Pionier z 1948r
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Pionier z 1948r
Śliczne!
A jaki jest u Ciebie wzór tkaniny? U mnie niestety jest nieoryginalna.
Ciekawy głośnik, oryginalny? Pierwszy raz taki widzę.
Mam rozterkę czy zrobić wnętrze takie lśniące jak u Ciebie czy też pozostawić patynę czasu?
Czy Twój kabel jest oryginalny (w tkaninie), u mnie jest typowy plastik z epoki?
Pozdrawiam!
A jaki jest u Ciebie wzór tkaniny? U mnie niestety jest nieoryginalna.
Ciekawy głośnik, oryginalny? Pierwszy raz taki widzę.
Mam rozterkę czy zrobić wnętrze takie lśniące jak u Ciebie czy też pozostawić patynę czasu?
Czy Twój kabel jest oryginalny (w tkaninie), u mnie jest typowy plastik z epoki?
Pozdrawiam!
Robert SP5RF
Radio ma oryginalną wtyczkę i podmieniony kabel, tkanina jest oryginalna... ale wyczyszczona. Jak je otrzymałem to było w "opłakanym stanie"....zachlapane farbą emulsyjną , zakurzone i z uszkodzoną lampą prostowniczą...i tylko tyle. Stan jak na swoje lata był bardzo dobry...nawet lampy były oryginalne - Philipsa. Zmieniłem jedynie lampę UY1N , kabel na lepszy ...ale od Pioniera. Aż zdziwiony byłem , że radio tak się uchowało. Głośnik też jest oryginalny...taki typ stosowano w pierwszych Pionierach. Chasis jedynie wymyłem z kurzu, to samo zrobiłem z obudową, nie błyszczy się bo bardziej podoba mi się taki półmat. Jak gra można posłuchać na stronce: http://www.youtube.com/watch?v=q3En_uNY ... re=related
- zagore1
- 2500...3124 posty
Ta trójkolorowa skala jest rewelacyjna! Szkoda, że później robiono takie "szare myszki"sp7sqp pisze:Radio ma oryginalną wtyczkę i podmieniony kabel, tkanina jest oryginalna... ale wyczyszczona. Jak je otrzymałem to było w "opłakanym stanie"....zachlapane farbą emulsyjną , zakurzone i z uszkodzoną lampą prostowniczą...i tylko tyle. Stan jak na swoje lata był bardzo dobry...nawet lampy były oryginalne - Philipsa. Zmieniłem jedynie lampę UY1N , kabel na lepszy ...ale od Pioniera. Aż zdziwiony byłem , że radio tak się uchowało. Głośnik też jest oryginalny...taki typ stosowano w pierwszych Pionierach. Chasis jedynie wymyłem z kurzu, to samo zrobiłem z obudową, nie błyszczy się bo bardziej podoba mi się taki półmat. Jak gra można posłuchać na stronce: http://www.youtube.com/watch?v=q3En_uNY ... re=related

Wołyń 1943. Pamiętamy!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Gdzieś tam po drodze zniknąłeś jeszcze model gdzie drugi filtr p.cz jest owszem "strandardowy" w aluminiowym kubku - ale pierwszy jest pozbawiony kubka, za to montowany jest na masywnym bakelitowym stelażu, a nie lichej fenolowo - papierowej płytce.sp7sqp pisze:Od numeru 021551 jest już powrót do układu poziomego kondensatora zmiennego i standardowe okrągłe dwa kubki pośredniej, jakie występują w póżniejszych modelach.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Gdzieś tam po drodze zniknąłeś jeszcze model gdzie drugi filtr p.cz jest owszem "strandardowy" w aluminiowym kubku - ale pierwszy jest pozbawiony kubka, za to montowany jest na masywnym bakelitowym stelażu, a nie lichej fenolowo - papierowej płytce.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski[/quote]
Ogołocenie pierwszego filtra z aluminiowego kubka nastąpiło dużo póżniej gdzieś w okolicach 1951 roku. Mam fotografię Pioniera z numerem chassis 202912 i tam występują jeszcze oba kubki. Pozdrawiam grzegorz
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski[/quote]
Ogołocenie pierwszego filtra z aluminiowego kubka nastąpiło dużo póżniej gdzieś w okolicach 1951 roku. Mam fotografię Pioniera z numerem chassis 202912 i tam występują jeszcze oba kubki. Pozdrawiam grzegorz
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Mam Pionierka z kubkami okrągłymi alu o numerze seryjnym 21 tyś. coś tam oraz tego bez kubka na pierwszym filtrze ale numer sprawdzę później. Rozszyfrowanie od kiedy do kiedy co produkowano nie będzie taki proste ale jest to możliwe. Chyba zacznę prowadzić ewidencję w Excelu 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU

