Co zrobić z kącikiem audiofilskim?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Co zrobić z kącikiem audiofilskim?

Czas głosowania minął pn, 7 grudnia 2009, 22:57

Połączyć z koszem.
14
27%
Pozostawić.
37
73%

Liczba głosów: 51

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Co zrobić z kącikiem audiofilskim?

Post autor: Romekd »

Witam.
Faktycznie w kąciku pojawiło się ostatnio mnóstwo audiofilskiego bełkotu. Jest w tym też sporo mojej winy, gdyż ostatnio, mając mniej czasu (najpierw choroba, a teraz spędzanie po 16 godzin na dobę w pracy, by odrobić się z zaległości :( ) rzadziej tu zaglądałem, a jako jeden z moderatorów tego działu powinienem szybko usuwać wszelkie bezsensowne posty. Nie będę jednak zabierał głosu w kwestii ewentualnego usunięcia kącika z Forum, gdyż robiłem to już poprzednio i na pewno znacie moje w tym temacie zdanie. Uważam, że choć dział ten jest nieco odległy od tematyki retro, to pozwala jednak połączyć tak lubianą przez nas tematykę lampową z elektroniką współczesną i zagadnieniami pokrewnymi. Można tu porozmawiać na tematy związane z wkładkami gramofonowymi, typami słuchawek, lub współczesnymi źródłami sygnału itp., czyli o wszystkim tym, co świetnie współpracuje ze sprzętem lampowym, a co nie koniecznie stanowi sprzęt retro i co poruszone w dyskusjach w innych działach mogłoby wywołać wrogie reakcje lampowych purystów. W moim odczuciu obecność tego działu na Forum jest jednak potrzebna, nawet jeśli czasem przysparza on nieco problemów. Oczywiście, jeśli macie odmienne zdanie i dojdzie do wyrzucenia audiofilskiego kącika, to nie będę się upierał o jego pozostawienie. Niech większość zdecyduje.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
geguś

Post autor: geguś »

Waldemar D. pisze:Napiszę pozornie o czymś innym. Wydaje mi się, że mam wszelkie zadatki na bibliofila. Kocham książki. Lubię po nie sięgać, wertować, chłonąć zapach kartek, mimo, że nie jest to związane z ich treścią. Ulubionych autorów staram się kolekcjonować w pierwszych wydaniach chociaż treść późniejszych, często o wiele tańszych wydań, jest taka sama... I powiem wam, że nikt jeszcze nie obdarzył mnie z tego powodu żadnym pogardliwym epitetem...
Zacne. Ale jak zaczniesz pisać, że poprzez ten zapach lepiej rozumiesz treść książki, że masz lepszą przestrzeń na opisane zdarzenia, że dłużej pamiętasz co w danej książce było, że lepsza książka zakurzona od wyczyszczonej, że musi ona leżeć na południe, bo na północ to zatraca się treść i będziesz wszystkim pociskał że to działa, to zostaniesz zaliczony do takich samych idiotów jak adiofile.
Waldemar D. pisze: Jak widzę w wielu postach pogardę dla audiofilstwa, rechotanie z czyjejś niewiedzy, chamskie wyzywanie od idiotów, to niedobrze mi się robi... Zamiast spychać na margines ludzi, którzy mają fioła na punkcie sprzętu i często bardzo dużą wrażliwość na dźwięk i dla których jest też ważna szeroko pojęta cała zewnętrzna oprawa aktu odsłuchu, należałoby po prostu rozmawiać z nimi rzeczowo. No bo od kogo młodzi fanatycy audio mają zdobyć trochę obycia fachowego? Od nawiedzonych sprzedawców ze sklepików ze sprzętem? A może z kolorowych magazynów audio chodzących często na pasku producentów? A może od ludzi z marketingu, którzy dla sprzedaży choćby najgorszego gówna nie zawahają się przed żadną bzdurą? Ten kącik miał szansę być jedynym w swoim rodzaju. Tyle, że to nie audiofile a my nie dorośliśmy poziomem do niego. Brak kultury, obrona prawa Ohma jak krzyża, pogarda dla błądzących i niedoinformowanych... jestem zdecydowanie za zlikwidowaniem tego działu... dla naszego dobra.
Jak można rzeczowo rozmawiać z kimś, kto potrafi oszukać najdokładniejszy sprzęt pomiarowy? Waldemarze, to jest brak elementarnej wiedzy, powtarzanie bzdur, by tylko pokazać że jestem kimś. Mam naj sprzęt, mam naj słuch, mam naj najeb... w głowie.

