Działanie mechanizmu forum

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Działanie mechanizmu forum

Post autor: Piotrek J. »

tszczesn pisze: Otwieranie w kartach działa normalnie. śródklik (lub CTR+klik) otwiera co trzeba.
To wiem, otwieram zwykle gestem myszy :) Ale chodziło mi o domyślne ustawienie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

PiotrekJ pisze:
tszczesn pisze: Otwieranie w kartach działa normalnie. śródklik (lub CTR+klik) otwiera co trzeba.
To wiem, otwieram zwykle gestem myszy :) Ale chodziło mi o domyślne ustawienie.
Geste ode złego pochodzą.

A domyślnie to ja dziękuję, ja rządzę swoją przeglądarką. Jak chcę otworzyć w tym samym oknie/zakładce to klikam lewym, jak w nowym to środkowym. I niech mi webmaster nie decyduje gdzie _mi_ się linki mają otwierać.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Faktem jest, że we wszystkich praktycznie forach linki otwierają się w nowym oknie/zakładce, co jest logiczne - forum służy do rozmowy, a linki ogląda się nie przerywając tejże rozmowy.

Irytujące jest to, że tutaj otwierają się w tym samym - to tak, jakby ktoś kazał mi odłożyć czytaną książkę na półkę, kiedy chcę w międzyczasie zerknąć do słownika czy encyklopedii...

Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Brencik

Post autor: Brencik »

Niemiec by powiedział "szajse".
Juz nie wspomnę kolejny raz o wyszukiwarce.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

MalKontent pisze:(...)
Irytujące jest to, że tutaj otwierają się w tym samym - to tak, jakby ktoś kazał mi odłożyć czytaną książkę na półkę, kiedy chcę w międzyczasie zerknąć do słownika czy encyklopedii...
(...)
Jak wspomniał (pośrednio) tszczesn, to kwestia tego, czy ktoś potrafi używać swoich programów...
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Pierwsza zasada tworzenia przyjaznych serwisów internetowych, sformułowana przez Jakoba Nielsena, brzmi:

Użytkownicy spędzają 99,9% czasu na innych stronach internetowych.

Więc jeśli w większości serwisów robi się coś w jakiś konkretny sposób, to my powinniśmy się do tego dostosować, bo tego będą oczekiwać użytkownicy. I czy potrafię nacisnąć "Ctrl" klikając link czy nie - nie ma żadnego znaczenia; liczy się szacunek dla przyzwyczajeń użytkowników... :)
Dla komercyjnego serwisu niestosowanie konwencji może oznaczać bankructwo, bo użytkownicy sobie pójdą w poszukiwaniu bardziej przyjaznego miejsca; niekomercyjnemu forum Triody to raczej nie grozi, ale po co robić coś inaczej, niż inni?

Inny przykład? Microsoft za pomocą Outlook Expressa i Outlooka wprowadził koszmarną konwencję odpowiadania na e-mail powyżej cytowanego tekstu, co jest niezgodne z dawnymi, logicznymi zwyczajami tekstowej poczty internetowej, oraz zasadami USENETu. I co? I stało się to standardem de facto w korespondencji firmowej od wielu lat i nikomu nie przychodzi do głowy odpowiadanie na wielopiętrowego maila poniżej cytatu tylko dla zasady, bo byłoby to uciążliwością dla respondentów. :roll:

Nie zawsze to, co "słuszne", zdobywa popularność... :|

Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

MalKontent pisze: Więc jeśli w większości serwisów robi się coś w jakiś konkretny sposób, to my powinniśmy się do tego dostosować, bo tego będą oczekiwać użytkownicy. I czy potrafię nacisnąć "Ctrl" klikając link czy nie - nie ma żadnego znaczenia; liczy się szacunek dla przyzwyczajeń użytkowników... :)
A ja się nie zgodzę. Bo mnie cholera trafia jak muszę zamykać dodatkowe okna/zakładki. Kiedyś tak trzeba było robić, bo nie było innej funkcjonalności. Teraz jest, nawet badzIEw już je obsługuje, więc prosze szanownych webmasterów od.....czepić się ode mnie i nie mówić mi jak mam otwierać strony.
MalKontent pisze:Inny przykład? Microsoft za pomocą Outlook Expressa i Outlooka wprowadził koszmarną konwencję odpowiadania na e-mail powyżej cytowanego tekstu, co jest niezgodne z dawnymi, logicznymi zwyczajami tekstowej poczty internetowej, oraz zasadami USENETu. I co? I stało się to standardem de facto w korespondencji firmowej od wielu lat i nikomu nie przychodzi do głowy odpowiadanie na wielopiętrowego maila poniżej cytatu tylko dla zasady, bo byłoby to uciążliwością dla respondentów. :roll:
Ja odpowiadam. Zawsze pod cytatem, bez sygnaturki i przycinając nadmiar cytatu i wrotki. Jakoś nikomu to nie przeszkadza.
Brencik

Post autor: Brencik »

Klikając na załącznik, np. zawierający zdjęcie otworzy się nam w tym samym oknie. Najczęściej użytkownik po obejrzeniu załącznika zamyka go a tym samy sobie cała stronę - naprawdę świetne! Jeszcze z takim czymś się nie spotkałem na jakimkolwiek forum.