Jednolampowe radio reakcyjne na głośnik.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Re: Jednolampowe radio reakcyjne na głośnik.

Post autor: OTLamp »

Stawiam na to, że masz znacznie przekroczony próg wzbudzenia i lampa jest "przytkana". Nawiń cewkę powietrzną. Jestem ciekaw jaki będzie odbiór.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Przepraszam z góry za być może głupie pytanie, ale jakie mogą być alternatywne sposoby regulacji reakcji? Obrotowa cewka reakcyjna? Regulacja Us2?

Chciałbym też spytać w jaki właściwie sposób jest polaryzowana siatka pierwsza lampy. Czy prąd wybiegu odkładający napięcie na oporze upływowym 1M jest wystarczający? Jaki duży sygnał idzie z cewki antenowej?
OTLamp

jethrotull pisze: Chciałbym też spytać w jaki właściwie sposób jest polaryzowana siatka pierwsza lampy. Czy prąd wybiegu odkładający napięcie na oporze upływowym 1M jest wystarczający? Jaki duży sygnał idzie z cewki antenowej?
Polaryzowana jest wyprostowanym napięciem w.cz. (przez diodę s1-k, stąd nazwa "detektor siatkowy"). Średni prąd anodowy lampy zależy więc od sygnału z anteny i jest największy przy braku tegoż. Dlatego napisałem wcześniej, że napięcie zasilania należy tak obrać, aby nie przekroczyć mocy admisyjnej lampy przy braku sygnału.
_idu

Post autor: _idu »

jethrotull pisze:Przepraszam z góry za być może głupie pytanie, ale jakie mogą być alternatywne sposoby regulacji reakcji? Obrotowa cewka reakcyjna? Regulacja Us2?
Wariometr jak najbardziej OK - ale dość kłopotliwy.
Zmiana punktu pracy za pomocą napięcia Ug2 - również dobre rozwiązanie - niekiedy chwalone ze względu na łatwiejsze ustawianie reakcji.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Witam!

Ostatnio popełniłem podobny odbiornik reakcyjny - jedna lampa reakcja, druga wzmacniacz M.Cz.

Układ jest czuły - bez problemu łapię Warszawę, oraz kilka innych stacji (węgierska?, czeska, niemiecka, rosyjska).
Na średni jest ich duzo więcej, jednak trochę nie trafiłem z ilością zwoi i zakres jest przesunięty - zaczyna się od połowy kondensatora.
Chwilowo nie mam generatora by sprawdzić dokładnie jakie zakresy odbiera.

Zastanawiam się jak by wpłynęła wymiana kondensatorów zmiennych powietrznych na zmienne mikowe z DKE.
W ogóle jak się ma dobroć kondensatorów powietrznych do mikowych?

Reakcję ustawiam wariometrem i kondensatorem, co ciekawe, część stacji słychać gdy cewkę ustawię na maksymalne sprzężenie i dalej reguluję reakcję kondensatorem, a część gdy cewka jest na minimum.

Ps. Znacie jakieś książki traktujące o projektowaniu odbiorników reakcyjnych i super reakcyjnych?

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Reakcję można regulować też włączając zamiast kondensatora reakcyjnego potencjometr szeregowo z kondensatorem kilkaset pF, lub zwierając cewkę reakcyjną potencjometrem - to jakby ktoś nie miał odp. kondzia obrotowego... :P
Kondensator zmienny powietrzny zapewnia większą dobroć obwodu niż mikowy.
:arrow: Czy budował ktoś kiedyś refleksowy odbiornik na EBL21 z Klimczewskiego? Był ten sam schemat też kiedyś w Radioamatorze z lat 50. Ja osobiście wykonałem to radio dwa razy - jako dziecko i nie działało, i niedawno - też nie działało. Sprawdzałem wszystko - objaw jest taki że w głośniku słychać charakterystyczny brum, jakby do wzmacniacza m.cz. dołączyć antenę. Bo w sumie tak to po części tam jest... :) Może to przez to że wejście jest aperiodyczne?
Dorzucam schemat odbiorniczka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 4 stycznia 2010, 18:39 przez g.marciniak, łącznie zmieniany 1 raz.
OTLamp

