Co to za radio?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Co to za radio?

Post autor: Tomek Janiszewski »

[quote="kaem"]Sami piszą: "dodatkowo wbudowany zakres UKF-FM". Oczywiście, należy się zgodzić, że "Stare radio jest piękne, (...) ale kiedy nie gra, jest martwe".

"Dajcie mi UCC21 oraz UAA21 a dorobię Pionierowi zakres UKF!" :twisted: :P :?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Tomek Janiszewski pisze: "Dajcie mi UCC21 oraz UAA21 a dorobię Pionierowi zakres UKF!" :twisted: :P :?
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
A po co Ci UCC21 i UAA21? Popatrz na tą przystawkę superreakcyjną:
http://fonar.com.pl/audio/schematy/trus ... 958rok.htm
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
geguś

Post autor: geguś »

futrzaczek2 pisze: A po co Ci UCC21 i UAA21?
Aby było koszerne ;).

Do rzeczy podepnę się z pytaniem jak w temacie, co to za radyjka?

Obrazek

Górnego nie kumam ;), dolne może być to Saba, ale nie jestem pewny.

Obrazek
Myślałem, że to coś z Grundiga lub Siemensa, ale wspominano mi że zaczyna się na "K", Korting?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

To ciemne radio przy kołpakach to zapewne blaupunkt.. Chcicałbym takie radio.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Pare linijek niżej masz temat dotyczący regulacji barwy w radiu grundig. Na zdjęciu wygląda dokladnie jak z tego tematu ;)
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

To na dolnym zdjęciu to jak najbardziej Grundig - z tej rodziny co moje, ale bardziej wypasiony model - z pięciopasmową korekcją zamiast 4.

Zresztą, widać nawet ślad po znaczku Grundig pod klawiszami, a na skali pod oczkiem jest grundigowska koniczynka. U góry na maskownicy jest numer modelu (za mała ostrość żeby zobaczyć na 100%) i logo rodziny tych radyjek "Hi-Fi Zauberklang".

Zdaje się, że jest to model 3060 (albo bardzo do niego podobny).

Kortingiem może być ten maluch na pierwszym zdjęciu.

PS. Czy to zdjecia z lubińskiej giełdy? Ach, dlaczego mnie tam nie ma, jak są jakieś fajne rzeczy, a jak już przyjdę to prawie nic nie ma, a to co jest, to jest w kosmicznych cenach.......
geguś

Ja już trochę ślepy jestem ;). Jak mówię, że to coś z grundiga, to ludziska się dadzą zabić że nie i człek głupieje.
adamst_ pisze: PS. Czy to zdjecia z lubińskiej giełdy?
Nie, zdjęcia z daleka. Ktoś się dowiedział, że zbieram takie tam rózne i chce mi to wcisnąć.

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

geguś pisze: Nie, zdjęcia z daleka. Ktoś się dowiedział, że zbieram takie tam rózne i chce mi to wcisnąć.
No to nic tylko brać - wszystkie trzy to fajne radyjka są :-)
geguś

adamst_ pisze:
geguś pisze: Nie, zdjęcia z daleka. Ktoś się dowiedział, że zbieram takie tam rózne i chce mi to wcisnąć.
A nie zawsze mamona pod ręką jest :(.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

geguś pisze:
adamst_ pisze:
A nie zawsze mamona pod ręką jest :(.
To fakt. Myślałem że trafiła ci się superokazja i za darmo dają ;-)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

