Atom 50W

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Atom 50W

Post autor: painlust »

Plesio pisze::arrow: Marvel a propos cut/brilliance .
Dałem podobny układ 1M/1nF do Twojej końcówki pp na 6p1p :roll:
znakomicie ścina piach przy przesterach zwanych często gruzem :lol:
Pozdrawiam Serdecznie!
Gdzie to wstawiłeś?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

painlust pisze:Gdzie to wstawiłeś?
Chodzi o regulator C12/VR5 ze schematu Matchlessa Clubmana 35 (tego, który Ci się nie powiększał).
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
foras1
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: foras1 »

Witam.
A pętla efektów będzie czy nie, bo jak sam zauważyłeś na scenę bez pętli mało kto wejdzie ;). Poza tym może by tak kiedyś drugi kanał dorzucić, jakiegoś fendera na jednej lampce...
Pozdrawiam i czekam na efekt końcowy.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Coś mi się wydaje że ludzie coś przesadzają z tą pętlą efektów, wiele wzmacniaczy nie miało (plexi, bassman) i jakoś ludzie też na nich grali ; )
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
foras1
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: foras1 »

Ja nie mówię że jak wzmacniacz nie ma pętli to jest zły, tylko że dzisiaj, gdy większość gitarzystów mimo wszystko używa multiefektów to pętla staje się niezbędna, a każdy efekt wpięty a "lampowy obieg" brzmi dużo, dużo lepiej (lampy robią swoje).
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Jak ktoś lubi przykryć brzmienie nawałem efektów to niech se kupi produkt Line6 i tak nie pozna że to nie jest lampa. Dla mnie wzmacniacz może mieć tylko dodatkowo reverb wewnętrzny, a kanał czysty może być najprymitywniejszy.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

foras1 pisze:A pętla efektów będzie czy nie, bo jak sam zauważyłeś na scenę bez pętli mało kto wejdzie ;). [...] Ja nie mówię że jak wzmacniacz nie ma pętli to jest zły, tylko że dzisiaj, gdy większość gitarzystów mimo wszystko używa multiefektów to pętla staje się niezbędna, a każdy efekt wpięty a "lampowy obieg" brzmi dużo, dużo lepiej (lampy robią swoje).
Zaszło pewne nieporozumienie :mrgreen: Ten wzmacniacz nie jest produkcją seryjną nastawioną na masową sprzedaż, więc fakt, że większość gitarzystów używa efektów cyfrowych jest tu zupełnie nieistotny. Wzmacniacz jest dla konkretnego muzyka, który cyfrą się po prostu brzydzi :wink: A efektów używa dwóch: kaczki i Tubescreamera.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Czasem pętla się przydaje i tym co się brzydzą cyfrą - choćby żeby wpiąć flangera, chorusa czy delaya. Włączone między gitarą i wzmacniaczem na przesterze brzmią koszmarnie, a w pętli wprost przeciwnie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Tavil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Tavil »

Thereminator pisze:Czasem pętla się przydaje i tym co się brzydzą cyfrą - choćby żeby wpiąć flangera, chorusa czy delaya. Włączone między gitarą i wzmacniaczem na przesterze brzmią koszmarnie, a w pętli wprost przeciwnie.
Podepnę się pod temat apropo pętli ponieważ właśnie myśle o dorobieniu pętli w swoim atomie dla delaya i flangera. Jak ją zrealizować ?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

W swoim niedokończonym Atomicu na razie mam wstawioną bierną pętlę bez buforowania (jak w painlustowym "red devil kinowcu" albo "beelzebubie") pomiędzy korektorem a MV. Jednak amplituda na wyjsciu pętli jest chyba za wysoka, wolę nie ryzykować uszkodzenia posiadanego phasera i używam pętli tylko do wpinania się na końcówkę z zewnętrznego preampa. Docelowo planuję zrobić pętlę "krzemową" wg schematu Vacuum Voodoo podanego w jednym z wątków działu.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Thereminator pisze:Czasem pętla się przydaje i tym co się brzydzą cyfrą - choćby żeby wpiąć flangera, chorusa czy delaya. Włączone między gitarą i wzmacniaczem na przesterze brzmią koszmarnie, a w pętli wprost przeciwnie.
No to mam problem, bo znajomy, który będzie na tym wzmacniaczu grał, nie używa flangera ani chorusa ani innego efektu opóźniającego, który trzeba wpinać w pętlę... Chyba wiem, co zrobię: wstawię pętlę, ale nie zamontuję gniazd send i return, wtedy wzmak będzie super, a jego użytkownik się nie zorientuje, że ma inny wzmacniacz, niż chciał :twisted:

PS. Kolega, o którym piszę, całe życie jest gitarzystą, ma już dorosłe dzieci i długo pracował w dużym sklepie muzycznym, więc miał dostęp do praktycznie wszystkich efektów i wzmacniaczy. Nie ma więc ryzyka, że nie wie, czego chce.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

marshall jcm800 ma prostą pętle i nikt nie płacze ; )
Ja właśnie projektuję obudowę do fendera bassmana@matchlessa (clean fender + przester z matchlessa + końcówka matchlessa) i zastanawiam się czy bawić się w jakiekolwiek najprostsze pętle, 3 efekty mnie interesują-wah, boss sd i delay/reverb
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Marvel pisze:
No to mam problem, bo znajomy, który będzie na tym wzmacniaczu grał, nie używa flangera ani chorusa ani innego efektu opóźniającego, który trzeba wpinać w pętlę... Chyba wiem, co zrobię: wstawię pętlę, ale nie zamontuję gniazd send i return, wtedy wzmak będzie super, a jego użytkownik się nie zorientuje, że ma inny wzmacniacz, niż chciał :twisted:

PS. Kolega, o którym piszę, całe życie jest gitarzystą, ma już dorosłe dzieci i długo pracował w dużym sklepie muzycznym, więc miał dostęp do praktycznie wszystkich efektów i wzmacniaczy. Nie ma więc ryzyka, że nie wie, czego chce.
Po co od razu ta złość? Z mojej strony to była tylko subiektywna opinia na temat stosowania pętli w ogóle.
W omawianym przypadku budowy wzmacniacza pod konkretnego użytkownika i jego sprecyzowane wymagania temat pętli nie istnieje.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Chyba lekko zwariowałem, ale jak już się bawić, to na całego 8)
Załączniki
Atom_50W-04.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ten klient dla którego jest wzmak to purysta czy.... fetyszysta :)
ODPOWIEDZ