Racja, jest dobry mimo niskiej sprawności, dużej mocy traconej na Rk, ale ma kilka podstawowych wad.
1. Nie mam głośników 12R, a nie chcę łączyć lamp równolegle.
2. Wzmocnienie z 6N8S będzie stanowczo za małe (testowałem).
3. Zbudowałem go już na 582 sposoby, więc nie jest ciekawy, przynajmniej dla mnie.
Hmmm no to ciężka sprawa jak nie chcesz łączyć lamp równolegle bo przy obciążeniu 2k1 uzyskać 20-30W ciągłej mocy w klasie A na jednej lampie jest naprawdę trudno. Trzeba będzie kombinować albo z mniejszą impedancją - tym samym głębsze USZ i niewykorzystanie części uzwojenia pierwotnego, albo zdecydujesz się na głośniki 4R.
O tym już nie wspomniałeś. Skoro tak, to może EL86 w układzie szeregowego PP ze sterowaniem jak w moim załączniku ?. Piotrze (jako Jury) jakie masz kryteria ? układ ma być prosty czy ciekawy ?. Pewnie najlepiej jedno i drugie ...
Ostatnio zmieniony sob, 4 lipca 2009, 20:30 przez Krzysztof Kabaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Podwładny przed obliczem Przełożonego powinien mieć wygląd lichy i durnowaty tak aby swym pojmowaniem rzeczy nie peszył Przełożonego,oraz nie powinien wdawać się z nim w dyskusję - Przełożony sprowadzi go do swego poziomu następnie pokona doświadczeniem.
jethrotull pisze:A co się stało z poprzednim loginem Pluszowej Kaczki?
Zmienił się na imienny , Pluszowa Kaczka nadal obecna .
Podwładny przed obliczem Przełożonego powinien mieć wygląd lichy i durnowaty tak aby swym pojmowaniem rzeczy nie peszył Przełożonego,oraz nie powinien wdawać się z nim w dyskusję - Przełożony sprowadzi go do swego poziomu następnie pokona doświadczeniem.
Krzysztof Kabaj pisze:Skoro tak, to może EL86 w układzie szeregowego PP ze sterowaniem jak w moim załączniku ?
Wtedy szczelina nie będzie potrzebna i transformatory będą się marnować.
Krzysztof Kabaj pisze:Piotrze (jako Jury) jakie masz kryteria ? układ ma być prosty czy ciekawy ?. Pewnie najlepiej jedno i drugie ...
Ma być przede wszystkim ciekawy, ale przy tym w miarę racjonalny. Szczególnie zależy mi na tym, żeby transformatory były w pełni wykorzystane. Czyli na pewno musi to być SE o mocy nie mniejszej, niż 20W przewidziany dla głośnika 4-8R.
Hmmm to jest naprawdę trudne zadanie - max. 200mA podmagnesowania, minimum 20W mocy ciągłej czyli 28W w szczycie i to w klasie A - lampa (a ma być jedna) powinna mieć moc admisyjną coś koło 60-70W jak nie więcej no i obciążenie 2k1 dla 8R a 1k06 dla 4R. Myślałem o 6C33C ale max prąd podmagnesowania i obciążenie dyskwalifikują ta kandydatkę - nie da się wycisnąć tyle mocy przy tych ograniczeniach.
Może coś na 6P45S. Celowo proponuję te lampy, bo sam od dawna chcę coś takiego zrobić. a dobrze było by gdyby ktoś mądrzejszy niż ja to przetrenował . Szkoda że odrzucasz równoległe łączenie lamp, bo wtedy można by coś na kształt: http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/6p45s.htm
Albo rosyjskim śladem sterowanie na 6E5P, a dalej też można równolegle dać końcowe. Obrazki pożyczone z googla.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie odrzucam połączenia równoległego, ale nie ukrywam, że wyżej będę oceniał schematy jednolampowe.
Pomysł 6P45S sterowanej z drugiej siatki bardzo mi się podoba.
Akurat ta lampa sterowana z drugiej siatki jest bardziej liniowa.
To informacja z drugiej ręki. Widziałem tylko charakterystyki, sam jeszcze takiego układu nie zbudowałem, bo zawsze było pod ręką wystarczająco lamp dobrze działających przy sterowaniu siatki sterującej
Ze względu na jakieś pewnie istniejące prawa autorskie, całego arkusza kalkulacyjnego nie publikuję na forum.
Charakterystyka triodowa jaką posiadam dla 6P45S wygląda tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.