futrzaczek2 pisze:A po co Ci UCC21 i UAA21? Popatrz na tą przystawkę superreakcyjną:
Nad faktem istnienia odbiornika "Podhale" przeszedłem do porządku dziennego z dwóch powodów. Pierwszy był czysto praktyczny: przystawka supereakcyjna miała szansę działać gdy na jedyny program na zakresie UKF emitowala "Trujka" (pisownia zamierzona, proszę nie poprawiac! :twisted: ). Przy takim zagęszczeniu stacji jak obecnie uzyskanie niezakłóconego odbioru przy pomocy takiego ersatzu cechującego się "selektywnością" mierzoną w MHz, i do tego jeszcze "dwuzboczowością" graniczyłoby z cudem.
Drugi powód jest "ideologiczny". Novalowa lampa E/UCH81 stanowiłaby wśród loctalowych "dwudziestek" takie samo ciało obce jak standartowa w głowicach UKF czasów późniejszych lampa E/UCC85. Kiedyś oburzano się bodajże tu nad przeróbką na zakres UKF odbiornika "Mazur", choć pomysłodawcy trzeba oddać sprawiedliwość że przynajmniej oryginalny komplet lamp zachował, dokładając "tylko" klasyczną głowicę DEA (niestety z półprzewodnikowym konweterem OIRT/CCIR). Mniej naganną zbrodnią byłoby zachowanie wszelkich fabrycznych funkcji Pioniera/Mazura, tj możliwości odbioru DSK, oczywiście przy użyciu oryginalnych cewek i filtrów p.cz. Dołożyłoby się tylko filtry p.cz. (nawet były stosowane takie okrągłe, pasujące epokowo do stosowanych w "Pionierze" filtrów AM). Wolałbym jednak nie wiedzieć jakie szumy mialaby glowica UKF improwizowana przy użyciu lampy E/UCH21 (wzmacniacz w.cz na heptodzie w połączeniu pentodowym, mieszacz samodrgający na triodzie). Tymczasem bardziej odpowiednia dla tych celów hipotetyczna lampa UCC21 zdaje się nigdy nie powstała? :wink:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

kaem pisze: Natomiast jeżeli 87,5 MHz na skali zgadza się z częstotliwością, a na końcu mamy 100 MHz dla częstotliwości 108 MHz, to dla mnie jest to czysta tandeta, wprowadzające w błąd dziadostwo i prawie wiejski tuning.
Ja mam dwa radioodbiorniki Nordmende z 54roku. W obu 87,5MHz na skali zgadza się z częstotliwością a dalej jest różnie :D
W Othello częstotliwość 92,5 MHz jest na skali pod 90 a na końcu skali pod 100 jest częstotliwość 101 MHz, w Carmen 92,5MHz jest pod 93, a na końcu skali pod 100 jest 99,5MHz.
Nie było w obu przypadkach żadnej zewnętrznej ingerencji. Taki jest po prostu urok starych radioodbiorników - Częstotliwości bardzo często nie pokrywają się ze skalą.
Wg mnie w takim przypadku rozszerzenie częstotliwości jest do przyjęcia, - na pewno nie jest to wprowadzające w błąd dziadostwo (bo skala i tak nie pokazuje rzeczywistości),
Jeśli ktoś akurat słucha tylko stacji nadających powyżej 100MHz to bez rozszerzenia czestotliwości takie radio jest dla niego bezużyteczne. Przyjemnie jest posłuchać to co się lubi.
W moim przypadku ingerencja jest zbędna bo interesujące mnie stacje nadają do 100 MHz.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

:arrow: Tomek Janiszewski

Można spróbować zastąpić ECH81 przez UCH21, ktoś nawet tego próbował.
Nie potępiałbym w czambuł przystawek superreakcyjnych - nie są takie złe, jak je diabeł maluje ;) Tydzień ponad temu odpaliłem swojego pierwszego superreakcyjniaczka na lampce ECF82. Schemat i montaż były fuzją kilku idei i mojej fantazji. Efekt? Na 20cm druciku odbieram cztery wyraźne i stosunkowo czyste stacje (jeszcze nieco zniekształca, ale to jest kwestia zabawy samowygaszaniem). Dodam, iż pokój mój to istna klatka Faradaya i żadna fabryczna superheterodyna nie osiągnęła tak dobrego wyniku. Przez pół godziny nie "odpłynął" ani trochę - efekt stosunkowo zwartej konstrukcji, radzieckiego trymera ceramicznego i sztywnych cewek ;)
To, o czym Ty piszesz, to jakieś skrajności - obwód rezonansowy o niebezpiecznie niskiej dobroci, układ klecony na kolanie z byle czego i inne fajności... :twisted:

Moja rada - spróbuj sam :mrgreen:
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Jaki jest dźwięk odbiornika "Podhale" na UKF? Opowiedzcie coś o tym. :)
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Moje Podhale odbiera całkiem nieźle i nie mam najmniejszego problemu z selektywnością, a mieszkam w Poznaniu, gdzie nadaje całkiem sporo stacji. Szczerze mówiąc, z wyjątkiem podwójnego odbioru tej samej stacji i występującego czasem szumu i pisku o dość wysokiej częstotliwości nie słyszę różnicy między nim a superheterodyną. Czułość jest duża, odbieram wszystkie programy które słychać na innych odbiornikach. Podobnie jest z pasmem częstotliwości akustycznych, nie brakuje góry ani dołu :)
ODPOWIEDZ