Jeszcze półprzewodniki w stabilizacji zasilania układów lampowych.Alek pisze:Jestem za tym, aby rodzaje dyskusji toczących się w tym nowym dziale były możliwie dobrze sprecyzowane. Na dzień dzisiejszy są to: dość szeroko rozumiane miernictwo, tranzystory i półprzewodniki retro oraz hybrydy.
Propozycja nowego działu: półprzewodniki w służbie lampom
Moderator: gsmok
-
- 3125...6249 postów
Re: Propozycja nowego działu: półprzewodniki w służbie lampom
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Tytuł w założeniu ma żartobliwie podkreślać służebną rolę opisywanych układów wobec lamp i skłonić piszących w takim dziale do pewnej pokory.Thereminator pisze:[...] nazwę bym sugerował raczej Elementy półprzewodnikowe w układach lampowych, sugerowana w tytule wątku kojarzy mi się z prl-owską nowomową.
Widziałbym w tym dziale wszelkiej maści stabilizatory i regulatory, układy opóźnionego załączania, mierniki, testery, czyli układy ściśle pomocnicze. Trudno do takich zaliczyć wzmacniacze hybrydowe, zatem te powinny raczej zostać w strefie lampowej. Z kolei układy na półprzewodnikach nie mające związku z lampami powinny lądować tam gdzie dotychczas.
Gdyby ktoś zmienił zdanie, to w każdej chwili można zmienić swój głos w sondzie.
Tomek
-
- 1875...2499 postów
To można dodać do strefy lampowej "układy hybrydowe". I tam dawać wzmaczniacze hybrydowe.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Hybryda może być koszerna tylko w jednym przypadku, gdy z definicji jest już zabytkiem. A definicja zabytku już istnieje, więc nie ma problemu z kwalifikacją. Prawda, że proste?Tomasz Gumny pisze: Widziałbym w tym dziale wszelkiej maści stabilizatory i regulatory, układy opóźnionego załączania, mierniki, testery, czyli układy ściśle pomocnicze. Trudno do takich zaliczyć wzmacniacze hybrydowe,
-
- 1875...2499 postów
W tym wątku dyskutujemy (i głosujemy) czy jest sens tworzenia nowego działu. Co w nim się ostatecznie znajdzie zdecydują Jaśnie Nam Panujący Moderatorzy. Generalnie jestem przeciwny rozbudowie forum, ale w UiU pojawia się sporo wątków wzmacniaczo-operacyjno-mikrokontrolerowych a to nie służy "koszerności" Strefy Lampowej. Stąd moja propozycja.geguś pisze:Hybryda może być koszerna tylko w jednym przypadku, gdy z definicji jest już zabytkiem. A definicja zabytku już istnieje, więc nie ma problemu z kwalifikacją. Prawda, że proste?Tomasz Gumny pisze: Widziałbym w tym dziale wszelkiej maści stabilizatory i regulatory, układy opóźnionego załączania, mierniki, testery, czyli układy ściśle pomocnicze. Trudno do takich zaliczyć wzmacniacze hybrydowe,
Przejrzałem działy UiU i Inne. Poniżej są wątki, które moim zdaniem nadają się do nowego działu:
Układy i Urządzenia
Miernik lamp DIY - sonda
Zasilacz do testera lamp.
Cyfrowy tester/charakterograf lamp
Bardzo niekoszerny sterownik magicznego oka
"Mikołajowy" miernik-tester lamp.
STP22NF03L Power MOSFET szybka diagnoza?
(Prawie)przenośny miernik lamp
Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A
Wskaźnik gotowości lamp do pracy
Zasilacz
Miernik zniekształceń nieliniowych
Układ do testowania zasilaczy anodowych
Skąd zasilacie timery na 555?
Stabilizator żarzenia
Kontrolka napięcia anodowego na LED
Zegar na lampie oscyloskopowej
pytanie o tranzystory germanowe
Przetworniczka
Stabilizacja napiec, czy ma to sens i jak to wykonac??
Pytanko jak zrobic bardzo szybki klucz tranzystorowy
Zasilanie lampy NIXIE
Sterownik zasilacza do urządzeń lampowych.
BF 245
Stabilizator napiecia 0-36V
Opóźnienie napięcia anodowego.
stabilizator na L7812 o Uzas. 50V
stabilizowane napięcie żarzenia
Zasilacz stabilizowany
Problem z zasilaczem regulowanym
Stabilizator napięcia żarzenia - pytanie.
Stabilizator LM2679T-ADJ
Aplikacja tda7294
Inne
Modulator TV
tyrystory i układy strowania ich
Przetwornice na napięcie anodowe
Najprostrzy sekwencer zasilania
Inna twarz TDA 2030
Zdalnie sterowany potencjometr
Opóźnione załączanie zasilania anodowego
7805
Zegar na lampie oscyloskopowej
Tranzystory p-n-p
Wzmacniacz Mosfetowy.Problem ze wzmocnieniem.
Nie mam sił juz do Syriusza!
rosyjski zegarek Elektronika 4
Podstawki pod TO-99?
Kącik gitarowy
miniaturowy PowerMan
Ostatnio zmieniony ndz, 11 stycznia 2009, 22:00 przez Tomasz Gumny, łącznie zmieniany 3 razy.
Tomek
-
- 1250...1874 posty
Troche tego jest, więc utworzenie nowego działu wydaje się dobrym pomysłem.
-
- 6250...9374 posty
I jeszcze to: viewtopic.php?f=5&t=12569
Dorobienie działu nie jest pomysłem złym, zwłaszcza że powoli pierwsze radyjka tranzystorowe stają się sprzętem retro.
Dorobienie działu nie jest pomysłem złym, zwłaszcza że powoli pierwsze radyjka tranzystorowe stają się sprzętem retro.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
Dzięki! Uzupełniłem i czekam na kolejnych kandydatów do przeprowadzki.marcin_oizo pisze:I jeszcze to: viewtopic.php?f=5&t=12569

