TV Belweder
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: TV Belweder
Jeśli dobrze widzę, powinno się to regulować tą cewką przy PCC85?
Jutro spróbuję, bo trzeba będzie wyciągnąć chassis ze skrzynki.
Poza tym nie sprawia żadnych problemów, taki obraz jest odbierany przy pomocy małej dipolowej anteny.
Przy okazji, czy naturalną rzeczą w Belwederach jest słyszalna praca odchylania pionowego?
Jutro spróbuję, bo trzeba będzie wyciągnąć chassis ze skrzynki.
Poza tym nie sprawia żadnych problemów, taki obraz jest odbierany przy pomocy małej dipolowej anteny.
Przy okazji, czy naturalną rzeczą w Belwederach jest słyszalna praca odchylania pionowego?
-
- 3125...6249 postów
W wielu odbiornikach z kineskopem słyszalny jest cichy odgłos pracy odchylania pionowego.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
To wiem, ale tu jest głośniejszy. Buczy transformator.AZ12 pisze:W wielu odbiornikach z kineskopem słyszalny jest cichy odgłos pracy odchylania pionowego.
-
- 6250...9374 posty
Transformator czy może bardziej słychać to buczenie w głośniku? Ja bym podmienił elektrolity w zasilaczu.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Bardziej transformator. A przydźwięk sieciowy też jest słyszalny, ale wyczytałem u Trusza, że to cecha układowa, poprawiono ją dopiero w Szmaragdzie.
-
- 1250...1874 posty
Jeśli słychać pisk transformatora wn, to sprawdź , czy jest dobrze skręcony...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 3125...6249 postów
Ten zabieg prawie nic nie daje, gdyż cewki odchylające też piszczą.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Z odchylaniem poziomym wszystko w porządku, słychać jedynie normalną pracę. Oczywiście, po rozkręceniu synchronizacji jest słyszalny, ale to normalne.
Pionowe jest słyszalne, ale skoro nie ma z nim najmniejszych problemów, to nic nie kombinuję. Zresztą, dźwięk to zagłusza.
Za jakiś czas zabiorę się za Szmaragda, tam będzie więcej problemów, bo jest trochę rozgrzebany.
Swoją drogą, pytanie do posiadaczy podobnych odbiorników. Czy u was też chassis i blok z p.cz. mają inne numery seryjne?
Zastanawia mnie też, jak było z numeracją chassis? Czy WZT i Unimor miały wspólną numerację?
Pionowe jest słyszalne, ale skoro nie ma z nim najmniejszych problemów, to nic nie kombinuję. Zresztą, dźwięk to zagłusza.
Za jakiś czas zabiorę się za Szmaragda, tam będzie więcej problemów, bo jest trochę rozgrzebany.
Swoją drogą, pytanie do posiadaczy podobnych odbiorników. Czy u was też chassis i blok z p.cz. mają inne numery seryjne?
Zastanawia mnie też, jak było z numeracją chassis? Czy WZT i Unimor miały wspólną numerację?
-
- 6250...9374 posty
Mam Szmaragda 901 i pierwszego Neptuna i tam chassis jest jedno z jednym numerem seryjnym więc nie rozumiem pytania
Co innego w Szmaragdzie 902 i Szafirze (który u mnie też stoi ale nie widzę dwóch numerów seryjnych) czy też "późniejszych" Neptunach gdzie p.cz., wizja, fonia i generator pionu był na płytce drukowanej.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Blok p.cz., wzmacniacz wizji i tor dźwięku są na przykręcanej płycie - numer seryjny na niej jest za gniazdem antenowym. Pytam, bo jest na nim nr 78923-59. A nr chassis to 42791-59. Tak mnie tylko ciekawiMarcin K. pisze:Mam Szmaragda 901 i pierwszego Neptuna i tam chassis jest jedno z jednym numerem seryjnym więc nie rozumiem pytania![]()

-
- 625...1249 postów
Tak mnie ostatnio zastanowiło... W jaki sposób były wykonane te wkładki pod UKF? To znaczy, jaki zakres obejmowała jedna wkładka?
A może ktoś ma dane co do ilości zwojów na takiej wkładce? Mam cały bęben, więc może poświęciłbym jedną z nich na wykonanie takiej wkładki radiowej.
A może ktoś ma dane co do ilości zwojów na takiej wkładce? Mam cały bęben, więc może poświęciłbym jedną z nich na wykonanie takiej wkładki radiowej.
-
- 3125...6249 postów
Z prawie rocznym opóźnieniem obejrzałem sobie zdjęcie z pierwszego postu i wydaje mi się że jest to Belweder 14cali po prostu przerobiony na 17. Tak wtedy robiono.Pozdrawiam.
-
- 625...1249 postów
Dokładnie tak to wygląda, ale jest to bardzo porządnie zrobione, dodatkowo jeszcze nietypowa barwa skrzynki, więc zastanawia mnie, czy nie jest to ta fabrycznie przerobiona wersja z Gdańska. No bo na amatorską przeróbkę to trochę za staranne mi się zdaje...TELEWIZOREK52 pisze:Z prawie rocznym opóźnieniem obejrzałem sobie zdjęcie z pierwszego postu i wydaje mi się że jest to Belweder 14cali po prostu przerobiony na 17. Tak wtedy robiono.Pozdrawiam.
-
- 3125...6249 postów
Porządnie zrobione bo i porządnie kosztował wtedy telewizor.Takie rzeczy na ogół zlecało się stolarzowi meblowemu.Nie była to robota made in China.
-
- 6250...9374 posty
W dawnych czasach nawet maskownice do tych TV ,,za szybą'' były w sklepach więc zakup maskownicy siedemnastki nie był problemem. Z przeróbek w drugą stronę: przerobiłem Rubina714 na kineskop 20 cali bo taki nowy tanio kupiłem w BOMIS-ie , kineskop delta, na szyjce absolutnie wszystko pasowało, przednią dechę zrobiłem ze sklejki, pofornirowałem i mój ojciec ładnych parę lat miał Rubina z dobrym tylko trochę mniejszym kineskopem.