Jednolampowe radio reakcyjne na głośnik.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Jednolampowe radio reakcyjne na głośnik.
Stawiam na to, że masz znacznie przekroczony próg wzbudzenia i lampa jest "przytkana". Nawiń cewkę powietrzną. Jestem ciekaw jaki będzie odbiór.
-
- 3125...6249 postów
Przepraszam z góry za być może głupie pytanie, ale jakie mogą być alternatywne sposoby regulacji reakcji? Obrotowa cewka reakcyjna? Regulacja Us2?
Chciałbym też spytać w jaki właściwie sposób jest polaryzowana siatka pierwsza lampy. Czy prąd wybiegu odkładający napięcie na oporze upływowym 1M jest wystarczający? Jaki duży sygnał idzie z cewki antenowej?
Chciałbym też spytać w jaki właściwie sposób jest polaryzowana siatka pierwsza lampy. Czy prąd wybiegu odkładający napięcie na oporze upływowym 1M jest wystarczający? Jaki duży sygnał idzie z cewki antenowej?
Polaryzowana jest wyprostowanym napięciem w.cz. (przez diodę s1-k, stąd nazwa "detektor siatkowy"). Średni prąd anodowy lampy zależy więc od sygnału z anteny i jest największy przy braku tegoż. Dlatego napisałem wcześniej, że napięcie zasilania należy tak obrać, aby nie przekroczyć mocy admisyjnej lampy przy braku sygnału.jethrotull pisze: Chciałbym też spytać w jaki właściwie sposób jest polaryzowana siatka pierwsza lampy. Czy prąd wybiegu odkładający napięcie na oporze upływowym 1M jest wystarczający? Jaki duży sygnał idzie z cewki antenowej?
Wariometr jak najbardziej OK - ale dość kłopotliwy.jethrotull pisze:Przepraszam z góry za być może głupie pytanie, ale jakie mogą być alternatywne sposoby regulacji reakcji? Obrotowa cewka reakcyjna? Regulacja Us2?
Zmiana punktu pracy za pomocą napięcia Ug2 - również dobre rozwiązanie - niekiedy chwalone ze względu na łatwiejsze ustawianie reakcji.
-
- 625...1249 postów
Witam!
Ostatnio popełniłem podobny odbiornik reakcyjny - jedna lampa reakcja, druga wzmacniacz M.Cz.
Układ jest czuły - bez problemu łapię Warszawę, oraz kilka innych stacji (węgierska?, czeska, niemiecka, rosyjska).
Na średni jest ich duzo więcej, jednak trochę nie trafiłem z ilością zwoi i zakres jest przesunięty - zaczyna się od połowy kondensatora.
Chwilowo nie mam generatora by sprawdzić dokładnie jakie zakresy odbiera.
Zastanawiam się jak by wpłynęła wymiana kondensatorów zmiennych powietrznych na zmienne mikowe z DKE.
W ogóle jak się ma dobroć kondensatorów powietrznych do mikowych?
Reakcję ustawiam wariometrem i kondensatorem, co ciekawe, część stacji słychać gdy cewkę ustawię na maksymalne sprzężenie i dalej reguluję reakcję kondensatorem, a część gdy cewka jest na minimum.
Ps. Znacie jakieś książki traktujące o projektowaniu odbiorników reakcyjnych i super reakcyjnych?
Pozdrawiam
Matizz
Ostatnio popełniłem podobny odbiornik reakcyjny - jedna lampa reakcja, druga wzmacniacz M.Cz.
Układ jest czuły - bez problemu łapię Warszawę, oraz kilka innych stacji (węgierska?, czeska, niemiecka, rosyjska).
Na średni jest ich duzo więcej, jednak trochę nie trafiłem z ilością zwoi i zakres jest przesunięty - zaczyna się od połowy kondensatora.
Chwilowo nie mam generatora by sprawdzić dokładnie jakie zakresy odbiera.
Zastanawiam się jak by wpłynęła wymiana kondensatorów zmiennych powietrznych na zmienne mikowe z DKE.
W ogóle jak się ma dobroć kondensatorów powietrznych do mikowych?
Reakcję ustawiam wariometrem i kondensatorem, co ciekawe, część stacji słychać gdy cewkę ustawię na maksymalne sprzężenie i dalej reguluję reakcję kondensatorem, a część gdy cewka jest na minimum.
Ps. Znacie jakieś książki traktujące o projektowaniu odbiorników reakcyjnych i super reakcyjnych?
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 375...499 postów
Reakcję można regulować też włączając zamiast kondensatora reakcyjnego potencjometr szeregowo z kondensatorem kilkaset pF, lub zwierając cewkę reakcyjną potencjometrem - to jakby ktoś nie miał odp. kondzia obrotowego...
Kondensator zmienny powietrzny zapewnia większą dobroć obwodu niż mikowy.
Czy budował ktoś kiedyś refleksowy odbiornik na EBL21 z Klimczewskiego? Był ten sam schemat też kiedyś w Radioamatorze z lat 50. Ja osobiście wykonałem to radio dwa razy - jako dziecko i nie działało, i niedawno - też nie działało. Sprawdzałem wszystko - objaw jest taki że w głośniku słychać charakterystyczny brum, jakby do wzmacniacza m.cz. dołączyć antenę. Bo w sumie tak to po części tam jest...
Może to przez to że wejście jest aperiodyczne?
Dorzucam schemat odbiorniczka.