g.marciniak pisze: Sprawdzałem wszystko - objaw jest taki że w głośniku słychać charakterystyczny brum, jakby do wzmacniacza m.cz. dołączyć antenę. Bo w sumie tak to po części tam jest... :) Może to przez to że wejście jest aperiodyczne?
Tak, jest to podstawowa wada tak rozwiązanego wejścia antenowego. Można tego uniknąć robiąc transformatorowe sprzężenie z anteną.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Ale czy radio w tym układzie jest w stanie w ogóle zadziałać? Bo wkurza mnie to szczerze mówiąc - odbiornik mocno swego czasu rozpropagowany, bardzo szczegółowy opis na kilka stron, rysunki chassis i połączeń elementów, wersja uniwersalna i na prąd zmienny, wszystko "ą" i "ę" - nic tylko budować. A tu lipa...
OTLamp

Jest w stanie działać. Robiłem kiedyś bardzo podobny odbiorniczek, pamiętam, że przydźwięk sieci z anteny znacznie malał po podłączeniu uziemienia (w postaci rury wodociągowej).
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Ale ja miałem i antenę i uziemienie, i nic :(
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

To były czasy ,gdy projekty powstawały w Warszawie.Były takie Młodzieżowe Domy Kultury .I tam był monopol wiedzy.
Można było zajmować się określonymi tematami. Temat odbioru radiowego był bardzo zajmujący i ciekawy-ale zasięgu
nadajnika na falach długich nie starczało wówczas.. Stąd były też nadajniki lokalne na średnich falach.
Dlatego to co grało konstruktorowi na biurku w Warszawie , niekoniecznie musiało dziąłac gdzie indziej.
Obecnie -nasze stacje z fal średnich poginęłły i nie wiem czy mamy zarezerwowane częstotliwośći ,czy też już się ich pozbyliśmy.Czesi mieli swój wzorzec czasu w Pradze i...już nie mają-mają teraz DZF....
My też jakiś mieliśmy na falach dł. ale czy on jeszcze coś wzorcuje /po zawaleniu masztu/...?
_idu

Post autor: _idu »

KaW pisze: My też jakiś mieliśmy na falach dł. ale czy on jeszcze coś wzorcuje /po zawaleniu masztu/...?
Po pierwsze to nie maszt był wzorcem ale generator nośnej nadajnika.
foodavey
2 posty
2 posty

Post autor: foodavey »

witam serdecznie,

zaznaczam ze jestem laikiem w temacie schematow dlatego mam prawdopodobnie trywialne pytanie:

czy a na schemacie oznacza antene? a co oznacza z? czy trafo ktore laczy glosnik jest sieciowe czy glosnikowe? i jakie musza byc jego parametry? czy istnieje mozliwosc zastosowania innej lampy nie zmieniajac schematu?
OTLamp

foodavey pisze:
czy a na schemacie oznacza antene?
Tak.
foodavey pisze: a co oznacza z?
z to "Ziemia", w praktyce np. metalowa rura wodociągowa, ewentualnie zakopane w wilgotnej ziemi żelastwo.
foodavey pisze: czy trafo ktore laczy glosnik jest sieciowe czy glosnikowe?
Głośnikowe, jego parametry nie są aż tak bardzo krytyczne, może być transformator głośnikowy z dowolnego odbiornika lampowego.
foodavey pisze: czy istnieje mozliwosc zastosowania innej lampy nie zmieniajac schematu?
Zastosowanie innej lampy może skutkować poważnym obniżeniem czułości, co wymusi zastosowanie dodatkowego wzmacniacza m.cz.
foodavey
2 posty
2 posty

Post autor: foodavey »

dziekuje za podpowiedz. wracajac do schematu na pierwszej stronie, wyglada na to ze przez trafo glosnikowe przechodzi prad 150v z trafa zasilajacego. czy to mozliwe? i jedyne co moge wyczytac ze jest to plus......a gdzie minus? uziemienie?