Gdzie to wstawiłeś?Plesio pisze:Marvel a propos cut/brilliance .
Dałem podobny układ 1M/1nF do Twojej końcówki pp na 6p1p![]()
znakomicie ścina piach przy przesterach zwanych często gruzem![]()
Pozdrawiam Serdecznie!
Atom 50W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Atom 50W
Chodzi o regulator C12/VR5 ze schematu Matchlessa Clubmana 35 (tego, który Ci się nie powiększał).painlust pisze:Gdzie to wstawiłeś?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Witam.
A pętla efektów będzie czy nie, bo jak sam zauważyłeś na scenę bez pętli mało kto wejdzie
. Poza tym może by tak kiedyś drugi kanał dorzucić, jakiegoś fendera na jednej lampce...
Pozdrawiam i czekam na efekt końcowy.
A pętla efektów będzie czy nie, bo jak sam zauważyłeś na scenę bez pętli mało kto wejdzie

Pozdrawiam i czekam na efekt końcowy.
Coś mi się wydaje że ludzie coś przesadzają z tą pętlą efektów, wiele wzmacniaczy nie miało (plexi, bassman) i jakoś ludzie też na nich grali ; )
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Ja nie mówię że jak wzmacniacz nie ma pętli to jest zły, tylko że dzisiaj, gdy większość gitarzystów mimo wszystko używa multiefektów to pętla staje się niezbędna, a każdy efekt wpięty a "lampowy obieg" brzmi dużo, dużo lepiej (lampy robią swoje).
Jak ktoś lubi przykryć brzmienie nawałem efektów to niech se kupi produkt Line6 i tak nie pozna że to nie jest lampa. Dla mnie wzmacniacz może mieć tylko dodatkowo reverb wewnętrzny, a kanał czysty może być najprymitywniejszy.
Zaszło pewne nieporozumienieforas1 pisze:A pętla efektów będzie czy nie, bo jak sam zauważyłeś na scenę bez pętli mało kto wejdzie. [...] Ja nie mówię że jak wzmacniacz nie ma pętli to jest zły, tylko że dzisiaj, gdy większość gitarzystów mimo wszystko używa multiefektów to pętla staje się niezbędna, a każdy efekt wpięty a "lampowy obieg" brzmi dużo, dużo lepiej (lampy robią swoje).

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Czasem pętla się przydaje i tym co się brzydzą cyfrą - choćby żeby wpiąć flangera, chorusa czy delaya. Włączone między gitarą i wzmacniaczem na przesterze brzmią koszmarnie, a w pętli wprost przeciwnie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Podepnę się pod temat apropo pętli ponieważ właśnie myśle o dorobieniu pętli w swoim atomie dla delaya i flangera. Jak ją zrealizować ?Thereminator pisze:Czasem pętla się przydaje i tym co się brzydzą cyfrą - choćby żeby wpiąć flangera, chorusa czy delaya. Włączone między gitarą i wzmacniaczem na przesterze brzmią koszmarnie, a w pętli wprost przeciwnie.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W swoim niedokończonym Atomicu na razie mam wstawioną bierną pętlę bez buforowania (jak w painlustowym "red devil kinowcu" albo "beelzebubie") pomiędzy korektorem a MV. Jednak amplituda na wyjsciu pętli jest chyba za wysoka, wolę nie ryzykować uszkodzenia posiadanego phasera i używam pętli tylko do wpinania się na końcówkę z zewnętrznego preampa. Docelowo planuję zrobić pętlę "krzemową" wg schematu Vacuum Voodoo podanego w jednym z wątków działu.
No to mam problem, bo znajomy, który będzie na tym wzmacniaczu grał, nie używa flangera ani chorusa ani innego efektu opóźniającego, który trzeba wpinać w pętlę... Chyba wiem, co zrobię: wstawię pętlę, ale nie zamontuję gniazd send i return, wtedy wzmak będzie super, a jego użytkownik się nie zorientuje, że ma inny wzmacniacz, niż chciałThereminator pisze:Czasem pętla się przydaje i tym co się brzydzą cyfrą - choćby żeby wpiąć flangera, chorusa czy delaya. Włączone między gitarą i wzmacniaczem na przesterze brzmią koszmarnie, a w pętli wprost przeciwnie.

PS. Kolega, o którym piszę, całe życie jest gitarzystą, ma już dorosłe dzieci i długo pracował w dużym sklepie muzycznym, więc miał dostęp do praktycznie wszystkich efektów i wzmacniaczy. Nie ma więc ryzyka, że nie wie, czego chce.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
marshall jcm800 ma prostą pętle i nikt nie płacze ; )
Ja właśnie projektuję obudowę do fendera bassmana@matchlessa (clean fender + przester z matchlessa + końcówka matchlessa) i zastanawiam się czy bawić się w jakiekolwiek najprostsze pętle, 3 efekty mnie interesują-wah, boss sd i delay/reverb
Ja właśnie projektuję obudowę do fendera bassmana@matchlessa (clean fender + przester z matchlessa + końcówka matchlessa) i zastanawiam się czy bawić się w jakiekolwiek najprostsze pętle, 3 efekty mnie interesują-wah, boss sd i delay/reverb
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Po co od razu ta złość? Z mojej strony to była tylko subiektywna opinia na temat stosowania pętli w ogóle.Marvel pisze:No to mam problem, bo znajomy, który będzie na tym wzmacniaczu grał, nie używa flangera ani chorusa ani innego efektu opóźniającego, który trzeba wpinać w pętlę... Chyba wiem, co zrobię: wstawię pętlę, ale nie zamontuję gniazd send i return, wtedy wzmak będzie super, a jego użytkownik się nie zorientuje, że ma inny wzmacniacz, niż chciałThereminator pisze:Czasem pętla się przydaje i tym co się brzydzą cyfrą - choćby żeby wpiąć flangera, chorusa czy delaya. Włączone między gitarą i wzmacniaczem na przesterze brzmią koszmarnie, a w pętli wprost przeciwnie.![]()
PS. Kolega, o którym piszę, całe życie jest gitarzystą, ma już dorosłe dzieci i długo pracował w dużym sklepie muzycznym, więc miał dostęp do praktycznie wszystkich efektów i wzmacniaczy. Nie ma więc ryzyka, że nie wie, czego chce.
W omawianym przypadku budowy wzmacniacza pod konkretnego użytkownika i jego sprecyzowane wymagania temat pętli nie istnieje.
Chyba lekko zwariowałem, ale jak już się bawić, to na całego 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Ten klient dla którego jest wzmak to purysta czy.... fetyszysta