Pionier 52
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Pionier 52
Jakaś dziwna ta ścianka /te otwory/.
5 ka nie wygląda na B i ten rozstęp B 2 a 52.
Dla porównania skany z Oldradio.
5 ka nie wygląda na B i ten rozstęp B 2 a 52.
Dla porównania skany z Oldradio.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Bo to jest ścianka od Pioniera "52". Bo od kiedy "B 2" ma zasilanie prądem stałym lub zmiennym i lampy typu U?
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witam
I jeszcze w temacie skal Pioniera.były zawsze takie same wymiary -ale miały różne grubości.Różnica wymiarów-żadna,to niedokładności przy docinaniu,jak zauwazył Kol. wcześniej.Ustawienie skali w/g otworu w skrzynce,podstawowa rzecz przy montażu gotowego chassis do obudowy i (jak wyżej) możliwość przesunięcia szybki lewo/prawo na blasze,oraz góra/dół-na wkrętach mocujących.Aby nie przysięgać na głowę mojego dziadka ( na którego pogrzebie w czasach szkolnych byłem ok. 3 razy) podaję wymiary skal,nie tylko dla Kol. Tomka:
Pionier -skala 1948/49r. 120 x 117,3mm,grubość 4,50mm
Pionier-skala kolor 120,7 x 117,4,gr.3,95mm
Pionier-sk.zielona 120,2 x 116,8mm,gr.3mm
I jeszcze coś chyba pożytecznego,mocujemy szybkę zazwyczaj używając gumek ze starej dętki.Aby za czas jakiś nie widzieć zwisające przy skali kawałki gumy,b.ostre krawędzie szkła w miejscach styku z gumkami należy lekko spiłować diamentowym iglakiem.Pozdrawiam pionierouzależnionych.
I jeszcze w temacie skal Pioniera.były zawsze takie same wymiary -ale miały różne grubości.Różnica wymiarów-żadna,to niedokładności przy docinaniu,jak zauwazył Kol. wcześniej.Ustawienie skali w/g otworu w skrzynce,podstawowa rzecz przy montażu gotowego chassis do obudowy i (jak wyżej) możliwość przesunięcia szybki lewo/prawo na blasze,oraz góra/dół-na wkrętach mocujących.Aby nie przysięgać na głowę mojego dziadka ( na którego pogrzebie w czasach szkolnych byłem ok. 3 razy) podaję wymiary skal,nie tylko dla Kol. Tomka:
Pionier -skala 1948/49r. 120 x 117,3mm,grubość 4,50mm
Pionier-skala kolor 120,7 x 117,4,gr.3,95mm
Pionier-sk.zielona 120,2 x 116,8mm,gr.3mm
I jeszcze coś chyba pożytecznego,mocujemy szybkę zazwyczaj używając gumek ze starej dętki.Aby za czas jakiś nie widzieć zwisające przy skali kawałki gumy,b.ostre krawędzie szkła w miejscach styku z gumkami należy lekko spiłować diamentowym iglakiem.Pozdrawiam pionierouzależnionych.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 3125...6249 postów
A jeszcze prościej drobną osełką byleby nie na mokro (!) Również pozdrawiam.romanradio pisze:awędzie szkła w miejscach styku z gumkami należy lekko spiłować diamentowym iglakiem.Pozdrawiam pionierouzależnionych.
- jacekk
- 1250...1874 posty
A jeszcze prościej podłożyć kawałek czarnego kartonu 

Chyba że terpentyną bo ona zdaje się zwiększa tarcie stali o szkło.TELEWIZOREK52 pisze: byleby nie na mokro (!)
Ale chyba równie dobrze jak woda niszczy napisySTUDI pisze:Chyba że terpentyną bo ona zdaje się zwiększa tarcie stali o szkło.TELEWIZOREK52 pisze: byleby nie na mokro (!)

-
- 3125...6249 postów
Panowie,"byle nie na mokro" pisałem z myślą o tym żeby się nie pożegnać z napisami. Natomiast przeszlifować boki można na wodę, na terpentynę jak i na sucho. Pozdrawiam.