Sama nazwa: kącik adiofilski, to już porażka. Zmienić nazwę, a resztę kasować. Jak się nie da po dobroci, to trzeba siłą.
traxman

Post autor: traxman »

Zostawić i pilnować.
Oprócz tego nie ma obowiązku czytania kącika.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Coś mi się wydaje, że kol OTLamp nie po to założył ten temat, żeby poznać wolę ludu, ale po to żeby lansować swoją wizję eliminacji Kącika. A mnie się on podoba. NAwet jeśli zagęszczenie sensownych tematów jest mniejsze niż gdzie indziej, to nie należy wylewać dziecka z kąpielą.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

jethrotull pisze:Coś mi się wydaje, że kol OTLamp nie po to założył ten temat, żeby poznać wolę ludu, ale po to żeby lansować swoją wizję eliminacji Kącika.
Wow, to Ci dopiero wnikliwe przemyślenia :lol: Tu nie ma żadnej głębokiej wizji, po prostu jest dział niezwiązany z tematyką forum, który jak widać nie daje się upilnować przed napływem bełkotu i tak było od początku jego istnienia, dział psujący to forum. Ponadto muszę doprecyzować określenie w pierwszym poście
"niech lud się wypowie". Miałem przez to na myśli tylko i wyłącznie głosowanie, a nie prowadzenie dyskusji na ten temat.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przez głosowanie też się jakoś tam wypowiedział, z tego co widzę. Póki co 75% Użytkowników jest za jego pozostawieniem.
Nie zrozum mnie źle - audiovoodoo nienawidzę z całego serca, niektóre tematy ciągnące się aktualnie w Kąciku napawają mnie obrzydzeniem. Kiedy Kącik powstawał sądziłem, że jest on bardziej w celu odciążenia UiU z tematyki audio (analogicznie jak Kącik Gitarowy). I wiele tematów faktycznie takich jest. Z tego powodu wydaje mi się, że warto czasem przecierpieć atak audiofilstwa.

EDIT: literówka
Ostatnio zmieniony wt, 1 grudnia 2009, 12:32 przez jethrotull, łącznie zmieniany 1 raz.
OTLamp

jethrotull pisze:Prze głosowanie też się jakoś tam wypowiedział, z tego co widzę. Póki co 75% Użytkowników jest za jego pozostawieniem.
Owszem i pozwala to wyciągnąć pewne wnioski co do ludu, niestety potwierdzajace się też w innych działach. Nie ma się co oszukiwać, nie jest to już to forum, na którym się rejestrowałem, które czytało się z przyjemnością. Może faktycznie trzeba się pogodzić z tym, że to już nie wróci?
jethrotull pisze: Kiedy Kącik powstawał sądziłem, że jest on bardziej w celu odciążenia UiU z tematyki audio (analogicznie jak Kącik Gitarowy).
Ależ nie, kącik powstał jako bocznica, miejsce do wrzucania wszystkich audiofilskich dyskusji, które psuły inne działy.
traxman

Post autor: traxman »

OTLamp pisze:Nie ma się co oszukiwać, nie jest to już to forum, na którym się rejestrowałem, które czytało się z przyjemnością. Może faktycznie trzeba się pogodzić z tym, że to już nie wróci?
Nic nie jest już takie jak kiedyś... zawsze jednak możesz podjąć działania, aby było tak jak kiedyś - tylko jakie?
Czego oczekujesz...?
OTLamp

traxman pisze: . zawsze jednak możesz podjąć działania, aby było tak jak kiedyś - tylko jakie?
Właśnie podejmuję niniejszą ankietą, ale z wiatrakami i tak nie wygram.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Zostawić i pilnować, żeby audiofile nie pisali bzdur. Sama idea zastosowania lamp i transformatorów w miejsce tranzystorów dla wiernego przenoszenia sygnału jest idiotyczna, ale może właśnie w Kąciku będzie możliwość nawrócenia kogoś :)
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Krzysiek16 pisze:Sama idea zastosowania lamp i transformatorów w miejsce tranzystorów dla wiernego przenoszenia sygnału jest idiotyczna
... czyli, używając Twojego finezyjnego języka, Trioda z idei jest Forum dla przygłupów?
Jesteś klasycznym przykładem broniącym mojej tezy o likwidacji tego kącika i to nie z powodów, które podał OTLamp...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

traxman pisze:nie ma obowiązku czytania kącika.
Święte słowa.
Akurat tak się złożyło, że RomekD był chory, a ja miałem milion koncertów, więc trochę zarosło brudem. Z drugiej strony duża jego część przywędrowała tu spuszczona z innych działów z nieznanych mi przyczyn, bo powinna trafić prosto do kosza.
W każdym razie dzięki za troskę, poradzimy sobie 8)
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

A ja proponuję całkowite usunięcie tego działu z forum.
Ratujmy stare tranzystory!
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Oczywiście że nie ma obowiązku czytać kącika. Sam fakt wyodrębnienia go jako osobnego działu powinien dawać do myślenia, że pewne wpisy należy brać z przymrużeniem oka. Wystarczy wyciszyć odrobinę emocje, lub po prostu trochę tolerancji. Ilość wpisów w bieżącym wątku i żywość dyskusji świadczy jednak o popularności audiofilskiej zakładki :D. Wystarczy że moderatorzy co jakiś czas usuną co bardziej idiotyczne wpisy wg. uznania. Nie da się po prostu wszystkiego zmierzyć linijką. Dla przykładu, mam w domu 5 odtwarzaczy CD :lol: , i każdy gra inaczej. Czy to już zboczenie audiofilskie ?, skoro słyszę różnicę ?. Przecież ta sama płyta, ten sam format 16 bitowy. Odrobina dystansu i można tak pięknie się różnić :)
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jeśli z zamkniętymi oczami potrafisz, na podstawie samego dźwięku powiedzieć, który z CD aktualnie gra (nie wiedząc tego) to nie jest to zboczenie audiofilskie.