Dla kolegi Tetroda, a może także dla innych przy okazji remontu, zdjęcia skali i chasis od spodu polskiego Philipsa 102A.
Przy okazji mam pytanie, czy polskie philipsy 102A były produkowane bez znaczka firmowego? Na oryginalnej skrzynce we właściwym miejscu nie ma śladu aby tam kiedykolwiek był znaczek firmowy.( dziurka po gwoździku).
Mam też prośbę do kolegów o poradę lub rysunek jak założyć prawidłowo linkę napędu skali do 102A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Załączam znalezione u siebie fotki 109A. Jeśli chodzi o napęd skali do 102A13, sprężynka jest umieszczona na kole kondensatora zmiennego, naciąga oba końce linki za pośrednictwem małej dźwigni z haczykami.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Witam u mnie jest tak samo na kole agregatu i dodatkowo tak jak narysowałem a widać że linka orginał bo są takie specyjalne blaszki w które się zapętla co by powstało uszko, pozdrawiam Hieronim.
Jak malować elementy typu przełącznik napięć (cyfry są wypukłe)? Farba w strzykawce? (zdjęcie zapożyczone z Allegro)
tetroda pisze:Jak malować elementy typu przełącznik napięć (cyfry są wypukłe)? Farba w strzykawce? (zdjęcie zapożyczone z Allegro)
Ja zakraplam tam rzadką farbę i powierzchnię ścieram do czysta płaskim filcem - działa, choć nigdy nie próbowałem na tak małej powierzchni, naprawiałem tak tłoczone i malowane napisy na gałkach, czy paski na bakelitowych obudowach.
Pytanie do posiadaczy tych odbiorników - skrzynka była lakierowana czy politurowana? Miałbym jeszcze prośbę o zdjęcia kondensatora strojeniowego (niestety nie ma) i rysunek linki skali.
tetroda pisze:Jak malować elementy typu przełącznik napięć (cyfry są wypukłe)? Farba w strzykawce? (zdjęcie zapożyczone z Allegro)
Metoda jest prosta, najpierw dokładne czyszczenie detalu z starej farby, potem napuszczanie nowej i po wyschnięciu, delikatne szlifowanie papierem ściernym 2000. Można też polerować na płótnie, bez szlifowania.
Już prawie dwa lata mijają, coś mi już mówi >>Kończ waść...<<, wszystkie części zebrane, zaczynam za tydzień remont - składanie...