Rema Gavotte

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Rema Gavotte

Post autor: Tomek Janiszewski »

marcin_oizo pisze:Pytałem o głośnik...
Był kiedyś opis w "Młody Techniku". Najpierw należało skleić karkas, na podlożu z dodatkowej warstwy papieru (aby zachować dystans między kolumną środkową magnetowodu a karkasem - masz możliwośc rozkręcić cały magnes a potem będziesz się czuł na siłach go złożyć; jeśli nie musisz zmierzyć średnicę kolumny jak najdokładniej). Potem pozostaje już tylko nawinąć uzwojenie. Do klejenia tak karkasu jak i uzwojenia możesz użyć Epidianu - będzie mocniejszy niż jakieś tam impregnaty fenolowe jakich wtedy używano. Ale osobiście tego nigdy nie robiłem.
Wracając do tematu. Zauważyłem że oczko jak się rozgrzewa świeci dość wystarczająco ale jak radio już zacznie grać to słabnie. Podżarzać nie ma jak a i szkoda jej spalić.

Czy to na pewno kwestia utraty emisji (na co pomaga podżarzanie, niestety tylko na krótko a potem kaput więc i tak trudno zalecać :cry: ), czy może zużytego luminoforu (ma szanse świecić kiedy napięcie anodowe jest wyższe bo jeszcze nie zastartowała lampa glośnikowa? Alek pisał coś o regeneracji oczek mających luminofor na metalowym podłożu (jak UM11). Polega to na indukcyjnym wygrzaniu podłoża. Jeśli okaże się że na świecenie pomaga nie podżarzanie lecz zwiększenie Ua, można próbować zdekoszernić radyjko biorąc napięcie anodowe oczka z osobnego prostownika na 1N4007 (wyjdzie jakieś 325V).
A co do lampy prostowniczej to zauważyłem, że doprowadzenie katody jest spalone, poprostu nie ma go :roll:
Niedasie tego obstukać aby resztki doprowadzenia złapały kontakt? Dokładnie tą metodą przywróciłem do życia wymontowaną z "Neptuna 421" podczas naprawy przez ZURT-owca PCL86. Żal mi było ją wyrzucać, taka piękna była, więc obstukałem ją i na niej zbudowałem jeden z pierwszych swoich wzmacniaczy "PCL86 SE" jak by to powiedziano na tym Forum :lol:
Wsadzenie UY1N to genialny pomysł, gdzieś jeszcze jedna leży :)
Ona tylko podstawką się różni, a o oktale trudno nie jest. Epoka też bardzo się nie pogniewa, z całą pewnością mniej niż na tamtą UY82 o 1N4007 już nie mówiąc. Ale skoro nie musisz już kombinować z transformatorkiem do żarzenia usprawniających PY - możesz w zamian za to użyć takiego transformatorka (tym razem o przekładni 2:1) do żarzenia EM11 lub EM4, znacznie łatwiej dostępnych niż UM11 lub UM4. Tu podobnie jak i w tamtym zastosowaniu móglby być wygodniejszy autotransformator, w przypadku EM jednak trzeba by go właczyć tak aby nie przekroczyć dopuszczalnego Ukf jakie w przypadku zastępczych lamp prostowniczych było spełnione z dużym zapasem.

Pozdrawam
Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony wt, 28 kwietnia 2009, 14:18 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

OTLamp pisze:Może najpierw sam sobie odpowiedz na pytanie, co mają wspólnego z założonym przez Ciebie tematem wynurzenia na temat zakładania UM4 do Pioniera, połączone z homeryckimi opisami wyglądu tego radia? Jak już sobie odpowiesz, wtedy dopiero się zastanów, kto tu ma coś z głową.
Akurat tylko tyle, że chciałem Marcinowi zasygnalizować że zdobycie zastępczej lampy (tu: UM4 w miejsce UM11) nie musi być aż tak beznadziejne jak można by było sądzić. Wystarczy?

Tomek Janiszewski
OTLamp

Post autor: OTLamp »

I rozumiem, że mówi o tym ten opis:
Tomek Janiszewski pisze: Zamierzam wbudować je do swojego "Pioniera" ktory w wyniku opisywanej wymiany podstawek lampowych "ubocznie" odzyskal głos (i to jaki czysty!) również i na falach krótkich ("szeroki" zakres 49-16m! :) ), ale póki co nawet nie zdążyłem sprawdzić czy świeci. Wiadomo tylko że grzejnik jest cały, i jakaś emisja występuje. Skrzynka jest tak zniszczona (radio "sezonowało" się w lesie gdzie zostało znalezione) że dużej szkody z nowe dziury nie będzie, o ile zrobi się ją z głową. Gorzej jak oczko padnie, a nastepnego już nie kupię...
:?:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Dzięki za wyjaśnienia dot. głośnika...
Oczka nie będę ruszał, niech sobie zostanie jak jest, szkoda grzebać w oryginalnym układzie. Nic prócz elektrolitów nie ma tam nowego :))
Jeśli chodzi o UY82 to nic się z nią nie zrobi ponieważ doprowadzenia katody nie ma w ogóle, jakby wyparowało :roll:
Wsadzenie oczka do Pionierka może nie najlepszy pomysł ale pobawić się można :wink: Kiedyś widziałem takiego Mazurka, nie pasowało mi to do ogółu.
W takim razie biorę się za nawijanie, pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

Witam
marcin_oizo pisze:oczko już słabe ale UM11 też raczej się nie kupi.
gdybyś miał na zamianę dobrą EM11...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

JasiuSz pisze:Witam
marcin_oizo pisze:oczko już słabe ale UM11 też raczej się nie kupi.
gdybyś miał na zamianę dobrą EM11...
Jest problem, mam EM11 ale nie świeci, żarzenie sprawne ale lampa nie świeci :cry:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

:cry:
elektryk j_k
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektryk j_k »

UM11 są na Allegro - link
Pozdrawiam,
elektryk jk
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tak widziałem link, są też UY11 ale cena powalająca mój cały miesięczny dochód więc nie kupię :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć!
Nawinąłem głośnik, była zabawa że hoho.
Wsadziłem w karkas baterię R14 bo nic innego nie miałem pod ręką a wsadzić coś trzeba było bo karkas był podpalony. Nawinąłem pięknie, zamalowałem lakierem, podlutowałem doprowadzenia i podczas wyciągania baterii cały karkas urwał się... Jakoś go pokleiłem, z cewki zrobiła się masakra ale mówię sobie że może jednak zadziała. Wypadkowa rezystancja co prawda wyszła 2ohmy a nie 4 ale cóż... Pokleiłem wszystko do kosza i gra i buczy aż miło :)
Radio uważam za uruchomione do końca (prócz lampy prostowniczej).
Dziękuję i pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

marcin_oizo pisze:Wypadkowa rezystancja co prawda wyszła 2ohmy a nie 4 ale cóż...
W istocie nie jest aż tak źle: impedancja głośnika jest większa od jego rezystancji. Można uznać że nawinąłeś głośnik o impedancji 2,5 do 3 ohmów.

Pozdrawiam i gratuluję
Tomek Janiszewski