Schemat Pioniera - czy to jednak ten poszukiwany?
Z jakiej publikacji jest ten schemat i dane elementów?k24 pisze:Schemat Pioniera - czy to jednak ten poszukiwany?
Ta kombinacja Pioniera bateryjnego i lamp Philipsa nie jest mi znana...to znaczy nie widziałem jej na oczy. Oczywiście słyszałem o tej wersji ale z braku wiadomości wypowiedzieć się nie mogę.OTLamp pisze:sp7sqp, a masz może jakieś dane na temat Pioniera B1 (na lampach Philipsa: DK21, DF21, DAC21, DL21), ile mniej więcej sztuk wyprodukowano?
Ja przypisuję konkretnemu zdjęciu numer wybity na chassis i w ten sposób tworzy się pewna ciągłość...z ogromnymi niestety lukamimarcin_oizo pisze:Mam Pionierka z kubkami okrągłymi alu o numerze seryjnym 21 tyś. coś tam oraz tego bez kubka na pierwszym filtrze ale numer sprawdzę później. Rozszyfrowanie od kiedy do kiedy co produkowano nie będzie taki proste ale jest to możliwe. Chyba zacznę prowadzić ewidencję w Excelu

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Więc: Pionier z aluminiowymi okrągłymi kubkami ma nr. 27936 i pochodzi z roku 1951,
Pionier z jednym kubkiem odkrytym okazuje się że ma już dość wysoki numer 465862 rocznika natomiast nie jestem w stanie odczytać z elementów
Co ciekawe mam jeszcze Pionierka w drewnie U3 który też ma jeden kubek odkryty i ma numer seryjny 018031 i jest z 1953.
Tyle mogę pomóc...
Pionier z jednym kubkiem odkrytym okazuje się że ma już dość wysoki numer 465862 rocznika natomiast nie jestem w stanie odczytać z elementów

Co ciekawe mam jeszcze Pionierka w drewnie U3 który też ma jeden kubek odkryty i ma numer seryjny 018031 i jest z 1953.
Tyle mogę pomóc...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Valdi5
- 1250...1874 posty
Mam propozycję , aby ktoś kto ma czas, znajomość programu i miejsce na serwerze zrobił szkielet katalogu który by zawierał np.
trzy zdjęcia, krótki opis, numer seryjny, rok .
każdy z posiadaczy wprowadziłby swoje Pionierki , i powstałby wielki katalog
trzy zdjęcia, krótki opis, numer seryjny, rok .
każdy z posiadaczy wprowadziłby swoje Pionierki , i powstałby wielki katalog
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tylko jaki to miałby być program? Chciałem zauważyć, że wśród posiadaczy Pionierów są też składaki to znaczy chassis wsadzone w taką obudowę jaka była. Tak mam np. ja w moich dwóch bakelitowych i sam nie wiem gdzie jakie chassis powinno siedzieć 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Tyle mogę pomóc...[/quote]
Numeracja Pioniera U3 rządziła się innym prawami. Faktem jest , że niskie numery są w odbiornikach z lat 50 -tych
Tyle mogę pomóc...[/quote]
Numeracja Pioniera U3 rządziła się innym prawami. Faktem jest , że niskie numery są w odbiornikach z lat 50 -tych