To wiem, otwieram zwykle gestem myszytszczesn pisze: Otwieranie w kartach działa normalnie. śródklik (lub CTR+klik) otwiera co trzeba.
Działanie mechanizmu forum
Moderator: gsmok
-
Piotrek J.
- 625...1249 postów

Re: Działanie mechanizmu forum
-
tszczesn
- moderator
Geste ode złego pochodzą.PiotrekJ pisze:To wiem, otwieram zwykle gestem myszytszczesn pisze: Otwieranie w kartach działa normalnie. śródklik (lub CTR+klik) otwiera co trzeba.Ale chodziło mi o domyślne ustawienie.
A domyślnie to ja dziękuję, ja rządzę swoją przeglądarką. Jak chcę otworzyć w tym samym oknie/zakładce to klikam lewym, jak w nowym to środkowym. I niech mi webmaster nie decyduje gdzie _mi_ się linki mają otwierać.
-
MalKontent
- 375...499 postów

Faktem jest, że we wszystkich praktycznie forach linki otwierają się w nowym oknie/zakładce, co jest logiczne - forum służy do rozmowy, a linki ogląda się nie przerywając tejże rozmowy.
Irytujące jest to, że tutaj otwierają się w tym samym - to tak, jakby ktoś kazał mi odłożyć czytaną książkę na półkę, kiedy chcę w międzyczasie zerknąć do słownika czy encyklopedii...
Pozdrawiam
Staszek
Irytujące jest to, że tutaj otwierają się w tym samym - to tak, jakby ktoś kazał mi odłożyć czytaną książkę na półkę, kiedy chcę w międzyczasie zerknąć do słownika czy encyklopedii...
Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
-
Brencik
Niemiec by powiedział "szajse".
Juz nie wspomnę kolejny raz o wyszukiwarce.
Juz nie wspomnę kolejny raz o wyszukiwarce.
-
brys
- 1250...1874 posty

Jak wspomniał (pośrednio) tszczesn, to kwestia tego, czy ktoś potrafi używać swoich programów...MalKontent pisze:(...)
(...)
-
MalKontent
- 375...499 postów

Pierwsza zasada tworzenia przyjaznych serwisów internetowych, sformułowana przez Jakoba Nielsena, brzmi:
Użytkownicy spędzają 99,9% czasu na innych stronach internetowych.
Więc jeśli w większości serwisów robi się coś w jakiś konkretny sposób, to my powinniśmy się do tego dostosować, bo tego będą oczekiwać użytkownicy. I czy potrafię nacisnąć "Ctrl" klikając link czy nie - nie ma żadnego znaczenia; liczy się szacunek dla przyzwyczajeń użytkowników...
Dla komercyjnego serwisu niestosowanie konwencji może oznaczać bankructwo, bo użytkownicy sobie pójdą w poszukiwaniu bardziej przyjaznego miejsca; niekomercyjnemu forum Triody to raczej nie grozi, ale po co robić coś inaczej, niż inni?
Inny przykład? Microsoft za pomocą Outlook Expressa i Outlooka wprowadził koszmarną konwencję odpowiadania na e-mail powyżej cytowanego tekstu, co jest niezgodne z dawnymi, logicznymi zwyczajami tekstowej poczty internetowej, oraz zasadami USENETu. I co? I stało się to standardem de facto w korespondencji firmowej od wielu lat i nikomu nie przychodzi do głowy odpowiadanie na wielopiętrowego maila poniżej cytatu tylko dla zasady, bo byłoby to uciążliwością dla respondentów.
Nie zawsze to, co "słuszne", zdobywa popularność...
Pozdrawiam
Staszek
Użytkownicy spędzają 99,9% czasu na innych stronach internetowych.
Więc jeśli w większości serwisów robi się coś w jakiś konkretny sposób, to my powinniśmy się do tego dostosować, bo tego będą oczekiwać użytkownicy. I czy potrafię nacisnąć "Ctrl" klikając link czy nie - nie ma żadnego znaczenia; liczy się szacunek dla przyzwyczajeń użytkowników...
Dla komercyjnego serwisu niestosowanie konwencji może oznaczać bankructwo, bo użytkownicy sobie pójdą w poszukiwaniu bardziej przyjaznego miejsca; niekomercyjnemu forum Triody to raczej nie grozi, ale po co robić coś inaczej, niż inni?
Inny przykład? Microsoft za pomocą Outlook Expressa i Outlooka wprowadził koszmarną konwencję odpowiadania na e-mail powyżej cytowanego tekstu, co jest niezgodne z dawnymi, logicznymi zwyczajami tekstowej poczty internetowej, oraz zasadami USENETu. I co? I stało się to standardem de facto w korespondencji firmowej od wielu lat i nikomu nie przychodzi do głowy odpowiadanie na wielopiętrowego maila poniżej cytatu tylko dla zasady, bo byłoby to uciążliwością dla respondentów.
Nie zawsze to, co "słuszne", zdobywa popularność...
Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
-
tszczesn
- moderator
A ja się nie zgodzę. Bo mnie cholera trafia jak muszę zamykać dodatkowe okna/zakładki. Kiedyś tak trzeba było robić, bo nie było innej funkcjonalności. Teraz jest, nawet badzIEw już je obsługuje, więc prosze szanownych webmasterów od.....czepić się ode mnie i nie mówić mi jak mam otwierać strony.MalKontent pisze: Więc jeśli w większości serwisów robi się coś w jakiś konkretny sposób, to my powinniśmy się do tego dostosować, bo tego będą oczekiwać użytkownicy. I czy potrafię nacisnąć "Ctrl" klikając link czy nie - nie ma żadnego znaczenia; liczy się szacunek dla przyzwyczajeń użytkowników...![]()
Ja odpowiadam. Zawsze pod cytatem, bez sygnaturki i przycinając nadmiar cytatu i wrotki. Jakoś nikomu to nie przeszkadza.MalKontent pisze:Inny przykład? Microsoft za pomocą Outlook Expressa i Outlooka wprowadził koszmarną konwencję odpowiadania na e-mail powyżej cytowanego tekstu, co jest niezgodne z dawnymi, logicznymi zwyczajami tekstowej poczty internetowej, oraz zasadami USENETu. I co? I stało się to standardem de facto w korespondencji firmowej od wielu lat i nikomu nie przychodzi do głowy odpowiadanie na wielopiętrowego maila poniżej cytatu tylko dla zasady, bo byłoby to uciążliwością dla respondentów.![]()
-
Brencik
Klikając na załącznik, np. zawierający zdjęcie otworzy się nam w tym samym oknie. Najczęściej użytkownik po obejrzeniu załącznika zamyka go a tym samy sobie cała stronę - naprawdę świetne! Jeszcze z takim czymś się nie spotkałem na jakimkolwiek forum.