Pewnie chodziło Ci o ten.Maciej Szczodrowski pisze:Tego projektu Jogiego nie znałem. Ten, który pamiętam, był w obudowie 5,25''.
PCL86 "nano"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: PCL86 "nano"
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Można też poszukać obudów USB do dysków 5.25" lub podobnych wykonanych z profili "maleństw". Ewentualnie zadowolić się obudowami odlewanymi lub klasycznymi kształtownikami z aluminium (o ile nie musi to koniecznie wyglądać jak dysk twardy) .
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Obudowy zewnętrzne HDD z reguły wykonane są z zamkniętego profilu o wysokości ~30mm z zaślepkami na końcach - byłby problem z montażem elementów, a szkoda by było psuć obudowę wycinając otwór w spodzie, żeby mieć swobodny dostęp lutownicą do końcówek podstawek umiejscowionych na wierzchu chassis. Zdecydowanie lepiej użyć ceownika albo obudowy "stompboxowej" jak w ostatnim załączniku Zibiego.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jak zrobisz na pcb to nie problem, trzeba zgrać otwory i wykorzystać wewnętrzne prowadnice (jeżeli są). Jest to do zrobienia, chociaż wymaga kilku pomiarów.
Zwykle są: http://www.techpowerup.com/printreview. ... tcasecombo
Więcej miejsca jest w obudowach dla napędów optycznych 5.25" niż dysków 3.5". Co do wycinania otworu, to może się okazać potrzebny dla zapewnienia wentylacji.
Więcej miejsca jest w obudowach dla napędów optycznych 5.25" niż dysków 3.5". Co do wycinania otworu, to może się okazać potrzebny dla zapewnienia wentylacji.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Coś na zaostrzenie apetytu.
Źródło: http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... did=137397
Źródło: http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... did=137397
-
- 625...1249 postów
Witam!
Therminator! Ten ostatni HDD z rączkami to ten, który mnie zafascynował. Teraz wiem, że też potrafię na małej powierzchni działać. Oczywiście z Jogim równać się nie mogę pod względem parku maszynowego, technologii i kasy. Mimo to na tyle, na ile mogłem, się postarałem.
Zibi! Te obudowy USB są estetyczne i fajne, ale u mnie wyjściowym postanowieniem było zastosowanie starych HDD i dokonałem tego. A te wzmacniaczyki z ostatniego posta... fajne OTL'e, a może hybrydy? Ja zrobiłem tak jak chciałem. Dla ciekawostki to kiedyś pomierzę jego parametry.
Teraz czekam na kolumienki od kolegi Dolphin'a. Które głośniki tam wstawić? Z tych, które pokazałeś wybieram okrągłe
Bo więcej z tego zdjęcia nie wyciągnę. Napewno 4ohm i duża efektywność, moc jest drugorzędna.
Pozdrawiam!
Maciek.
Therminator! Ten ostatni HDD z rączkami to ten, który mnie zafascynował. Teraz wiem, że też potrafię na małej powierzchni działać. Oczywiście z Jogim równać się nie mogę pod względem parku maszynowego, technologii i kasy. Mimo to na tyle, na ile mogłem, się postarałem.
Zibi! Te obudowy USB są estetyczne i fajne, ale u mnie wyjściowym postanowieniem było zastosowanie starych HDD i dokonałem tego. A te wzmacniaczyki z ostatniego posta... fajne OTL'e, a może hybrydy? Ja zrobiłem tak jak chciałem. Dla ciekawostki to kiedyś pomierzę jego parametry.
Teraz czekam na kolumienki od kolegi Dolphin'a. Które głośniki tam wstawić? Z tych, które pokazałeś wybieram okrągłe

Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Wracając do obudów to Bopla ALUBOS była by dobrym rozwiązaniem, można dostać ją z odejmowanym wieczkiem (czyli kawałek blachy aluminiowej) oraz odkręcanymi frontami. Idealnie nadaje się na mały wzmacniacz obojętnie czy w pająku czy na płytce (profil ma w środku prowadnice). Jakość profilu i malowania jest bardzo wysoka, co niestety widać w jego cenie. Robiłem w tych obudowach panele informacyjne dla JRG.
- Załączniki
-
- 523240_LB_00_FB.EPS.jpg (6.4 KiB) Przejrzano 1680 razy
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ja także przymierzam się do budowania wzmacniacza "nano" na PCL86.
Zastanawiam się jaką obudowę dać do takiego lampiaka. "Firmowa" jest droga (powyżej 50zł) a obudowa z dysku taka sobie.
Zastanawiam się jaką obudowę dać do takiego lampiaka. "Firmowa" jest droga (powyżej 50zł) a obudowa z dysku taka sobie.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
No to musze rozczarowac bo wszystkie 10 arnow 116 (okraglychMaciej Szczodrowski pisze:Które głośniki tam wstawić? Z tych, które pokazałeś wybieram okrągłeBo więcej z tego zdjęcia nie wyciągnę. Napewno 4ohm i duża efektywność, moc jest drugorzędna.