Tomek
-
- 1875...2499 postów
viewtopic.php?f=5&t=11358
viewtopic.php?f=5&t=12381
viewtopic.php?f=5&t=12616
viewtopic.php?f=5&t=11339
viewtopic.php?f=5&t=12183
viewtopic.php?f=5&t=11524
I wiele innych w przedostatnim dziale forum.
viewtopic.php?f=5&t=12381
viewtopic.php?f=5&t=12616
viewtopic.php?f=5&t=11339
viewtopic.php?f=5&t=12183
viewtopic.php?f=5&t=11524
I wiele innych w przedostatnim dziale forum.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1875...2499 postów
Wybrałem dwa, bo do pozostałych mam wątpliwości.Bobekmaster pisze:[...]I wiele innych w przedostatnim dziale forum.
Tomek
-
- 1250...1874 posty
Dział ma służyć uporządkowaniu forum. Nie widzę powodu, dla którego słowo "tranzystor" miałoby tu ściągnąć całą rzeszę dzieci neo, pokemonów, czy innego robactwa.Alek pisze:Jestem za, ale pod tymże wszakże warunkiem, że nie przeniosą się tu dysputy rodem z "Elektrody". Jestem za tym, aby rodzaje dyskusji toczących się w tym nowym dziale były możliwie dobrze sprecyzowane. Na dzień dzisiejszy są to: dość szeroko rozumiane miernictwo, tranzystory i półprzewodniki retro oraz hybrydy.
Nie dopuszczam myśli, że ten nowy dział miałby stać się śmietnikiem, bo-jak lotem błyskawicy- rozejdzie się, że taki dział jest i napłyną do niego niczym muchy do...miodu różnej maści...pokemony.
Jeśli chodzi o hybrydy, to wiem, ze niektórzy za nimi nie przepadają (bynajmniej nie ja

-
- 3125...6249 postów
Jak najbardziej jestem za utworzeniem działu "Półprzewodniki retro" sam zresztą wcześniej to postulowałem. Nie mam też nic przeciwko na wskroś nowoczesnym urządzeniom pomiarowym przydatnym do uruchamiania i sprawdzania układów lampowych i samych lamp. Ale nie propagujmy zaśmiecania użytkowych układów lampowych (nawet nowozbudowanych) typu: wzmacniacz, radio, telewizor półprzwodnikami - może jeszcze mikroprocesorami! Przykładowo: lampy przez tyle lat musiały sobie radzić z niestabilizowanym napięciem sieciowym, tymczasem z upływem lat jego stabilność stawała się coraz lepsza: do przeszłości należą już domowe żarówki przygasające pod wieczór i przepalające się przy próbie zaświecenia ich w środku nocy. Tym bardziej więc dziś lampy obejdą się bez impulsowego stabilizatora napięcia anodowego wymontowanego z kolorowego telewizora, oraz bez LM317 użytego do stabilizacji prądu żarzenia. A jeśli w trosce o ich żywotność chcielibyśmy załączać im napięcie anodowe z opóźnieniem - kombinujmy z jakimś bimetalem pozyskanym ze szrotowego żelazka, a nie z timerem 555 a może nawet mikrokontrolerem.
Takie jest moje zdanie ortodoxyjnego "barbarzyńcy"
Tomek Janiszewski
Takie jest moje zdanie ortodoxyjnego "barbarzyńcy"

Tomek Janiszewski
-
- 500...624 posty
Lepszy solidny wyłącznik, który należy własną ręką przełączyć po nagrzaniu lampTomek Janiszewski pisze:A jeśli w trosce o ich żywotność chcielibyśmy załączać im napięcie anodowe z opóźnieniem - kombinujmy z jakimś bimetalem pozyskanym ze szrotowego żelazka, a nie z timerem 555 a może nawet mikrokontrolerem.

-
- 2500...3124 posty
Po pierwsze, bimetal z żelazka jest stykiem rozłącznym, po drugie, wymaga wysokiej temperatury do pracy. Dlatego moim zdaniem to kijowe rozwiązanie. Ja polegam na swoim niezawodnym połączeniu PY88 z przekaźnikiem
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 1875...2499 postów
Dzisiaj o 22:00 sonda się kończy, robimy podsumowanie i piszemy do admina. Zapraszam, jeśli ktoś jeszcze nie głosował.
Tomek