Kondensator zmienny powietrzny zapewnia większą dobroć obwodu niż mikowy.

Dorzucam schemat odbiorniczka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 4 stycznia 2010, 18:39 przez g.marciniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, jest to podstawowa wada tak rozwiązanego wejścia antenowego. Można tego uniknąć robiąc transformatorowe sprzężenie z anteną.g.marciniak pisze: Sprawdzałem wszystko - objaw jest taki że w głośniku słychać charakterystyczny brum, jakby do wzmacniacza m.cz. dołączyć antenę. Bo w sumie tak to po części tam jest...Może to przez to że wejście jest aperiodyczne?
-
- 375...499 postów
Ale czy radio w tym układzie jest w stanie w ogóle zadziałać? Bo wkurza mnie to szczerze mówiąc - odbiornik mocno swego czasu rozpropagowany, bardzo szczegółowy opis na kilka stron, rysunki chassis i połączeń elementów, wersja uniwersalna i na prąd zmienny, wszystko "ą" i "ę" - nic tylko budować. A tu lipa...
Jest w stanie działać. Robiłem kiedyś bardzo podobny odbiorniczek, pamiętam, że przydźwięk sieci z anteny znacznie malał po podłączeniu uziemienia (w postaci rury wodociągowej).
-
- 375...499 postów
Ale ja miałem i antenę i uziemienie, i nic 

-
- 625...1249 postów
To były czasy ,gdy projekty powstawały w Warszawie.Były takie Młodzieżowe Domy Kultury .I tam był monopol wiedzy.
Można było zajmować się określonymi tematami. Temat odbioru radiowego był bardzo zajmujący i ciekawy-ale zasięgu
nadajnika na falach długich nie starczało wówczas.. Stąd były też nadajniki lokalne na średnich falach.
Dlatego to co grało konstruktorowi na biurku w Warszawie , niekoniecznie musiało dziąłac gdzie indziej.
Obecnie -nasze stacje z fal średnich poginęłły i nie wiem czy mamy zarezerwowane częstotliwośći ,czy też już się ich pozbyliśmy.Czesi mieli swój wzorzec czasu w Pradze i...już nie mają-mają teraz DZF....
My też jakiś mieliśmy na falach dł. ale czy on jeszcze coś wzorcuje /po zawaleniu masztu/...?
Można było zajmować się określonymi tematami. Temat odbioru radiowego był bardzo zajmujący i ciekawy-ale zasięgu
nadajnika na falach długich nie starczało wówczas.. Stąd były też nadajniki lokalne na średnich falach.
Dlatego to co grało konstruktorowi na biurku w Warszawie , niekoniecznie musiało dziąłac gdzie indziej.
Obecnie -nasze stacje z fal średnich poginęłły i nie wiem czy mamy zarezerwowane częstotliwośći ,czy też już się ich pozbyliśmy.Czesi mieli swój wzorzec czasu w Pradze i...już nie mają-mają teraz DZF....
My też jakiś mieliśmy na falach dł. ale czy on jeszcze coś wzorcuje /po zawaleniu masztu/...?
Po pierwsze to nie maszt był wzorcem ale generator nośnej nadajnika.KaW pisze: My też jakiś mieliśmy na falach dł. ale czy on jeszcze coś wzorcuje /po zawaleniu masztu/...?
-
- 2 posty
witam serdecznie,
zaznaczam ze jestem laikiem w temacie schematow dlatego mam prawdopodobnie trywialne pytanie:
czy a na schemacie oznacza antene? a co oznacza z? czy trafo ktore laczy glosnik jest sieciowe czy glosnikowe? i jakie musza byc jego parametry? czy istnieje mozliwosc zastosowania innej lampy nie zmieniajac schematu?
zaznaczam ze jestem laikiem w temacie schematow dlatego mam prawdopodobnie trywialne pytanie:
czy a na schemacie oznacza antene? a co oznacza z? czy trafo ktore laczy glosnik jest sieciowe czy glosnikowe? i jakie musza byc jego parametry? czy istnieje mozliwosc zastosowania innej lampy nie zmieniajac schematu?
Tak.foodavey pisze:
czy a na schemacie oznacza antene?
z to "Ziemia", w praktyce np. metalowa rura wodociągowa, ewentualnie zakopane w wilgotnej ziemi żelastwo.foodavey pisze: a co oznacza z?
Głośnikowe, jego parametry nie są aż tak bardzo krytyczne, może być transformator głośnikowy z dowolnego odbiornika lampowego.foodavey pisze: czy trafo ktore laczy glosnik jest sieciowe czy glosnikowe?
Zastosowanie innej lampy może skutkować poważnym obniżeniem czułości, co wymusi zastosowanie dodatkowego wzmacniacza m.cz.foodavey pisze: czy istnieje mozliwosc zastosowania innej lampy nie zmieniajac schematu?
-
- 2 posty
dziekuje za podpowiedz. wracajac do schematu na pierwszej stronie, wyglada na to ze przez trafo glosnikowe przechodzi prad 150v z trafa zasilajacego. czy to mozliwe? i jedyne co moge wyczytac ze jest to plus......a gdzie minus? uziemienie?