http://www.tubedevices.com/download/williamson_re21.jpg
http://www.tubedevices.com/download/williamson_re22.jpg
http://www.tubedevices.com/download/williamson_re23.jpg
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

No, ja też niedługo zabieram się za ten wzmacniacz :]. Kiedyś pytałem tutaj o stabilizator napięcia anodowego do tego wzmacniacza. Jednak tak sobie myślę... czy ten stabilizator cokolwiek zmieni? Czy wystarczy może filtr CRC, z kondensatorami 660uF?